THEPOWERGAME
Στα περίπου 45 δισ. ευρώ επιχειρηματικών δανείων που σήμερα δεν εξυπηρετούνται βρίσκεται ένα από τα σημαντικά κλειδιά για την ανάπτυξη. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των δανείων είναι ήδη, ή σύντομα θα βρεθεί, εκτός τραπεζικών ισολογισμών, αλλά παραμένει ως βάρος στην οικονομία και χρειάζονται σοβαρές και καίριες πρωτοβουλίες για να αποτελέσει αναπτυξιακό μοχλό για επιχειρήσεις και κλάδους.
Βρισκόμαστε ενώπιον μιας πραγματικά δεύτερης ευκαιρίας αφού, παρά την πανδημία και σε ένα βαθμό χάρη και σε αυτήν, ή καλύτερα χάρη στα «εργαλεία», τα οποία ο λεγόμενος Επίσημος Τομέας (ΕΚΤ, SSM) παρέχει σε κυβερνήσεις και οικονομίες για την αντιμετώπιση της κρίσης, η ελληνική επιχειρηματικότητα βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο.
Έχοντας λόγω του μεγέθους των χαρτοφυλακίων που διαχειριζόμαστε μια ευρύτατη εικόνα, διαβλέπουμε τις προκλήσεις και τις δυνατότητες που υπάρχουν σε ολόκληρους κλάδους, οι οποίοι σήμερα έχουν σοβαρά προβλήματα, αλλά με τις κατάλληλες κινήσεις, μπορούν να αναπτυχθούν και να προσελκύσουν ιδιωτικά κεφάλαια, αξιοποιώντας τη ρευστότητα που υπάρχει διεθνώς και ξεπερνώντας μακροχρόνιες αδυναμίες των κλάδων αυτών.
Το περιβάλλον είναι ευνοϊκό και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την αναδιάταξη της οικονομίας σε πιο υγιείς βάσεις : αναμένεται στην Ελλάδα ανάπτυξη της τάξης του 4% τα επόμενα χρόνια και έχουν τεθεί σε ισχύ, με αφορμή την κρίση που προκάλεσε η πανδημία, σημαντικά χρηματοδοτικά «εργαλεία» μέσω των οποίων θα αναδιαμορφωθεί συνολικά η ευρωπαϊκή οικονομία.
Είμαι πεπεισμένος ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για κινήσεις που θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στην επιχειρηματικότητα, με βασικό μοχλό τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους.
Έχουμε στην Intrum Hellas χαρτογραφήσει το μεγάλο χαρτοφυλάκιο που διαχειριζόμαστε και έχουμε εντοπίσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματικές μονάδες που μπορούν να αναδιαρθρωθούν και να επανέλθουν σε τροχιά ανάπτυξης. Ο δανεισμός τους δεν είναι πάντοτε το βασικό ζήτημα, αλλά είναι περισσότερο η ανάγκη να βρουν λύσεις σε θέματα οικονομιών κλίμακος, διανομής, πρόσβασης σε αγορές, ενίσχυσης της εξωστρέφειας.
Σε αυτή την κατεύθυνση, στην Ιntrum Hellas έχουμε σχεδιάσει έναν μηχανισμό που στηρίζει τις επιχειρήσεις, ακόμη και μικρότερου μεγέθους, με στόχο να επιτύχουν την αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό που χρειάζεται. Τους παρέχουμε συμβουλευτικές υπηρεσίες και καθοδήγηση ώστε να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες χρηματοδότησης που υπάρχουν, όπως για παράδειγμα, το ΕΣΠΑ, και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το ισχυρότερο όλων, το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η δύναμη πυρός του Ταμείου Ανάκαμψης είναι τεράστια. Τα κεφάλαια για την Ελλάδα, χωρίς την τραπεζική μόχλευση, αναμένεται να ξεπεράσουν τα 30 δισ. ευρώ και θα κατευθυνθούν στο σύνολό τους σε νέες επενδύσεις. Ένα από τα χαρακτηριστικά του Ταμείου Ανάκαμψης είναι ότι προωθεί τη δημιουργία ισχυρότερων επιχειρηματικών σχημάτων μέσω συγχωνεύσεων, στρατηγικών συμμαχιών και εξαγορών και αυτό είναι που χρειάζονται επιχειρήσεις και κλάδοι της ελληνικής οικονομίας.
Προς αυτή την κατεύθυνση, θεωρούμε ότι ο ρόλος των εταιρειών διαχείρισης είναι κομβικός για την αναδιάρθρωση επιχειρήσεων και κλάδων καθώς και για την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων και μάλιστα, όχι μόνο σε κλάδους όπως ο τουρισμός που είναι γνωστό ότι συγκεντρώνουν επενδυτικό ενδιαφέρον, αλλά για παράδειγμα, σε οινοποιεία, χαρτοβιομηχανίες, εταιρείες συσκευασίας τροφίμων, στον κλάδο των logistics και γενικότερα σε επιχειρήσεις που έχουν τις προοπτικές να γίνουν εκ νέου ανταγωνιστικές και βιώσιμες.
Βασικός στόχος μας ως Όμιλος Intrum είναι να συμβάλλουμε στη λειτουργία μιας υγιούς οικονομίας, διαμορφώνοντας βιώσιμες λύσεις που θα επιτρέψουν στις επιχειρήσεις να εξυγιανθούν και να ξαναγίνουν ανταγωνιστικές.
Το ζητούμενο για εμάς είναι να απελευθερωθεί η οικονομία από το βάρος των προβληματικών δανείων, όπως σήμερα απελευθερώνονται οι ισολογισμοί των τραπεζών. Η αναπτυξιακή προοπτική είναι κεντρικός άξονας της δραστηριότητάς μας γιατί ωφελεί την οικονομία και δημιουργεί θέσεις εργασίας, είναι δε επωφελής για τους πελάτες μας, αλλά και για τους μετόχους των επιχειρήσεων αυτών.