THEPOWERGAME
Γουόρχολ και Μπασκιά, Μπασκιά και Γουόρχολ. Με όποια σειρά και να βάλει κανείς αυτά τα δύο ονόματα, το αποτέλεσμα είναι πάντα εκρηκτικό. Καλλιτέχνες με τρομερή ευφυΐα, περσόνες μιας κοινότητας που δεν μπορούμε εύκολα να φανταστούμε, ορόσημα της σύγχρονης τέχνης.
Αν και απείχαν λίγο ηλικιακά, η συνάντησή τους έφερε στο παγκόσμιο στερέωμα έργα υψηλής καλλιτεχνικής αξίας. Πίνακες ζωγραφικής που θαυμάζουμε ακόμα και σήμερα, δεκαετίες μετά τον θάνατό τους.
Οι δύο άνδρες συνδέθηκαν με αληθινή φιλία, η οποία αναπτύχθηκε, εκτός από τα αμέτρητα πάρτι, και σε δεκάδες κοινά τους έργα.
Ο Γουόρχολ ήταν αυτός που είχε αναλάβει να κρατήσει για πάντα ζωντανές τις κοινές τους στιγμές. Δεκάδες φωτογραφίες έχουν σωθεί που τους δείχνουν να δουλεύουν, όσο και να διασκεδάζουν.
Ανάμεσα σε σαμπάνιες, διάσημους καλεσμένους και σάκους του μποξ, Γουόρχολ και Μπασκιά προθερμαίνονται για τα μεγάλα τους έργα.
Το αποτέλεσμα της κοινής δουλειάς τους αποφάσισε να τιμήσει με την έκθεση «Basquiat x Warhol, à quatre mains» το Fondation Louis Vuitton.
Δύο μυαλά, δεκάδες αριστουργήματα
Ο Ζαν-Μισέλ Μπασκιά λάτρευε τον Άντι Γουόρχολ και εκείνος στο πρόσωπό του είδε ένα κίνητρο για να ζωγραφίσει ξανά με τα χέρια.
Ο Κιθ Χάρινγκ παρακολούθησε τη φιλία και συνεργασία τους. Ο ίδιος είπε για «κουβέντα που γινόταν μέσω ζωγραφικής, αντί με λέξεις». Για δύο μυαλά που συγχωνεύονταν σε ένα «τρίτο, ξεχωριστό και μοναδικό μυαλό».
Ο ίδιος Μπασκιά είχε αναφέρει: «Ο Άντι θα ξεκίναγε ένα έργο και θα έβαζε σε αυτό κάτι πολύ αναγνωρίσιμο και εγώ κατά έναν τρόπο θα το παραμόρφωνα. Τότε θα προσπαθούσα να τον κάνω να δουλέψει λίγο παραπάνω σ’ αυτό. Θα προσπαθούσα να τον καταφέρω να κάνει τουλάχιστον δυο πράγματα», ενώ, όπως επισήμανε ο Γουόρχολ, «πρώτα το σκιτσάριζα και μετά το ζωγράφιζα σαν Ζαν-Μισέλ. Νομίζω ότι αυτά τα έργα που κάνουμε μαζί είναι καλύτερα όταν δεν μπορείς να πεις ποιος έκανε τι».
Στην έκθεση παρουσιάζονται περισσότερα από 300 έργα και ντοκουμέντα, συμπεριλαμβανομένων 80 πινάκων που υπογράφουν και οι δύο καλλιτέχνες.
Ακόμη, ατομικές δημιουργίες τους, δίπλα σε πολλά έργα από άλλους καλλιτέχνες, Κιθ Χάρινγκ, Τζένι Χόλζερ, Κένι Σαρφ και Μάικλ Χάλσμπαντ, για να φανεί το μεγαλείο της καλλιτεχνικής σκηνής της Νέας Υόρκης της δεκαετίας του 1980.
Η έκθεση έχει την περίφημη σειρά φωτογραφιών «Boxing Gloves», του Μάικλ Χάλσμπαντ, που τραβήχτηκαν για την αφίσα της έκθεσης του Μπασκιά και του Γουόρχολ το 1985.