THEPOWERGAME
«Είναι η τρίτη φορά σε περισσότερα από εκατό χρόνια που ο Christie’s παρουσιάζει αυτό το εξαιρετικό κίτρινο-καναρινί διαμάντι των 205,07 καρατίων. Μέρος των εσόδων από την πώληση θα ωφελήσει τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, για έναν σκοπό που είναι ακόμη πιο οδυνηρός εν μέσω της επικαιρότητας» δήλωσε ο François Curiel, πρόεδρος του οίκου Christie’s στην Ευρώπη και επικεφαλής του Τμήματος Luxury, κάνοντας αναφορά στα όσα συμβαίνουν στον πόλεμο στην Ουκρανία και εκφράζοντας παράλληλα τη βαθιά του τιμή για τη δημοπράτηση του Red Cross Diamond.
Πρόκειται για ένα από τα πιο ξακουστά διαμάντια παγκοσμίως, το οποίο θα αλλάξει χέρια στην επερχόμενη δημοπρασία Magnificent Jewels που θα κάνει ο οίκος Christie’s τον Μάιο στη Γενεύη.
Ζυγίζει 205,07 καράτια και είναι φανταχτερού κίτρινου χρώματος με κοπή cushion.
Όπως επισημαίνουν οι υπεύθυνοι της δημοπρασίας, το πετράδι αυτό, ως σύμβολο του αλτρουισμού και του ηρωισμού του μεγαλύτερου ανθρωπιστικού δικτύου στον κόσμο, θα ανταποκριθεί στον τίτλο του (Red Cross) και μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις θα διατεθεί στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.
Η διαδρομή και η απόδοση της αξίας του
Η πρωτότυπη μορφή του διαμαντιού, ως ακατέργαστη πέτρα, ανακαλύφθηκε το 1901 σε ένα ορυχείο της De Beers στη Νότια Αφρική και σύμφωνα με τα στοιχεία του οίκου Christie’s ζύγιζε περίπου 375 καράτια.
To στοιχείο που κάνει το διαμάντι να ξεχωρίζει είναι ότι κατατάσσεται στη «χρυσή» λίστα με τα μεγαλύτερα διαμάντια σε όλο τον κόσμο. Επιπλέον, είναι χαρακτηριστικό το σχήμα της πέτρας καθώς έχει τη μορφή του σταυρού της Μάλτας.
Η πρώτη φορά που το διαμάντι εμφανίστηκε προς πώληση ήταν στις 10 Απριλίου του 1918. Είχε βγει σε δημοπρασία μέσω του οίκου Christie’s του Λονδίνου για τη βοήθεια της Βρετανικής Εταιρείας Ερυθρού Σταυρού και του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη.
Στο σύνολό της η δημοπρασία είχε αγγίξει περίπου 50.000 στερλίνες δηλαδή σε σημερινές τιμές 3 εκατ. στερλίνες και το Red Cross Diamond είχε αλλάξει χέρια προς 10.000 στερλίνες, δηλαδή σε σημερινές τιμές περίπου 600.000 στερλίνες (720.000 ευρώ). Αγοραστής ήταν η γνωστή S.J.Phillips Ltd που εξειδικεύεται σε αντικείμενα αντίκες και κοσμήματα.
55 χρόνια αργότερα, το 1973, το ίδιο διαμάντι επανεμφανίστηκε προς πώληση, πάλι μέσω του οίκου Christie’s, στο παράρτημα της Γενεύης. Η τιμή που άγγιξε ήταν 1,8 εκατ. Ελβετικά φράγκα δηλαδή 1,6 εκατ. Ευρώ, ποσό που επένδυσε ιδιώτης.
Αναλύοντας την επενδυτική του διάσταση βλέπει κανείς πως στα 55 χρόνια το διαμάντι είχε απόλυτη απόδοση 122,22% που σημαίνει ότι η ετήσια απόδοση, ήταν 2,2%.
Η σημερινή τιμή εκτίμησης διατηρείται κρυφή (upon request) ωστόσο, οι ειδικοί ελπίζουν να ξεπεράσει τα 2 εκατ. ευρώ.
Σπανιότητα
Τα κίτρινα διαμάντια θεωρούνται από τα πιο σπάνια στην αγορά διαμαντιών και τα τελευταία χρόνια αγγίζουν ιδιαίτερα υψηλές τιμές στη διεθνή δευτερογενή diamond market.
Ένα παράδειγμα αποτελεί το περιδέραιο Michel Beaudry φτιαγμένο από 65 κίτρινα διαμάντια βάρους 94,45 καρατίων. Είχε αλλάξει χέρια μέσω του οίκου Sotheby’s το 2019. Παρά το γεγονός ότι τα έργα του Beaudry δεν εμφανίζονται πολύ συχνά στη δευτερογενή αγορά, κατάφερε να αγγίξει υψηλή τιμή στα 200.00 δολάρια.
Ένα άλλο παράδειγμα αποτελεί το «Graff Vivid Yellow», ένα εξαιρετικό διαμάντι, βάρους 100,09 καρατίων το οποίο είχε αγγίξει το 2014 14,5 ελβ. Φράγκα. Σύμφωνα με του ειδικούς, είναι ένα από τα μεγαλύτερα φανταχτερά ζωηρά κίτρινα διαμάντια στον κόσμο.