THEPOWERGAME
To Παρίσι βάζει -εκ νέου- φρένο στα πανύψηλα κτίρια και τους ουρανοξύστες και προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κρατήσει τη γραφικότητα και το χρώμα του. Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να περιορίσει τα νέα κτίρια στη γαλλική πρωτεύουσα σε ύψος 37 μέτρων ή 12 ορόφων.
H συζήτηση αυτή δεν είναι καθόλου καινούργια για τη γαλλική πρωτεύουσα και άνοιξε ξανά με την κατασκευή του Tour Triangle, που δημιούργησε πολλές αντιδράσεις.
Το σχέδιο του ελβετικού γραφείου Herzog & de Meuron ξεκίνησε να υλοποιείται το 2021 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026. Όταν τελειώσουν οι εργασίες, ο γυάλινος πύργος των 48 ορόφων θα είναι το τρίτο ψηλότερο κτίριο της πόλης. Από το κέντρο του Παρισιού θα βλέπεις τον θεόρατο λεπτό πύργο και από τα δυτικά και τα ανατολικά θα είναι ορατό όλο το πλάτος του.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Στο εσωτερικό του θα περιλαμβάνει ένα ξενοδοχείο και γραφεία, μαζί με ένα συνεδριακό κέντρο, καταστήματα και εστιατόρια. Αλλά όλα αυτά, αν καταφέρει να ολοκληρωθεί μετά τη σκληρή επίθεση που δέχεται…
Το Παρίσι θα παραμείνει… χαμηλό
Ο αγώνας της δημάρχου του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, εντάσσεται το πλαίσιο του Τοπικού Βιοκλιματικού Σχεδίου, που αποσκοπεί στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στο Παρίσι.
Η δήμαρχος, της σοσιαλιστικής πτέρυγας, επαναφέρει έναν πολεοδομικό νόμο του Παρισιού του 1977, σύμφωνα με τον οποίο το ανώτατο όριο δόμησης ήταν τα 37 μέτρα για όλες τις νέες κατασκευές εντός της πρωτεύουσας. Τότε το όριο έχει έρθει ως απάντηση στην οργή πολλών κατοίκων για τον ουρανοξύστη Montparnasse, ύψους 210 μέτρων.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Το όριο αυτό ίσχυε μέχρι το 2010, όταν ανατράπηκε από τον πρώην δήμαρχο, Μπερτράν Ντελανοέ, ο οποίος έδωσε άδειες για ανέγερση γραφείων ύψους 180 μέτρων και κατοικιών 50 μέτρων.
Σύμφωνα με τους The Times, η απαγόρευση αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου βιοκλιματικού σχεδίου για την πόλη, το οποίο, όπως δήλωσε ο Ινταλγκό, έχει στόχο να διασφαλίσει ότι το Παρίσι θα παραμείνει «ελκυστικό και ευχάριστο τα επόμενα χρόνια, παρά την αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη».
Το ρεπορτάζ αναφέρει ακόμα ότι του αγώνα για την απαγόρευση ηγήθηκε ο δημοτικός σύμβουλος των Πρασίνων, Émile Meunier. «Είπαν ότι το Παρίσι ήταν άθλιο και χρειαζόταν υψηλούς πύργους για να ανταγωνιστεί την πόλη του Λονδίνου», δήλωσε ο Meunier. «Τώρα είναι το τέλος των πύργων στο Παρίσι».
Το Παρίσι από σήμερα σταματά το σύντομο φλερτ με την πολυώροφη αρχιτεκτονική. Για πόσο, όμως, θα μπορέσει να αντισταθεί;