THEPOWERGAME
Σε ανοδική τροχιά συνεχίζει να είναι η αγορά έργων τέχνης κόντρα σε άλλα επενδυτικά εργαλεία που έχουν επηρεαστεί από το δύσκολο μακρο-οικονομικό περιβάλλον. Λίγες ημέρες πριν κλείσει το έτος, οοίκος Christie’s βλέπει στα ταμεία του τις υψηλότερες πωλήσεις διεθνώς.
Την άνοδο επιβεβαιώνει και ο Guillaume Cerutti, CEO του οίκου Christie’s, ο οποίος βασίζει το θετικό κλείσιμο του έτους σε τρεις παράγοντες: στην ανθεκτικότητα της αγοράς, στην αντοχή της luxury κατηγορίας και στην ανοδική ζήτηση για τα μεγάλα χαρτοφυλάκια συλλογών έργων τέχνης.
Στο top 3 βρίσκονται οι συλλογές Allen με τελική συνολική αξία 1,62 δισ.δολάρια, Ammann (359,2 εκατ.δολάρια), Bass (363,1 εκατ.δολάρια), Hubert de Givenchy Collectionneur (118,1 εκατ. δολάρια).
Αυτή τη στιγμή, ο τζίρος στον οίκο Christie’s κυμαίνεται στα 8,4 δισ. δολάρια και υπάρχει αύξηση 17% σε σύγκριση με το 2021 που είχε κλείσει στα 7,1 δισεκατομμύρια δολάρια.
Θυμίζουμε ότι, ήδη, από την περσινή αντίστοιχη περίοδο είχαν αρχίσει να καταγράφονται τα υψηλότερα νούμερα των τελευταίων ετών, κόντρα σε μία από τις πιο σκληρές για την παγκόσμια οικονομία χρονιές.
Ακόμη, σύμφωνα με τα στατιστικά του οίκου υπολογίζονται 46.322 έργα και αντικείμενα τέχνης που άλλαξαν χέρια το 2022 ενώ το 2022 ήταν 43.386.
Πέντε έργα πωλήθηκαν πάνω από 100 εκατ. δολάρια, ενώ, ο τζίρος από τις ιδιωτικές πωλήσεις φέτος κλείνει κοντά στα 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια.
Κορυφαία πώληση για το 2022 είναι το έργο του Andy Warhol με τίτλο «Shot Sage Blue Marilyn» στο οποίο επενδύθηκαν 195 εκατ. δολάρια.
Αντίστοιχα, το 2021 οι δύο κορυφαίες πωλήσεις μέσω του οίκου Christie’s ήταν για τον πίνακα του Picasso με τίτλο «Femme assise près d’une fenêtre (Marie-Therese)» που άγγιξε 103,4 εκατ. δολάρια και το έργο του Basquiat «In this case» που έφερε 93,1 εκατ. δολάρια.