THEPOWERGAME
Η πιο μικρή πόλη στον κόσμο έχει μόνο δύο δρόμους, ελάχιστους κατοίκους και σχεδόν κανένα τουριστικό αξιοθέατο.
Η πόλη Χουμ της Κροατίας, παρ’ όλα αυτά, έχει μεγάλη ιστορία και χρονολογείται από το 1102.
Μπορεί τα κριτήρια για να χαρακτηριστεί ένα μέρος ως πόλη να διαφέρουν από χώρα σε χώρα, ωστόσο το Χουμ κατέχει το Ρεκόρ Γκίνες για τη μικρότερη πόλη στον κόσμο.
Η μικρή πόλη με τους δύο δρόμους
Το μικρό χωριουδάκι βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου στην περιοχή Ίστρια της Κροατίας και έχει μόνο δύο δρόμους.
Το Χουμ βρίσκεται περίπου 2,5 ώρες από την πρωτεύουσα της Κροατίας, το Ζάγκρεμπ, και φιλοξενεί 27 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2021. Το πότε κατοικήθηκε για πρώτη φορά δεν είναι γνωστό, αλλά, σύμφωνα με ιστορικά έγγραφα, χρονολογείται από το έτος 1102, όταν ονομαζόταν Cholm.
Το 1552 χτίστηκαν ένα καμπαναριό και ένα παρατηρητήριο για την άμυνα της πόλης. Οι φρουροί και οι οικογένειές τους άρχισαν να μετακομίζουν στην πόλη, αλλά αυτή δεν αναπτύχθηκε ποτέ πραγματικά με την πάροδο των αιώνων και ακόμη και σήμερα αποτελείται μόνο από τρεις σειρές μεσαιωνικών σπιτιών και δύο δρόμους.
Θεωρείται ότι αποτελεί πόλη-μνημείο κι ένα από τα πιο σπάνια παραδείγματα αστικής ανάπτυξης μέσα σε τείχη.
Σύμφωνα με τον θρύλο, το Χουμ χτίστηκε με τις πέτρες που άφησαν οι γίγαντες όταν έφτιαχναν πόλεις στην κοιλάδα του ποταμού Mirna. Παρά τους λιγοστούς της κατοίκους, η πόλη έχει διατηρήσει την ιεροτελεστία των «εκλογών του καλύτερου για έναν χρόνο», όπου όλοι συγκεντρώνονται στο δημαρχείο για να ψηφίσουν, σκαλίζοντας την ψήφο τους σε ξύλο.
Πέραν του τίτλου του ως η μικρότερη πόλη του κόσμου, το Χουμ είναι επίσης διάσημο για το biska, ένα μπράντι αρωματισμένο με μια παραδοσιακή τοπική συνταγή. Κάθε χρόνο στα τέλη του Οκτώβρη, μάλιστα, προ πανδημίας, πραγματοποιείται εκεί και το Grappa Festival, με παραγωγούς μπράντι απ’ όλη την περιοχή της Istria.
Αυτό που δεν είναι τόσο ξεκάθαρο είναι γιατί δεν κατατάσσεται ως χωριό. Εξάλλου, υπάρχουν πολύ μικρότερα χωριά από το Χουμ. Πάντως, η φήμη του ως «μικρότερη πόλη του κόσμου» έχει κάνει θαύματα για το Χουμ, με αποτέλεσμα ο τουρισμός να είναι μία από τις δύο κύριες πηγές εισοδήματος για τους ντόπιους, μαζί με τη γεωργία.