THEPOWERGAME
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μάχη με την πανδημία θα παραμείνει πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση τους μήνες που ακολουθούν. Πολύ ψηλά στην ατζέντα μας όμως θα συνεχίσει να βρίσκεται και η προσπάθεια που κάνουμε για την οικονομία. Προσπάθεια που ήδη φέρνει απτά αποτελέσματα, παρά την πρωτόγνωρη πανδημική κρίση.
Στην αγορά εργασίας, για παράδειγμα, ρίξαμε την ανεργία κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες μέσα δύο χρόνια. Από το 17,3% το καλοκαίρι του 2019, στο 13% φέτος το Σεπτέμβριο, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Πρόκειται για χαμηλό δεκαετίας. Ταυτόχρονα ο αριθμός των απασχολούμενων αυξήθηκε εκθετικά τους τελευταίους μήνες, ξεπερνώντας το ψυχολογικό όριο των 4 εκατομμυρίων για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2011! Και όλα αυτά ενώ οι Κασσάνδρες προέβλεπαν μείωση της απασχόλησης και εκτόξευση του αριθμού των ανέργων μετά το άνοιγμα της οικονομίας και την άρση των μέτρων προστασίας. Αυτή η επιτυχία δεν ήρθε τυχαία. Είναι αποτέλεσμα της συνολικής πολιτικής της κυβέρνησης. Τι έχει συμβεί μέχρι τώρα;
- Μειώσαμε τη φορολογία για τις επιχειρήσεις, κάνοντας πιο ελκυστική τη χώρα για επενδύσεις.
- Απλουστεύσαμε τις αδειοδοτήσεις, τόσο από την πλευρά του Υπουργείου Ανάπτυξης, όσο και από την πλευρά του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
- Κάναμε εκσυγχρονιστικές παρεμβάσεις σε άλλους τομείς, όπως η Παιδεία και η Χωροταξία.
- Μειώσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές από την πλευρά του Υπουργείου Εργασίας.
- Στηρίξαμε την αγορά εργασίας κατά την διάρκεια της πανδημίας με τα σχεδόν 9 δις. ευρώ που δώσαμε σε πάνω από 3 εκατομμύρια εργαζόμενους και ανέργους.
- Συνεχίζουμε- όπου απαιτείται- τέτοιου είδους στοχευμένες παρεμβάσεις, με την επέκταση π.χ. του ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ ή με την θέσπιση του λεγόμενου «πρώτου ενσήμου» με το οποίο στηρίζουμε την πρόσληψη νέων έως 29 ετών, χωρίς προϋπηρεσία.
Ιδιαίτερα σε αυτό το πλαίσιο θέλω να σημειώσω την ιδιαίτερη βαρύτητα των προβλέψεων του Νόμου για την Προστασία της Εργασίας, ο οποίος δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα λειτουργήσει προς όφελος της οικονομίας, των εργαζομένων και των ανέργων. Είναι ένας νόμος ο οποίος συνδυάζει το στόχο για στήριξη της ανταγωνιστικότητας με το στόχο προστασίας των εργαζομένων. Έτσι, από τη μια πλευρά, περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την αύξηση των υπερωριών στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, την αύξηση των κλάδων που λειτουργούν τις Κυριακές με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα, την απλοποίηση του ΕΡΓΑΝΗ για τις επιχειρήσεις. Ενώ, από την άλλη πλευρά προωθούνται ρυθμίσεις όπως,η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, που είναι εγγύηση για τα ωράρια των εργαζομένων και για τη διασφάλιση συνθηκών δίκαιου ανταγωνισμού, η αναβάθμιση του ΣΕΠΕ σε Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας, οι νέες, μεγαλύτερες γονικές άδειες, το «δικαίωμα αποσύνδεσης» στην τηλεργασία, η εξίσωση των αποζημιώσεων απόλυσης εργατοτεχνιτών και υπαλλήλων, τα μέτρα υγείας και ασφάλειας αυτοαπασχολούμενων σε delivery και κούριερ, κλπ.
Στην προσπάθειά μας για τον περιορισμό της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης, θα χρησιμοποιήσουμε το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόγραμμα που έχει λάβει ποτέ χώρα στην Ελλάδα. Είναι το διπλό πρόγραμμα ύψους 5 δις. από το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα κονδύλια αυτά θα δοθούν με αυστηρούς όρους, για να πιάσουν τόπο. Μιλώντας μόνο για το Ταμείο Ανάκαμψης, στο οποίο έχει οριστικοποιηθεί πλέον ο σχεδιασμός, αναφέρομαι στο πρόγραμμα για την κατάρτιση και την επανακατάρτιση 500.000 εργαζομένων και ανέργων, ύψους 1 δις. ευρώ. Αναφέρομαι επίσης στο πρόγραμμα ύψους 540 εκατ. ευρώ, ποσό που θα κατευθυνθεί στη δημιουργία 74.000 νέων θέσεων εργασίας. Ενώ, πολύ περισσότερες δράσεις θα υπάρχουν στο νέο ΕΣΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό, θα παρουσιαστεί σύντομα νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της κατάρτισης και του ίδιου του ΟΑΕΔ, προκειμένου το νέο πλαίσιο κατάρτισης να είναι ένα πραγματικό εφόδιο για το μέλλον των εργαζόμενων και των ανέργων.
Αυτοί είναι οι άξονες της πολιτικής που εφαρμόζουμε για την αγορά εργασίας. Πολιτική που δημιουργεί τις προϋποθέσεις τόσο της οικονομικής ανάκαμψης που παρατηρείται σήμερα, όσο και της διατήρησής της στο μέλλον. Σε αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε με τελικό στόχο να ξεπεράσουμε, όχι μόνο τις υγειονομικές αλλά και τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης!