THEPOWERGAME
Οι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Στην Ελλάδα αυτή η μετάβαση είναι μεταξύ των στρατηγικών προτεραιοτήτων της χώρας και ακρογωνιαίος λίθος του Εθνικού Ενεργειακού Σχεδίου. Προκύπτει, λοιπόν, η ανάγκη για πράσινα χρηματοοικονομικά εργαλεία, τα οποία είναι απαραίτητα για τις πολυπόθητες επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και για τη στήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης.
Η πρόσφατη έρευνα HSBC Navigator αποκάλυψε ότι η βιωσιμότητα κερδίζει έδαφος, με το 94% των εταιρειών στην Ελλάδα (και 86% παγκοσμίως) να ισχυρίζονται ότι προκύπτουν πολλαπλές επιχειρηματικές ευκαιρίες από τη βελτίωση της περιβαλλοντικής και ηθικής βιωσιμότητάς τους.
Και οι επενδυτές φαίνεται να ενστερνίζονται αυτή τη λογική. Η έρευνα της HSBC “Sustainable Financing and Investing Survey 2020”, στην οποία ερωτήθηκαν περισσότεροι από 2.000 συμμετέχοντες στις κεφαλαιαγορές από ολόκληρο τον κόσμο, διαπίστωσε ότι η πανδημία ενίσχυσε τη δέσμευση σε θέματα Περιβαλλοντικά Κοινωνικά και εταιρικής Διακυβέρνησης (ΠΚΔ) κατά 30% για τους επενδυτές και κατά 40% για τις επιχειρήσεις.
Η βιωσιμότητα βρίσκεται ψηλά στην πολιτική ατζέντα στην Ελλάδα. Η χώρα μας ξεχωρίζει ως ένα από τα κράτη μέλη της ΕΕ, τα οποία έχουν υιοθετήσει φιλόδοξους κλιματικούς στόχους. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα επιδιώκει να περιορίσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 62% μέχρι το 2022, κατά 65% μέχρι το 2025 και κατά 74% μέχρι το 2030 σε σχέση με τα αντίστοιχα επίπεδα του 2005. Αυτοί οι εθνικοί στόχοι συντάσσονται με την επιδίωξη της χώρας μας να συμμετάσχει, αναλογικά, στη δέσμευση της ΕΕ να καταστεί η Ευρωπαϊκή οικονομία κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2050.
Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ειδικά τώρα που η ΕΕ ανακοίνωσε ότι το 37% των 750 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης θα πρέπει να διατεθούν για την κλιματική μετάβαση.
Για να αποτυπωθούν αυτές οι τάσεις σε έναν απτό οδικό χάρτη μετάβασης της οικονομίας οι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί πρέπει να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο. Για αυτό, εξάλλου, στην HSBC ανακοινώσαμε πρόσφατα ένα σχέδιο στήριξης των πελατών μας με ποσό που αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 750 δισεκατομμυρίων και 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων ΗΠΑ έως το 2030. Το συγκεκριμένο ποσό θα διατεθεί για παροχή χρηματοδότησης αλλά και επενδύσεις σε πρωτοβουλίες που ενισχύουν τη μετάβαση των πελατών μας προς τις μηδενικές καθαρές εκπομπές.
