THEPOWERGAME
Υπάρχει ένα παράδοξο στο αίτημα του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογές εδώ και τώρα. Δεν γίνεται εδώ λόγος για τις μεγάλες ανησυχίες της κοινής γνώμης-όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς-για την δραματική εξέλιξη της πανδημίας, με την μετάλλαξη «Ο» και τις προτεραιότητες που δίνει. Το ζητούμενο είναι η διαχείριση της κρίσης-σε συνδυασμό με το δεινό κύμα ακρίβειας-τους αμέσως προσεχείς μήνες.
Συνεπώς το ερώτημα είναι: Ζητά ο κ. Τσίπρας εκλογές για να υπάρξει ένας άλλος συσχετισμός δυνάμεων, που θα ανατρέψει τη σημερινή κυβέρνηση και να φέρει στο προσκήνιο μια άλλη; Και ποια θα είναι αυτή;
Η αντίφαση έγκειται στο ότι όλες οι δημοσκοπήσεις μέχρι τώρα δεν δείχνουν ότι υπάρχει τέτοια ανατροπή. Το νέο στοιχείο είναι η δημοσκοπική άνοδος του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, που επιφέρει απώλειες κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ. Συνεπώς, αυτός που ζητά εκλογές τώρα- ο κ. Τσίπρας δηλαδή-βρίσκεται στη χειρότερη θέση από όλους. Σε σχέση με την ΝΔ η διαφορά παραμένει διψήφια. Σε σχέση με το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, η θέση του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται δυσχερής.
Ακόμα κι αν υποθέσει κανείς ότι κάποια VOXPOP διενεργεί κρυφές δημοσκοπήσεις, που δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όπου να΄ ναι ανακάμπτει, ο κ. Τσίπρας θα έπρεπε να είχε διδαχτεί από την πικρή εμπειρία της προεκλογικής περιόδου το 2019.
Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι η εσωκομματική φαγούρα ενόψει Συνεδρίου έπρεπε να υπερκεραστεί με ένα σύνθημα που αμβλύνει τις γκρίνιες και τις διαφορές. Αλλά αυτό δεν αφορά τους πολίτες στο σύνολό τους.
Μια άλλη ερμηνεία, που ανέφερε και ο πρωθυπουργός στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό, είναι πως η άνοδος του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ ωθεί τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μια ρελάνς πολιτικού ακτιβισμού. Αλλά και αυτό δεν αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη για να ζητήσει εκλογές.
Εκτός αν ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι όσο περνά ο χρόνος οι συσχετισμοί στην Κεντροαριστερά δεν θα είναι ευνοϊκοί, οπότε καλύτερα τώρα. Υπάρχει και η εκδοχή, ο κ. Τσίπρας να ζητά πρόωρες εκλογές, ακριβώς για να μην γίνουν πρόωρες εκλογές, εκμαιεύοντας τη δέσμευση του κ. Μητσοτάκη να εξαντλήσει την τετραετία.
Υπάρχει και το ερώτημα, πώς θα γίνουν «εκλογές τώρα». «Το πέμπτο κύμα της πανδημίας δεν πρέπει να μας βρει με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη», δηλώνει ο κ. Νάσος Ηλιόπουλος.
Με άλλα λόγια: Εν μέσω της παραλλαγής «Ο» και του ενδεχόμενου πέμπτου κύματος πανδημίας θα έχουμε πιθανότατα δύο εκλογικές αναμετρήσεις, μια με απλή αναλογική και άλλη μία με το σύστημα της ενισχυμένης. Δηλαδή για δύο περίπου μήνες πάνω-κάτω θα έχουμε προεκλογικές κόντρες-σκληρές με βάση την ανάλυση του ΣΥΡΙΖΑ περί εγκλημάτων της κυβέρνησης-, συγκεντρώσεις, περιοδείες και τα συμπαρομαρτούντα. Πώς το έχουν σκεφτεί ακριβώς οι «στρατηγοί» της Κουμουνδούρου;
Αλλά ακόμα κι έτσι, πιστεύει ο κ. Τσίπρας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εξαντλήσει το πακέτο προτάσεων και προγραμματικών δηλώσεων που θα πείσουν την κοινή γνώμη; Αν δεν κάνουμε λάθος, τόσο τα περί μερικής διαγραφής του χρέους όσο και τα 800 ευρώ για τον κατώτατο μισθό, δεν τα λέει για πρώτη φορά-τα έχουμε ακούσει στα χρόνια του μνημονίου, την εποχή που «με ένα νόμο και ένα άρθρο» όλα θα άλλαζαν ως δια μαγείας. Το πρόβλημα με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το πλεόνασμα αλλά ακριβώς το έλλειμμα προγραμματικών θέσεων και οι αντιφάσεις ακόμα και σε κρίσιμα πολιτικά ζητήματα-δεν το λέμε μόνο εμείς, αλλά και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Λόγου χάρη, η αντιπολιτευτική τακτική με την επίκληση νεκρών από την πανδημία έχει στηλιτευθεί δημοσίως από πρωτοκλασάτα στελέχη του, όπως από τον κ. Ν. Φίλης. Μήπως λοιπόν αυτό το έλλειμμα θέσεων και η αμηχανία σε καίρια ζητήματα επιχειρείται να καλυφθεί κάτω από το σύνθημα «εκλογές τώρα»;