THEPOWERGAME
Οι ελληνικές κουζίνες από σήμερα γεμίζουν μυρωδιές και τα μίξερ δεν σταματούν λεπτό. Η Μεγάλη Δευτέρα είναι παραδοσιακά η μέρα που ξεκινάμε να φτιάχνουμε τις πασχαλινές λιχουδιές, αλλά η νηστεία δεν περιλαμβάνει συνταγές με κρέας και άλλα αγαπημένα μας υλικά. Οι μακαρονάδες ευτυχώς αποτελούν εξαίρεση.
Τσουρέκια και κουλουράκια δίνουν άρωμα σε όλο το σπίτι αλλά δυστυχώς δεν επιτρέπεται ακόμα να ακουμπήσουμε τίποτα!
Η νηστεία γίνεται ακόμα πιο αυστηρή την Μεγάλη Εβδομάδα και μαζί με τα Πάθη του Χριστού ξεκινούν και οι δικές μας απαγορεύσεις. Εκτός από το κρέας, το λάδι, τα αυγά και το γάλα λείπουν από την διατροφή μας και κατά συνέπεια πολλές συνταγές είναι «απαγορευμένες».
Υπάρχουν άραγε τρόποι να γίνει το φαγητό μας γευστικό χωρίς να χαλάσουμε να στερηθούμε αγαπημένες γεύσεις, όπως τα λατρεμένα μας μακαρόνια; Φυσικά και υπάρχουν!
Συγκεντρώσαμε για εσάς δέκα απλές συνταγές που φέρουν την μακαρονάδα στο τραπέζι μας ακόμα και τις μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας. Κάντε μια δοκιμή και δεν θα χάσετε!
Μακαρονάδα με σάλτσα λαχανικών
View this post on Instagram
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Η παραδοσιακά μακαρονάδα της μαμάς με ποικιλία λαχανικών και φρέσκο δυόσμο ή βασιλικό στο τέλος. Οι μαγικές ικανότητες του πελτέ καλύπτουν την έλλειψη λαδιού και τα λαχανικά θα κάνουν το θαύμα τους.
Αφήστε λίγο τον πελτέ να κάψει, βάλτε στο τηγάνι πιπεριές, κρεμμύδια, σκόρδο, καρότα, πράσα και ό,τι άλλο τραβάει η όρεξη σας μαζί με λίγο νερό και φρέσκια ντομάτα και αφήστε τα να βράσουν για 20 λεπτά.
Μόλις η σάλτσα μείνει χωρίς πολλά υγρά αφαιρέστε από τη φωτιά και προσθέστε τη στην κατσαρόλα με τα μακαρόνια. Αφήστε να πάρουν μια βράση όλα μαζί για 2 λεπτά και η μακαρονάδα σας είναι έτοιμη.
Σπαγγέτι aglio e olio
View this post on Instagram
Το μόνο σίγουρο είναι οι Ιταλοί ξέρουν από ζυμαρικά. Και μπορούν να φτιάχνουν αριστουργήματα ακόμα και με ελάχιστα υλικά.
Ένα τέτοιο «θαύμα» της μαγειρικής είναι και η σπαγγέτι aglio e olio. Αρκεί να έχετε ζυμαρικά, σκόρδο και πιπεριά. Η νηστίσιμη εκδοχή της δεν περιλαμβάνει λάδι αλλά αυτό δεν μειώνει σε τίποτα την γεύση της.
Βράστε τα ζυμαρικά δύο λεπτά λιγότερα από την ώρα που αναγράφεται στη συσκευασία και σοτάρετε το σκόρδο και την πιπερίτσα σε ένα μεγάλο τηγάνι με λίγο νερό. Στη συνέχεια προσθέστε χυμό και ξύσμα λεμονιού μαζί με λίγο δεντρολίβανο και σερβίρετε. Το αποτέλεσμα θα σας εντυπωσιάσει.
Μακαρονάδα με ταχίνι
View this post on Instagram
Μπορεί να μην το είχατε σκεφτεί ποτέ αλλά τα ζυμαρικά ταιριάζουν πολύ με το… ταχίνι. Οι μέρες της νηστείας είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να δοκιμάσετε τον τρομερό αυτό συνδυασμό και είναι σίγουρο ότι θα τον βάλετε στη διατροφή σας.
Η συνταγή είναι πολύ εύκολη. Βάζεις τις λιαστές ντομάτες στο τηγάνι μαζί με τις πιπεριές, το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτεις λίγο νερό, μουστάρδα και μαϊντανό και στο τέλος το ταχίνι.
Μόλις η σάλτσα δέσει προσθέστε τα ζυμαρικά και τα αφήστε τα λίγο να βράσουν όλα μαζί. Εύκολα, απλά και νόστιμα!
Μακαρονάκι κοφτό με χταπόδι
View this post on Instagram
Είναι λίγο μπελαλίδικη συνταγή αλλά αξίζει τον κόπο. Αφού καθαρίσουμε και κόψουμε το χταπόδι σε μικρές μπουκίτσες το σοτάρουμε με λίγο νερό μέχρι να πάρει χρώμα.
Προσθέτουμε ντομάτα, δαφνόφυλλο, μπαχάρι και πιπέρι και σιγοβράζουμε για 45 λεπτά. Μόλις το χταπόδι μαλακώσει και η σάλτσα δέσει το μεταφέρουμε σε κατσαρόλα με βρασμένο κοφτό μακαρονάκι (ή άλλο ζυμαρικό της αρεσκείας μας).
Μακαρόνια με μανιτάρια
View this post on Instagram
Τα μανιτάρια είναι η σωτηρία της νηστείας. Μπορούν να αντικαταστήσουν το κρέας σε διάφορες συνταγές και φέρνουν πολύ καλό αποτέλεσμα.
Κόψτε τα μανιτάρια σε λεπτές φέτες και σιγοβράστε τα με νερό, σκόρδο, κρεμμύδι και χυμό λεμονιού. Προσθέστε τη σάλτσα σε βρασμένα ζυμαρικά και συμπληρώστε με θυμάρι.