THEPOWERGAME
Με την είδηση των πρώτων κρουσμάτων της παραλλαγής «Ο» στη Νότια Αφρική, οι χρηματαγορές κατέρρευσαν. Γενικότερα, από το ξέσπασμα τις πανδημίας μέχρι σήμερα, το χρηματοπιστωτικό σύστημα και οι αγορές περνούν από 40 κύματα.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εικόνα αυτή είναι απότοκος της ασύμμετρης απειλής ενός θανάσιμου ιού, που προελαύνει κατά επαναλαμβανόμενα κύματα παγκοσμίως. Η νέα παραλλαγή του ιού ήρθε να υπογραμμίσει ότι με την πανδημία δεν θα ξεμπλέξουμε εύκολα-και όταν αυτό γίνει, πολλά δεδομένα θα έχουν αλλάξει στη ζωή μας.
Αλλά ας μην προτρέχουμε… Τι συμβαίνει όμως, σήμερα με τις αγορές; Ποια η ικανότητα προσαρμογής τους στις αβεβαιότητες του σήμερα;
Ο Robert Boyer στο βιβλίο του «Οι καπιταλισμοί στη δίνη της πανδημίας» ανιχνεύει το πρόβλημα, επισημαίνοντας ότι κατά την προηγούμενη δεκαετία, ο χρηματοπιστωτικός τομέας διέκοψε κάθε σχέση με την πραγματική οικονομία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την έξαρση των εισοδηματικών ανισοτήτων αλλά και επιπτώσεις στην παγκόσμια πολιτική τάξη. Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδιζε τις αγορές να κινούνται στο προνομιακό πεδίο της πληροφόρησης στα οικονομικά δεδομένα. Οι «διαβασμένοι» και ισχυροί οικονομικοί παράγοντες είχαν συνεπώς τη δυνατότητα τόσο να ελέγχουν μια αποδοτική κατανομή του κεφαλαίου όσο και να αξιολογούν το ρίσκο των όποιων επενδυτικών τους κινήσεων και χρηματοδοτικών τοποθετήσεων.
Όλα αυτά ανατρέπονται από την πανδημία και τις αβεβαιότητες που προκαλεί. Όπως επισημαίνει ο R.Boyer, «αυτό παύει να ισχύει όταν προκύπτει ένα ριζικά καινοφανές γεγονός όπως η υγειονομική κρίση, επειδή, τότε, οι παίκτες δεν διαθέτουν πλέον την πληροφόρηση που θα τους επέτρεπε να σχηματίσουν μια κρίση, άρα να λάβουν μια απόφαση διαυγή ή ορθολογική, με την έννοια της μικροοικονομικής θεωρίας της πλήρους πληροφόρησης».
Κι έτσι, το μέχρι πρότινος προνόμιο μετατρέπεται σε ένα κύμα αβεβαιότητας, καθώς διαγράφεται ένα έλλειμμα πληροφόρησης για τον μυστηριώδη ιό -που άλλωστε ακόμα και η έρευνα στην Υγεία δεν είναι σε θέση να δώσει. Το ρίσκο στην περίπτωση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε ένα κύμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας, καθιστώντας τις αγορές νευρικές και ευάλωτες, ευεπίφορες σε αποτυχημένες επιλογές.