THEPOWERGAME
Η Τζια, το πιο κοντινό στην Αθήνα νησί των Κυκλάδων, συνδυάζει πολλά στοιχεία και δεν είναι τυχαία αγαπημένη επιλογή των κατοίκων της πρωτεύουσας.
Είτε πρόκειται για ένα τριήμερο, είτε για καλοκαιρινές διακοπές πολλών ημερών, η Τζια δεν θα σε απογοητεύσει ποτέ. Ολόκληρο το νησί έχει μια αύρα χαλάρωσης και ελευθερίας, με αυθεντική, κυκλαδίτικη άγρια ομορφιά. Η παλαιότερη ονομασία της ήταν Υδρούσα, ενώ κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας το νησί λεγόταν Τζια.
Δεκάδες πλεονεκτήματα
Καθαρές παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά, απίστευτα μονοπάτια, επιβλητικές πετρόχτιστες βίλες διάσπαρτες σε όλο το νησί, υπέροχο φαγητό, είναι μόνο μερικά από τα πλεονεκτήματα του νησιού.
Όσο για τη Χώρα του νησιού; Η Ιουλίδα, η πρωτεύουσα, θα μας αφήσει με το στόμα ανοιχτό. Εκεί μένουν οι περισσότεροι κάτοικοι και πρόκειται για ένα μέρος μαγικό, με λιθόστρωτους δρόμους, μικρές πλατείες και παραδοσιακά μαγαζάκια που έχουν ανοίξει και ανυπομονούν να μας υποδεχτούν. Εκεί βρίσκεται και το μεσαιωνικό κάστρο, ιδανικό για απογευματινές και βραδινές βόλτες που θα μείνουν αξέχαστες.
Στην Τζια το αδερφάκι του Τιτανικού
Η Τζια αποτελεί έναν μοναδικό προορισμό για τους λάτρεις του καταδυτικού τουρισμού, καθώς στον βυθό της κείτονται τέσσερα πολύ ενδιαφέροντα ναυάγια, τα οποία σημάδεψαν τη νεότερη ιστορία της: το αδελφό πλοίο του Τιτανικού, το νοσοκομειακό πλοίο Βρετανικός και το γαλλικό υπερωκεάνειο Burdigala, το τροχήλατο ατμόπλοιο Πατρίς και ένα γερμανικό αεροπλάνο Junkers 52 του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Το πιο διάσημο ναυάγιο της Κέας, όμως, είναι του Britannic, το οποίο ανακαλύφθηκε το 1975 από τον Ζακ-Υβ Κουστό λίγο έξω από το λιμάνι της Κορησσίας.
Το πλοίο βυθίστηκε τυχαία από γερμανική νάρκη τον Νοέμβριο του 1916, ενώ έπλεε με προορισμό το νοσοκομειακό σταθμό της Λήμνου, μεταφέροντας Άγγλους τραυματίες.
Ο Βρετανικός, μήκους 269 μ., από τα μεγαλύτερα υπερωκεάνια της γραμμής του Βορείου Ατλαντικού και αδελφό πλοίο του Τιτανικού, καθελκύστηκε το 1914.
Με την έναρξη, όμως, του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, επιτάχθηκε από το Βρετανικό Ναυαρχείο και μετατράπηκε αμέσως σε πλωτό νοσοκομείο. Παρά το γεγονός ότι ο σχεδιασμός του είχε βελτιωθεί σημαντικά μετά το ναυάγιο του Τιτανικού, το πλοίο βυθίστηκε σε 55 μόλις λεπτά.
Ωστόσο, χάρη στον κατάλληλο σωστικό εξοπλισμό του, αλλά και στην κοντινή απόσταση με την Κέα, 1.300 περίπου επιβαίνοντες μπόρεσαν να διασωθούν, ενώ 30 μόνο έχασαν τη ζωή τους, κυρίως λόγω της πρόωρης καθέλκυσης των σωστικών λέμβων και της συνέχισης λειτουργίας των μηχανών.