THEPOWERGAME
Το σπίτι ενός ζωγράφου είναι ο πιο ιερός του χώρος. Μαζί με το ατελιέ του –το οποίο πολλές φορές στήνεται εντός της οικίας- είναι τα μόνα μέρη που ο καλλιτέχνης απομονώνεται και μπορεί να ξεδιπλώσει τον εαυτό του.
Η αύρα του ζωγράφου, κάποια από τα έργα του, η αίσθηση ότι σε αυτόν τον χώρο δημιουργήθηκαν μερικά από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας τέχνης, δίνουν στα σπίτια μια μοναδική αίσθηση.
Για να καταλάβεις το έργο ενός ζωγράφου μπορείς να δεις τον κατάλογό του, να πας σε μια αναδρομική έκθεση, να διαβάσεις για το έργο του. Αλλά τίποτα δεν συγκρίνεται με την επίσκεψη στον προσωπικό του χώρο.
Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια ιδρύματα αλλά και οι οικογένειες των ζωγράφων, έχουν φροντίσει να διατηρούν τα σπίτια των ζωγράφων σε άριστη κατάσταση και πλήρως επισκέψιμα. Και στην Ελλάδα συμβαίνει αυτό με τους σπουδαίους εικαστικούς που έχουν αφήσει το στίγμα τους στην ελληνική τέχνη, με τρανταχτό παράδειγμα το λιτό αλλά σπουδαίο σπίτι του Χαλεπά στην Τήνο.
Συγκεντρώσαμε τα σπίτια σπουδαίων ζωγράφων, που είναι επισκέψιμα και μας δίνουν μια γεύση από την ζωή αλλά και την ψυχοσύνθεσή τους.
Πάμπλο Πικάσο
Η Μάλαγα ήταν πάντα στην καρδιά του Πάμπλο Πικάσο. Αν και ο σπουδαίος ζωγράφος έμεινε σε πολλές πόλεις, η γενέτειρά του ήταν πάντα αυτή που τον διαμόρφωσε. Το πατρικό του σπίτι στην Plaza de la Merced είναι επισκέψιμο στο κοινό και παρόλο που ο νεαρός Πικάσο δεν έμεινε εκεί πολλά χρόνια, τον στιγμάτισε βαθιά.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Οι λάτρεις του Πικάσο μπορούν στο σπίτι του ζωγράφου να ανακαλύψουν μια από τις πιο πλήρεις και εντυπωσιακές συλλογές του έργου του, αλλά και πάνω από 3.000 έργα άλλων καλλιτεχνών.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ
Βίνσεντ βαν Γκογκ
Ο Βίνσεντ βαν Γκογκ πήγε στο Λονδίνο όταν ήταν 20 ετών για να δουλέψει ως έμπορος τέχνης σε μια γκαλερί. Η ζωή του σπουδαίου ζωγράφου στην βρετανική πρωτεύουσα δεν ήταν η απομονωμένη και μοναχική ζωή που έχουμε στο μυαλό μας. Ο Βίνσεντ βαν Γκογκ στο Λονδίνο έζησε ευτυχισμένος και πλούσιος.
View this post on Instagram
Το σπίτι του ζωγράφου στην οδό Hackford Road 87 έχει αποκατασταθεί με πολύ προσοχή και είναι ανοιχτό στο κοινό για ξεναγήσεις. Μέσα από την αισθητική του σπιτιού αλλά και τα έργα που φιλοξενούνται εκεί, οι φίλοι του Βίνσεντ βαν Γκογκ μπορούν να αντιληφθούν τον τρόπο που το Λονδίνο επηρέασε το έργο του, αλλά και πώς εκείνος επηρέασε τους ομοϊδεάτες του.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ
Σαλβαδόρ Νταλί
Το σουρεαλιστικό σπίτι του Νταλί στο Portligat ήταν η μοναδική μόνιμη κατοικία του ζωγράφου.
Το 1930 μετακόμισε στο μικρό ψαροχώρι στα πέριξ του Καντακές, όπου και αποφάσισε να εγκατασταθεί. Εκεί έζησε και εργάστηκε κανονικά μέχρι το 1982, όταν, μετά το θάνατο της αγαπημένης του συντρόφου Gala, μετακόμισε στο κάστρο Púbol.
Ο Νταλί είχε αναφέρει χαρακτηριστικά «Το Portlligat είναι ο ιδανικός τόπος για τη δουλειά μου. Όλες οι συνθήκες εδώ είναι ιδανικές: ο χρόνος περνάει πιο αργά και κάθε ώρα έχει την κατάλληλη διάσταση. Υπάρχει μια γεωλογική γαλήνη: είναι μια μοναδική πλανητική περίπτωση».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Όλα ξεκίνησαν από μια μικρή καλύβα και σιγά σιγά εξελίχθηκε σε ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα. Μετά από πολλούς πειραματισμούς και προσθαφαιρέσεις στοιχείων, προέκυψε εν τέλει η σημερινή δομή, που θυμίζει λαβύρινθο.
Σήμερα, το εμβληματικό σπίτι του Νταλί λειτουργεί ως μουσείο και οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν στο στούντιο, τη βιβλιοθήκη αλλά και τους κήπους του καλλιτέχνη, παίρνοντας μία γεύση από την καθημερινότητά του.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ
Ζουάν Μιρό
Ένα μεγάλο κτήμα με ένα όμορφο αγροτόσπιτο, κελάρι, κοτέτσι, χωράφια, αγρόκτημα, στούντιο και παρεκκλήσι. Όλα αυτά είχε το αγρόκτημα χαρουπιών που είχε η οικογένεια του Μιρό και ο καλλιτέχνης περνούσε τα καλοκαίρια του.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Τα κτίρια, που χρονολογούνται από τον 18ο έως τον 20ό αιώνα, εξακολουθούν να περιβάλλονται από βλάστηση, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλοπρεπών ευκαλύπτων. Το στούντιο του Μιρό έχει παραμείνει άθικτο και στον τοίχο υπάρχουν ακόμα μερικά από τα σκίτσα του καλλιτέχνη.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ
Φρίντα Κάλο
Η οικία όπου η Φρίντα Κάλο πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της, και περιέχει κάποιους από τους πλέον σημαντικούς πίνακές της, είναι γνωστή ως Casa Azul (Μπλε Σπίτι).
Στο σπίτι υπάρχουν τα αυθεντικά έπιπλα από την περίοδο που η Κάλο ζούσε εκεί, καθώς και προσωπικά αντικείμενά της, έργα μεξικανικής λαϊκής τέχνης και έργα του συζύγου της, του παγκοσμίως γνωστού Ντιέγκο Ριμπέρα. Στο υπνοδωμάτιό της βρίσκεται το προσθετικό πόδι το οποίο παρήγγειλε να φτιάξουν για αυτήν, μετά τον ακρωτηριασμό του 1953.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Την προσοχή τραβά η σε ζωηρό κίτρινο χρώμα κουζίνα, όπου η ίδια και ο Ριμπέρα περνούσαν κάποιες ώρες με τον Λέον Τρότσκι, ο οποίος ήταν κοντινός γείτονάς τους (και με τον οποίο, η Φρίντα είχε μια σύντομη σχέση). Στο διπλανό δωμάτιο, υπάρχει το ατελιέ της Κάλο, όπου υπάρχει το καβαλέτο της και είναι γεμάτο πίνακές της.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