THEPOWERGAME
Την αρχική τιμή της εκτίμησής του αναμένεται να ξεπεράσει μια πόρπη 19ου αιώνα, δια χειρός Βούλγαρη, καθώς όχι μόνο αποτελεί ένα σπάνιο, ιστορικό αντικείμενο, αλλά και έναν αληθινό θησαυρό της γνωστής αυτοκρατορίας BVLGARI.
Η πόρπη είναι ασημένια και εν μέρει επίχρυση, και θα αλλάξει χέρια στην πρώτη δημοπρασία του οίκου Vergos Auctions για το 2023 (1η Φεβρουαρίου, Ξενοδοχείο Athens Plaza) και ειδικότερα στην κατηγορία Ιστορικά και Λαογραφικά αντικείμενα 19ου & 20ού αιώνα όπου ο οίκος καταγράφει ανοδική τροχιά τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με τους ειδικούς του οίκου, έχει διαστάσεις 37×15εκ και φέρει διάκοσμο από δικέφαλους αετούς και πουλιά ανάμεσα σε άνθινα και φυτικά θέματα ενώ στα πίσω ελάσματα φέρει επιγραφή «ΓΙΩΡΓΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙ ΚΑΛΑΡΙΤΟΥ» και το χριστόγραμμα «ΙC ΧC ΝΙΚΑ – 1877».
Η τιμή της εκτίμησής της κυμαίνεται από 7.000 έως 9.000 ευρώ και αποτελεί ένα από τα φαβορί τους επερχόμενου sale με τις προσδοκίες να είναι ιδιαίτερα υψηλές.
Σύμφωνα με τον Ανδρέα Βέργο, ιδιοκτήτη της Vergos Auctions η ζήτηση για τα φιλελληνικά έργα, τα λαϊκά αντικείμενα, ακόμα και τις παραδοσιακές φορεσιές ή το παλαιό ελληνικό κόσμημα έχει ενισχυθεί το τελευταίο διάστημα.
Η δε αξία της μεταπώλησης τέτοιων αντικειμένων αποκτά περιθώριο ανόδου καθώς, πάντα θα απευθύνεται σε ένα κοινό που αναζητά την ιστορικότητα, πέρα από το πάθος της συλλογής και επένδυσης.
Το story πίσω από την αυτοκρατορία κοσμημάτων BVLGARI
Οπως αναφέρεται και στον κατάλογο της δημοπρασίας, ο Γεώργιος Βούλγαρης (1823-1889) καταγόταν από το βλαχόφωνο χωριό Καλαρρύτες στα Τζουμέρκα της Ηπείρου, ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα αργυροχρυσοχοΐας σε ολόκληρα τα Βαλκάνια μέχρι την καταστροφή του από τους Τούρκους τον Ιούλιο 1821. Στα μέσα του 19ου αιώνα διατηρούσε εργαστήριο-κατάστημα αργυροχρυσοχοΐας στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας και γρήγορα έγινε γνωστός για την τέχνη του. Παντρεύτηκε την Ελένη Στρουγγάρη και απέκτησαν έντεκα παιδιά, από τα οποία επέζησε μόνο ο Σωτήριος, γεννημένος το 1857, που έμαθε την οικογενειακή τέχνη δίπλα στον πατέρα του. Το εργαστήριο της Παραμυθιάς πυρπολήθηκε δύο φορές από Τουρκαλβανούς Τσάμηδες το 1873 και το 1877. Μετά από μια σύντομη περιπλάνηση στο Αργυρόκαστρο, η οικογένεια Βούλγαρη κατέφυγε στην Κέρκυρα και στη συνέχεια το 1880 εγκαταστάθηκε στην Νάπολη. Το 1884 ο Σωτήριος Βούλγαρης (1857-1932) άνοιξε κατάστημα στη via Sistina 85 στη Ρώμη και έθεσε τις βάσεις της μετέπειτα αυτοκρατορίας κοσμημάτων με την επωνυμία «BVLGARI».
Σημειώνεται πως το γράμμα U στο λογότυπο της εταιρείας των Βούλγαρη αντικαταστάθηκε με το V, παραπέμποντας στον αρχαίο ρωμαϊκό τρόπο γραφής.