THEPOWERGAME
Η Ανάφη είναι δίπλα στην κοσμοπολίτικη Σαντορίνη και όμως είναι τόσο διαφορετική. Απέναντι από τους χιλιάδες τουρίστες, τα ακριβά κοκτέιλ, την Καλντέρα, τις ιδιωτικές πισίνες και το διάσημο ηλιοβασίλεμα, υπάρχει ένα νησί που του λείπουν όλα αυτά. Εκτός από το ηλιοβασίλεμα.
Εκτενές ρεπορτάζ των Financial Times υμνεί το «κρυμμένο» νησί και δίνει ακριβώς την αίσθηση του τουρίστα που το επισκέπτεται για πρώτη φορά.
Με καράβι από τη Σαντορίνη, η Rachel Howard έφτασε στην Ανάφη χωρίς να γνωρίζει πολλά για το μέρος και έφυγε εντυπωσιασμένη.
«Με τον υπερτουρισμό να είναι το μόνο για το οποίο μπορεί να μιλήσει κάθε Έλληνας αυτό το καλοκαίρι, πολλοί άνθρωποι πιθανώς θα με μισήσουν που εφιστώ την προσοχή στην Ανάφη, ένα από τα πιο απομονωμένα νησιά του Αιγαίου. Παρ’ όλο που απέχει μόλις 90 λεπτά με το πλοίο από τη Σαντορίνη, μοιάζει με διαφορετικό πλανήτη», αναφέρει η ίδια και δείχνει αμέσως ότι έφυγε ευχαριστημένη από το νησί.
Το λιμάνι της Ανάφης, ο Άγιος Νικόλαος, μια χούφτα ετοιμόρροπα σπίτια, τρία ιστιοφόρα αραγμένα στη μαρίνα, μια μικροσκοπική παραλία και μια ταβέρνα, είναι όλα κι όλα όσα θα βρει κάποιος μόλις κατέβει από το πλοίο. Μαζί και με το μικρό καφέ, το Florans, που σερβίρει κρύα μπίρα και πίτα και ανοίγει πάντα μία ώρα πριν φτάσει το πλοίο, που έρχεται τρεις φορές την εβδομάδα από την Αθήνα -ακόμα κι αν είναι στις 2 τα ξημερώματα.
Ανάφη: Ερημιά που γοητεύει
Στο νησί ζουν περίπου 150 μόνιμοι κάτοικοι και τέσσερις αλλοδαποί. Μία από αυτούς, η Ιταλίδα Nicoletta Barbata, μετακόμισε από τη Σαντορίνη στην Ανάφη πριν από μερικά χρόνια. «Είναι εκπληκτικό πόσα πράγματα μπορείς να μάθεις αν ζεις χωρίς αυτά. Ακόμη και το φαρμακείο», δηλώνει η ίδια χαμογελαστή και συνεχίζει: «Σχεδόν κάθε νοικοκυριό εδώ είναι αυτάρκες, κάτι που πρέπει να κάνεις αν δεν υπάρχει σούπερ μάρκετ. Οι περισσότεροι άνθρωποι φτιάχνουν το δικό τους τυρί και μέλι και έχουν ένα χωράφι με λαχανικά».
Τα περισσότερα μέρη στην Ανάφη είναι οικογενειακές επιχειρήσεις. Όλοι οι ντόπιοι κάνουν δύο ή τρεις δουλειές: ο αστυνομικός διατηρεί επίσης μια ταβέρνα και ο οδηγός ταξί είναι ιδιοκτήτης του μοναδικού πρατηρίου καυσίμων, το οποίο εκτός εποχής είναι ανοιχτό μόνο για μία ώρα, τρεις φορές την εβδομάδα.
Το καλοκαίρι υπάρχει λεωφορείο που συνδέει τη Χώρα με το λιμάνι και τις αμμώδεις παραλίες κατά μήκος της νότιας ακτογραμμής, αλλά μπορείτε να περπατήσετε παντού, αν αποφεύγετε τη μεσημεριανή ζέστη και έχετε γερά πόδια.
Ενώ οι βίλες και τα πολυτελή θέρετρα εμφανίζονται με ανησυχητικό ρυθμό σε όλες τις Κυκλάδες, στην Ανάφη δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου ξενοδοχεία ή σπίτια προς ενοικίαση. Μερικά ενοικιαζόμενα στη Χώρα αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες. Επίσης, δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου δρόμοι ή δέντρα.
Μονοπάτια με φραγκοσυκιές και μοσχομυριστό φασκόμηλο καταλήγουν σε γυμνές παραλίες, που είναι απαλλαγμένες από ξαπλώστρες και beach bars. Και παρ’ όλο που οι περισσότερες παραλίες έχουν πινακίδες που απαγορεύουν τον γυμνισμό και το κάμπινγκ, στην πράξη και τα δύο είναι ανεκτά, σε ένα νησί όπου οι άνθρωποι έρχονται για να επικοινωνήσουν με τη φύση.