THEPOWERGAME
Πριν από ένα χρόνο, σε ένα Mexoxo workshop, συνάντησα μια από τις γυναίκες μας. Ήταν συγκλονισμένη, φοβισμένη και χαμένη. Μου είπε ότι δέχεται καθημερινή παρενόχληση στο χώρο εργασίας της. Σας ομολογώ ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που βρέθηκα μπροστά σε μια τέτοια καταγγελία. Δεν ήταν η πρώτη φορά που κλήθηκα να αντιμετωπίσω μια τέτοια κατάσταση. Εξάλλου, πόσες από εμάς δεν έχουν οι ίδιες ή κάποια γυναίκα του περιβάλλοντός τους βρεθεί σε μια τέτοια συνθήκη;
Τα στατιστικά, αποκαλύπτουν ότι το 69% των γυναικών έχουν δεχτεί παρενόχληση στο χώρο εργασίας, ότι το 72% εχουν παρενοχληθεί από ανώτερο στέλεχος και ακόμη χειρότερα ότι το 72% δεν το έχει αναφέρει πουθενά. Ήξερα τι να της απαντήσω, όχι γιατί είχα ένα πλαίσιο να βασιστώ αλλά γιατί είχα κάποια “εμπειρία” διαχείρισης τέτοιων περιστατικών λόγω των πολλών συμβάντων που αντιμετωπίζω μέσα από την αποστολή μου με την Mexoxo. Μετά από μερικές ημέρες, γνώρισα την Μαρία Συρεγγέλα και ενθουσιάστηκα από την σύγχρονη και ευέλικτη προσέγγισή της και κυρίως από την πρόθεσή της να ακούσει όλους και όλες εμάς που δουλεύουμε καθημερινά στην προάσπιση της ισότητας των φύλων και την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Όσο περνούσε ο καιρός, αντιλήφθηκα ότι εκείνη και η ομάδα της δούλευαν ατελείωτες ώρες και αναλάμβαναν εξαιρετικά πιεστικά tasks. Ένιωσα μια μεγάλη εμπιστοσύνη για το κοινό στόχο και την ισχυρή θέληση να τον πετύχουμε.
Ο νέος εργασιακός νόμος πάει την κοινωνία βήματα μπροστά. Εισάγει την προάσπιση των δικαιωμάτων όχι μόνο της μητρότητας αλλά και της πατροτητας. Αναγνωρίζει το πρόβλημα της προσβολής και της σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας και δημιουργεί ένα πλαίσιο πρόληψης και αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων. Νιώθω πολύ καλά που πλέον μαζί με την ενδυνάμωση που προσφέρω στις γυναίκες μας, μπορώ να τους πω ότι “υπάρχει και ο νόμος”. Να τους πω ότι τα δικαιώματά τους προασπίζονται και θεσμικά. Να τις ενημερώσω με στοιχεία, ότι υπάρχουν άνθρωποι, επιτροπές και ομάδες που εργάζονται για την ασφάλεια όλων στον χώρο εργασίας τους. Πολλές φορές, ακούω ότι ο νόμος δεν είναι τέλειος και ίσως έχει κάποια κενά. Δεν θα αμφισβητήσω την γνώση κάποιων ανθρώπων, αλλά ούτε και την ανιδιωτελή πρόθεση τους να προασπίσουν τα δικαιώματα των γυναικών στο έπακρο. Αυτό όμως, που οφείλουμε θεωρώ όλοι να αναγνωρίσουμε, είναι ότι έγινε μια σημαντική και στιβαρή βάση. Ένα μεγάλο και ουσιαστικό πρώτο βήμα προς την πραγματική προσέγγιση αυτών των προβλημάτων. Αν αυτός ο νόμος, θεωρήσουμε ότι είναι ένα μωρό, τότε ας γίνουμε όλοι μητέρες, πατέρες, θείες, θείοι, φίλοι, φίλες, δάσκαλοι, δασκάλες, μαθητές και μαθήτριες και ας το μεγαλώσουμε. Ας εμπλουτίσουμε την γνώση, την παιδεία, την αυτοεκτίμηση και την ενσυναίσθηση του. Παράλληλα, είναι τουλάχιστον μεγαλόψυχο, να αναγνωρίσουμε ότι εν μέσω COVID υπάρχουν άνθρωποι με όραμα, γνώση και πυγμή, όπως η υφυπουργός Εργασίας Μαρία Συρεγγέλα και η ομάδα της, που αφιερώνουν την ψυχή τους στην προάσπιση των δικαιωμάτων όλων μας. Προσωπικά, επιλέγω να πω συγχαρητήρια, ευχαριστώ και οτι δεσμεύομαι να στηρίξω την αλλαγή. Γιατί πάντα μπορούμε να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα από ότι είναι και αυτό μπορεί να γίνει μόνο όταν εμπλακούμε, δράσουμε, στηρίξουμε και γίνουμε μέρος του κύκλου της αλλαγής.
Η αλλαγή έχει ξεκινήσει και πρέπει να είμαστε όλες και όλοι μέρος αυτής. Γιατί η αλλαγή έρχεται από τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από κάθε θεσμό, οργανισμό, ομάδα και μέσα στην κοινωνία και κάποιες φορές οφείλουμε να παραμερίσουμε τις διαφορές μας και να αναγνωρίσουμε την πρόθεση, την προσπάθεια, και την σκληρή δουλειά με βαθιά ενσυναίσθηση, τολμηρή αυθεντικότητα και έντονη ανιδιοτέλεια γιατί έτσι θα δούμε τον όμορφο κόσμο από ψηλά.