THEPOWERGAME
Το όνομα του Ματέο Μεσίνα Ντενάρο συνδέθηκε με τα τελευταία χρόνια της σικελικής Μαφίας.
Ο μεγάλος νονός της Κόζα Νόστρα συνελήφθη στις 16 Ιανουαρίου, έπειτα από 30 χρόνια ως φυγάς. Η επεισοδιακή σύλληψή του έγινε σε ιδιωτική κλινική, στην οποία πήγαινε για την τακτική χημειοθεραπεία του, καθώς πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου.
Οι Αρχές τον εντόπισαν ύστερα από μήνες ερευνών, κύκλωσαν το κτίριο και παρ’ όλο που ο 60χρονος έκανε μια τελευταία προσπάθεια να διαφύγει, ήταν πια πολύ αργά.
Στους αστυνομικούς είπε το όνομά του: «Είμαι ο Ματέο Μεσίνα Ντενάρο» -ήταν η πρώτη φορά που το άκουγαν έτσι ξεκάθαρα οι Αρχές.
Η σύλληψη του αρχιμαφιόζου έγινε -όπως ήταν φυσικό- παγκόσμια είδηση. Το όνομα που είχε δημιουργήσει για δεκαετίες τον δικό του μύθο στη Σικελία είχε πια σφραγίσει το τέλος μιας εποχής.
Ο ίδιος δεν παραδέχτηκε καμία από τις 50 δολοφονίες για τις οποίες κατηγορείται. Και δεν συνεργάστηκε καθόλου με τις Αρχές στην εξιχνίαση δολοφονιών που συντάραξαν την Ιταλία.
Αποκάλυψε, όμως, κάτι πολύ σημαντικό, το οποίο, αν και υποψιάζονται οι ειδικοί, δεν μπορούσαν να αποδείξουν.
Χιλιάδες αρχαιότητες πωλήθηκαν από νονό της Μαφίας
Οι γκάνγκστερ της Κόζα Νόστρα έστελναν για δεκαετίες αρχαιότητες σε εμπόρους στην Ελβετία και εκείνοι τις πωλούσαν σε μουσεία και γκαλερί σε όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του Ματέο Μεσίνα Ντενάρο, η Μαφία έβγαλε εκτός Ιταλίας χιλιάδες λεηλατημένες αρχαιότητες, γεμίζοντας συλλογές και κορυφαία μουσεία.
«Αυτή είναι η πρώτη φορά που ακούμε για τον ρόλο της Κόζα Νόστρα στο εμπόριο αρχαιοτήτων, υπήρχαν υποψίες, αλλά ποτέ μέχρι τώρα δεν είχαμε συγκεκριμένες αποδείξεις», δήλωσε ο Αμερικανός ερευνητής και δημοσιογράφος Τζέισον Φελτς.
Όπως αποκάλυψαν οι Times, o Ματέο Μασίνα Ντενάρο έδωσε λεπτομέρειες για τον τρόπο που ο πατέρας του, νονός της Μαφίας, αγόρασε κάθε αντικείμενο που ανέσκαπταν οι ντόπιοι τη δεκαετία του 1970 γύρω από το Σελινούντα, έναν ελληνικό οικισμό του 5ου αιώνα π.Χ. στη Σικελία.
«Στο Σελινούντα εκείνη την εποχή υπήρχαν 1.000 άνθρωποι, ακόμη και γυναίκες, που έσκαβαν τη νύχτα», ανέφερε ο ίδιος και συνέχισε: «Σε γενικές γραμμές ο πατέρας μου αγόραζε το 100% αυτών των πραγμάτων, τα οποία στη συνέχεια πωλούνταν στην Ευρώπη, πριν φτάσουν στην Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αμερική. Είδα αυτά τα αντικείμενα που είχαν περάσει από τον πατέρα μου σε αμερικανικά μουσεία».
Εντύπωση προκαλεί η αποκάλυψη ότι βάζα που είχαν προέλθει από αυτές τις ανασκαφές και δεν είχαν σχέδια ή μορφές ζωγραφισμένες πάνω τους μεταφέρονταν στην πόλη Centuripe της Σικελίας, όπου οι ειδικοί προσέθεταν τα δικά τους διακοσμητικά στοιχεία και στη συνέχεια τα έθαβαν για άλλα τέσσερα με πέντε χρόνια για να τα παλαιώσουν, αυξάνοντας την τιμή πώλησής τους από περίπου 1.000 έως και 18.000 λίρες.
Στην κατάθεση, που δόθηκε τον Φεβρουάριο, αλλά δημοσιοποιήθηκε αυτήν την εβδομάδα, ο νονός της Μαφίας θυμήθηκε ότι το 1978, όταν ήταν 16 ετών, μια οικογένεια παρέδωσε στον πατέρα του ένα βάζο που είχε βρει με 700 ασημένια νομίσματα. Τα έσοδα από την πώληση εξυπηρέτησαν τις ανάγκες της οικογένειας, αλλά και τις δράσεις της Μαφίας.
Οι ειδικοί σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς υποπτεύονταν εδώ και καιρό ότι ένας τεράστιος όγκος λεηλατημένων ιταλικών έργων τέχνης και αντικειμένων κοσμεί τους τοίχους πολυτελών αμερικανικών σπιτιών. Οι εισαγγελείς της Νέας Υόρκης κατέσχεσαν και επέστρεψαν φέτος στη Ρώμη αντικείμενα αξίας εκατομμυρίων δολαρίων, όπως χάλκινες προτομές, κράνη πολεμιστών και εκπληκτικές ρωμαϊκές τοιχογραφίες.