THEPOWERGAME
Εκατό χρόνια ιστορίας «κρύβονται» μέσα στους τοίχους του ιστορικού ξενοδοχείου Ακροπόλ Παλάς. Το κτίριο στη συμβολή των οδών Πατησίων και Αβέρωφ αγοράστηκε το 1920 από την οικογένεια Καραδόντη και έγραψε το δικό του κεφάλαιο στην ιστορία της πρωτεύουσας.
Χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής του μεσοπολέμου, με έντονες αναφορές στο art Nouveaux, το κόσμημα της Αθήνας έμενε εδώ και δεκαετίες έρημο.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Μετά από πολλές καθυστερήσεις και συζητήσεις, τελικά η ανακαίνιση του κτιρίου μπήκε στο ΕΣΠΑ και έτσι το ιστορικό ξενοδοχείο θα μετατραπεί σε Κέντρο Πολιτισμού και Δημιουργίας ΑΚΡΟΠΟΛ.
Συμβολική επίσκεψη του ΥΠΠΟΑ
Το Ακροπόλ επισκέφτηκε ο υφυπουργός Πολιτισμού κ. Χρίστος Δήμας και η Γενική Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού κα Ελένη Δουνδουλάκη. Ο Υφυπουργός μαζί με υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού πραγματοποίησαν αυτοψία στο κτήριο και στους εσωτερικούς χώρους.
Στόχος της πολιτείας είναι το Ακροπόλ να γίνει ένα κέντρο πολιτισμού και τεχνολογίας για καλλιτέχνες και δημιουργούς. Υπενθυμίζεται, πως οι εργασίες για την συνολική ανακαίνιση του Ακροπόλ έχουν ολοκληρωθεί τα προηγούμενα χρόνια, με προϋπολογισμό πάνω από 9 εκατομμύρια ευρώ (9.024.355,75), κατά κύριο λόγο από πρόγραμμα ΕΣΠΑ, αλλά και από τον τακτικό προϋπολογισμό.
Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Βουλευτής Κορινθίας κ. Χρίστος Δήμας, στο πλαίσιο της επίσκεψης δήλωσε τα εξής:
«Ο στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτό το εμβληματικό και εντυπωσιακό κτήριο, ώστε να αποκτήσει ο σύγχρονος πολιτισμός το νέο δικό του σπίτι και έναν πολυδύναμο χώρο που ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στην δυναμική του.»
Μπαλκόνι που κατέγραψαν το παρελθόν
Το ξενοδοχείο ανακαινίστηκε το 1958 ώστε να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες τουριστικές ανάγκες της Αθήνας. Επίσης ανανεώθηκε και το εσωτερικό του, με έμφαση στην πολυτέλεια, με μεγάλους πολυέλαιους, βιτρό, χαλιά, έπιπλα από μαόνι και φερ φορζέ.
Λόγω της θέσης του απέναντι από το Πολυτεχνείο το κτίριο χρησιμοποιήθηκε από το συνεργείο της ολλανδικής τηλεόρασης για τη διαμονή και από ένα από τα μπαλκόνια του κτιρίου κινηματογράφησε την εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης με τανκ στην πόρτα του Πολυτεχνείου.
Επίσης, καθώς η συντονιστική επιτροπή είχε πληροφορίες ότι άνθρωποι της ασφάλειας τραβούσαν φωτογραφίες τους εξεγερμένους, χρησιμοποίησαν καθρέπτες από το ξενοδοχείο ώστε με την αντανάκλαση του ήλιου να θαμπώσουν τις φωτογραφίες.