Στην Ελλάδα, απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις ειδικά σε τομείς όπως οι βιώσιμες πόλεις, η κυκλική οικονομία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η καθαρή γαλάζια ανάπτυξη (π.χ. παράκτιες κοινότητες, ‘καθαρά’ λιμάνια και ναυτιλία), ο οικο-τουρισμός, η βελτίωση της γεωργικής τεχνολογίας και τα έργα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή σε ολόκληρη τη χώρα. Η επόμενη δεκαετία θα αποτελέσει ορόσημο για την υιοθέτηση νέων καθαρών τεχνολογιών και επιχειρηματικών μοντέλων από τις επιχειρήσεις. Η τάση αυτή είναι εμφανής και στην Ελλάδα καθώς και εδώ αυξάνεται ο αριθμός των επιχειρήσεων που αναζητά να επενδύσει σε έργα που προωθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη ή να περιορίζουν το ενεργειακό τους αποτύπωμα.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, μόνο κατά το τρίτο τρίμηνο του 2020 η έκδοση πράσινων ομολόγων έφτασε τα 64,9 δισεκατομμύρια δολάρια- το μεγαλύτερο ποσό σε οποιοδήποτε τρίτο τρίμηνο από το ξεκίνημα της συγκεκριμένης αγοράς. Ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα αντλήσει το 30% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης μέσα από πράσινα ομόλογα, καθιστώντας την ΕΕ μακράν το μεγαλύτερο εκδότη τέτοιων εργαλείων, στην Ελλάδα η αγορά της πράσινης χρηματοδότησης βρίσκεται εμβρυακό επίπεδο.
Η βιώσιμη χρηματοδότηση, όμως, κερδίζει έδαφος και στην Ελλάδα. Μέσα στο 2020 είδαμε τρεις εκδόσεις πράσινων ομολόγων στη χώρα (δύο διεθνείς και μια εγχώρια). Τον περασμένο Οκτώβριο, η HSBC ενήργησε ως συνδιοργανωτής του βιβλίου προσφορών στην πρώτη έκδοση πράσινων ομολόγων από ελληνική τράπεζα – μια συναλλαγή ορόσημο για το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
Πιο πρόσφατα στα μέσα Μαρτίου του 2021, στηρίξαμε μια μεγάλη ελληνική εταιρεία ενέργειας να εκδώσει το πρώτο υψηλής απόδοσης ομόλογο SLB (Sustainability Linked Bond) στην Ευρώπη. Το γεγονός ότι η συγκεκριμένη συναλλαγή συνδέεται με ρήτρα βιωσιμότητας διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην προσέλκυση μεγάλου ενδιαφέροντος ιδιαίτερα από διεθνείς επενδυτές.
Αυτά είναι σημαντικά βήματα, αλλά υπάρχει έντονη ανάγκη να χρησιμοποιήσουμε ευρέως τα απαραίτητα εργαλεία πράσινης χρηματοδότησης και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα. Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί παγκοσμίως η βιώσιμη χρηματοδότηση αποτελεί ένα πολύ μικρό ποσοστό της συνολικής δραστηριότητας στις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές και είναι επιτακτική η ανάγκη να εξελιχθεί αυτή η εξειδικευμένη αγορά σε κυρίαρχη τάση.
Κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου οι τράπεζες πρέπει να συνεργαστούν με πελάτες από όλους τους κλάδους της οικονομίας προκειμένου να τους βοηθήσουν να περιορίσουν τις εκπομπές τους, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες στις οποίες δραστηριοποιούνται. Και αυτό επιδιώκουμε να κάνουμε στην HSBC.
Ο καλύτερος τρόπος για να επιτύχουμε την παγκόσμια μετάβαση σε μηδενικές καθαρές εκπομπές παγκοσμίως είναι η συνεργασία. Για τράπεζες όπως η HSBC, αυτό σημαίνει να δουλέψουμε με τους πελάτες μας, τις κυβερνήσεις και τις ρυθμιστικές αρχές προκειμένου να συγχρονίσουμε τις δράσεις μας για να οδηγηθούμε σε μια πιο «πράσινη» Ελληνική οικονομία.
Το παρόν έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελεί ούτε μπορεί να θεωρηθεί προτροπή ή συμβουλή για την αγορά ή την πώληση καταθέσεων, χρεογράφων, αγαθών ή άλλων επενδυτικών προϊόντων ή υπηρεσιών ή επενδυτικής συμφωνίας. Η HSBC Continental Europe, Greece δεν συμβουλεύει με το παρόν, δεν δέχεται καμία υποχρέωση και δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για την απόφαση του αναγνώστη που τυχόν βασίστηκε στην ενημέρωση αυτή.