THEPOWERGAME
Αν μια αγορά ευνοήθηκε περισσότερο από κάθε άλλη φορά, μέσα από την πανδημία COVID-19, τότε αυτή είναι, αναμφίβολα, η αγορά τέχνης.
Αυτή τη στιγμή, οι τρεις ισχυρότεροι οίκοι δημοπρασιών στον κόσμο (Sotheby’s, Christie’s, Phillips) βλέπουν τεράστια άνοδο στα ταμεία τους, η οποία οφείλεται κυρίως στην αύξηση των διαδικτυακών επενδυτών.
Υπολογίζεται μάλιστα ότι το πρώτο εξάμηνο του 2021 επενδύθηκαν 3,125 δισεκατομμύρια δολάρια σε έργα τέχνης μέσω πλατφορμών σε κινητές συσκευές. Με άλλα λόγια, το 46% των διαδικτυακών πωλήσεων έργων τέχνης πωλήθηκε μέσω smartphone και tablet.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του οίκου Sotheby’s, που, είδε έναν αριθμό ρεκόρ στους online bidders εκ των οποίων το 44% εισήλθαν για πρώτη φορά στην art market.
Σύμφωνα με τα ετήσια οικονομικά στοιχεία του οίκου για το 2021, οι πωλήσεις έργων και αντικειμένων τέχνης σημείωσαν άνοδο 71% σε σχέση με το 2020 και 26% σε σχέση με το 2019, όταν δεν υπήρχε η πανδημία.
Στις πρώτες προτιμήσεις των επενδυτών είναι τα έργα ζωγραφικής ενώ δεύτερη ακολουθεί η γλυπτική τέχνη και τρίτη η αγορά ρολογιών και υψηλής κοσμηματοποιίας.
Το πρώτο lockdown είχε στείλει το μήνυμα
Ακόμα όμως και στο ξέσπασμα της COVID-19, όταν η μία χώρα μετά την άλλη προχωρούσαν σε εθνικά lockdown, η αγορά τέχνης παρέμενε ισχυρή.
Το πρώτο εξάμηνο του 2020, όταν οι περισσότερες αγορές κατρακυλούσαν, η art market κέρδιζε όλο και πιο πολύ την εμπιστοσύνη των επενδυτών, καταφέρνοντας στο τέλος του πιο ταραχώδους -οικονομικά- έτους να σημειώσει άνοδο, κυρίως χάρη στις online πωλήσεις.
Ήταν η ραγδαία εξέλιξη του Διαδικτύου, σε συνδυασμό με τις νέες υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας που «επέβαλαν» οι υγειονομικοί περιορισμοί, που άρχισαν να δημιουργούν μια νέα μορφή υβριδικών δημοπρασιών ζωντανής ροής, και να προσελκύουν έναν, άνευ προηγουμένου, αριθμό συμμετεχόντων.
Σύμφωνα με στοιχεία του Βρετανικού Ομίλου Hiscox, το 11% των επενδυτών που επένδυσαν ψηφιακά το 2020 στο χρηματιστήριο τέχνης, έβαλε πάνω από 50.000 δολάρια, ενώ το 2019, μόλις ένα 4% τοποθετούσε ποσά ανάλογου ύψους.
Αρκεί να δει κανείς τα αποτελέσματα από τους οίκους Christie’s, Sotheby’s, και Phillips που το πρώτο εξάμηνο του 2020, είχαν ήδη σημειώσει άνοδο 436% σε σχέση με το εξάμηνο του 2019.
Οι επαγγελματίες του κλάδου κατάλαβαν αμέσως ότι θα υπάρξει έντονη στροφή στις ηλεκτρονικές συναλλαγές και πως η πανδημική κρίση θα παρουσίαζε ένα μεγάλο έδαφος ευκαιριών για κάθε είδους συλλέκτη και επενδυτή.
Δεν είναι τυχαίο, ότι οι αναλυτές της Citigroup χαρακτηρίζουν το art advisory πιο αναγκαίο από ποτέ, ενώ εκτιμούν πως ακόμα και αν η αγορά τέχνης έρθει αντιμέτωπη με ένα μεγάλο sell-off οι κραδασμοί και οι συνέπειες θα είναι πολύ πιο ήπιας μορφής σε σχέση με τις υπόλοιπες αγορές.