THEPOWERGAME
Τρομακτικές διαστάσεις παίρνει η παγκόσμια ψηφιακή μετάβαση της αγοράς τέχνης και η τάση για επένδυση σε έργα crypto και NFT (Non Fungible Token) που αιφνιδίως επιτάχυνε η πανδημία COVID-19.
Αυτό μαρτυρά η ανακοίνωση-βόμβα του οίκου Christie’s σχετικά με την ίδρυση ενός νέου επενδυτικού fund (venture capital) που θα εστιάζει στις νέες αυτές αγορές.
Το νεοσύστατο fund θα λέγεται Christie’s Ventures και επικεφαλής θα είναι ο Devang Thakkar ο οποίος δεσμεύτηκε πως η υπεύθυνη ομάδα θα επικεντρωθεί σε προϊόντα και υπηρεσίες που μπορούν να λύσουν πραγματικές επιχειρηματικές προκλήσεις, να βελτιώσουν τις εμπειρίες των πελατών και να επεκτείνουν τις ευκαιρίες ανάπτυξης, στην αγορά τέχνης.
Θα παρέχονται οικονομικοί πόροι καθώς και υποστήριξη ειδικών σε εταιρείες αναδυόμενων τεχνολογιών και FinTech σε σχέση με το χρηματιστήριο τέχνης.
Ήδη μάλιστα, ο οίκος Christie’s θα συνεργαστεί με την LayerZero Labs που ειδικεύεται στην τεχνολογία blockchain.
«Η ηγεσία μας, μας έχει προσφέρει μια εξαιρετική πλεονεκτική θέση μέχρι στιγμής και η κυκλοφορία του Christie’s Ventures θα μας επιτρέψει να αναπτυχθούμε περαιτέρω και ταχύτερα με επιχειρηματίες που έχουν ισχυρό ιστορικό στην κατασκευή μεγάλων προϊόντων και εταιρειών», σχολίασε σχετικά.
Στην ουσία, το Christie’s Ventures θα εστιάσει στην καινοτομία Web3.0, τα χρηματοοικονομικά προϊόντα που σχετίζονται με την τέχνη και τις νέες μορφές τεχνολογίας που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του χρηματιστηρίου τέχνης.
«Ως παγκόσμιος ηγέτης στην αγορά τέχνης, ο Christie’s έχει τόσο κίνητρο, όσο και ευθύνη για περαιτέρω καινοτομία και εμβάθυνση εμπειριών για τους πελάτες μας», ανέφερε από την πλευρά του ο Ben Gore, Chief Operating Officer του οίκου Christie’s.
Όπως υπογράμμισε, οι διασταυρώσεις τεχνολογίας και χρηματοοικονομικών προϊόντων είναι όλο και πιο σχετικές και διαδεδομένες,για αυτό και πιστεύει ακράδαντα στις ευκαιρίες που έρχονται.
Για τις εταιρείες με τις οποίες επιλέγει να συνεργαστεί ο οίκος, ο κ. Gore έκανε λόγο για αβαντάζ του οίκου, τονίζοντας πως το Christie’s Ventures συνδυάζει τη δύναμη της επωνυμίας και του κεφαλαίου του οίκου μαζί με το δίκτυο και την τεχνογνωσία του.
ΕΚΡΗΞΗ ΤΙΜΩΝ
Ο οίκος Christie’s ήταν ο πρώτος που εισήγαγε τις νέες αυτές αγορές της crypto τέχνης με τον τζίρο του το πρώτο εξάμηνο του 2021 να φτάνει τα 2,9 δισ. ευρώ.
Κορυφαία πώληση παραμένει μέχρι και αυτή την ώρα το έργο «Everydays: The First 5000 Days» του Beeple (Mike Winkelamann) που άλλαξε χέρια το 2021 μέσω του οίκου Christie’s προς 69,3 εκατ. δολάρια.
Πρόκειται για ένα ψηφιακό αρχείο σε μορφή JPEG που εκτίναξε την υπογραφή του Beeple στην καυτή τριάδα των εν ζωή καλλιτεχνών (Jeff Koons, Davod Hockney) με τις υψηλότερες τιμές σε πωλήσεις έργων τέχνης.
Με άλλα λόγια, όχι μόνο έγινε το πιο ακριβό ψηφιακό έργο στον κόσμο αλλά και το έργο, που, επί της ουσίας, οδήγησε την αγορά τέχνης στα χνάρια του Bitcoin, λειτουργώντας ταυτόχρονα ως το τέλειο «δόλωμα» απέναντι σε ένα αρκετά μεγάλο φανατικό κοινό των κρυπτονομισμάτων όπως το Bitcoin και το Dogecoin, μέσω των οποίων είχε αποκτήσει μεγάλα χρηματικά ποσά.
Σύμφωνα με έρευνα του Βρετανικού ομίλου Hiscox, οι επενδυτές που είναι πρόθυμοι να πληρώνουν κρυπτονομίσματα για τις αγορές έργων τέχνης είναι πολύ περισσότεροι σε σχέση με παλαιότερα. Ειδικότερα, το 41% των επενδυτών είχε δηλώσει το 2021 ότι θα κινηθεί για το 2022 μέσω της τεχνολογίας Blockchain, ενώ το 2020 ανταποκρινόταν μόνο το 30% των αγοραστών.