THEPOWERGAME
Κτίρια στην Πλάκα που παρουσιάζουν αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, στενά που γνωρίσαμε από τον ελληνικό κινηματογράφο, σπίτια που κρύβουν δεκάδες ιστορίες της παλιάς Αθήνας, μπουκαμβίλιες, γιασεμιά και αρώματα από το παρελθόν.
Η Πλάκα παραμένει για δεκαετίες η πιο ζηλευτή γειτονιά της Αθήνας και χιλιάδες τουρίστες «χάνονται» κάθε χρόνο στα σοκάκια της. Για εμάς τους Αθηναίους η Πλάκα μοιάζει, όμως, με ένα χρέος που έχουμε απέναντι στην καταγωγή μας. Χρέος να την προστατέψουμε και να διατηρήσουμε ζωντανή την ιστορία και τις ομορφιές της.
Σε αυτό το πλαίσιο κινείται και η απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού να αποκαταστήσει χαρακτηριστικά κτίρια που βρίσκονται στον ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο της Αρχαίας και της Ρωμαϊκής Αγοράς.
Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη αποκατάσταση στην «Οικία Κωλέττη» επί της Πολυγνώτου 13 και στο κτίριο το οποίο θα φιλοξενήσει το Αρχείο Οδυσσέα Ελύτη επί της Πολυγνώτου 7 και Διοσκούρων 4. Ακόμη, οι εργασίες συνεχίζονται στο κτίριο επί της οδού Διοσκούρων 7, το οποίο έχει προγραμματιστεί να φιλοξενήσει το Μουσείο Καρόλου Κουν, στο Ίδρυμα Μελίνας Μερκούρη, επί της οδού Πολυγνώτου, και στη γνωστή Οικία Κοκοβίκου επί της οδού Τριπόδων.
Η πιο όμορφη «πήλινη» γυναίκα
Η Οικία Κωλέττη, το σπίτι του πρώτου πρωθυπουργού της Ελλάδας, επί της Πολυγνώτου, συνορεύει με τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Αγοράς. Στο οικόπεδο, το οποίο έχει έκταση 1.100 τ.μ., το κεντρικό κτίριο, εμβαδού 500 τ.μ. περίπου, αναπτύσσεται σε τρεις στάθμες και έχει κήπο και ανεξάρτητη είσοδο.
Στην πρόσοψη του σπιτιού, που κατασκευάστηκε μεταξύ 1870 και 1874, δεσπόζει η πήλινη γυναίκα, άγαλμα που τραβάει τα βλέμματα των περαστικών για δεκαετίες.
Οι εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου, προϋπολογισμού 3.500.000 ευρώ, είναι σε εξέλιξη, με χρονοδιάγραμμα παράδοσης το 2024.
Στο κτίριο, στη συμβολή των οδών Πολυγνώτου και Διοσκούρων, θα στεγαστεί η σπουδαία κληρονομιά που άφησε ο νομπελίστας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης. Το διατηρητέο κτήριο και τα δύο βοηθητικά κτίσματα, ιδιοκτησίας του ΥΠΠΟΑ, στη συμβολή των οδών Διοσκούρων και Πολυγνώτου, αποκαθίστανται από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 657.200 ευρώ, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Ιούνιο.
Στο κτίριο δημιουργούνται χώροι για την έκθεση αλλά και τη φύλαξη του Αρχείου Ελύτη, όπως και για το σπουδαίο οπτικό υλικό, το οποίο προβάλλει το πολυποίκιλο έργο του.
Ταυτόχρονα, μέσα από φωτογραφίες, κείμενα, ηχητικό και οπτικό υλικό παρουσιάζεται ανάγλυφα η ζωή του ποιητή, ενώ αποκαθίσταται το γραφείο του με προσωπικά του αντικείμενα.