THEPOWERGAME
Ο φετινός προϋπολογισμός καταρτίστηκε υπό καθεστώς διπλής αβεβαιότητας. Από τη μία η παγκόσμια υγειονομική κρίση και από την άλλη η επίσης παγκόσμια αύξηση στις τιμές βασικών προϊόντων. Επίσης καταρτίστηκε ενώ είχαν ήδη καταγραφεί τα πρώτα θετικά οικονομικά αποτελέσματα, μετά τη σταδιακή αποκατάσταση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Τα αποτελέσματα αυτά οδήγησαν στη σημαντική αναθεώρηση προς τα πάνω του ρυθμού ανάπτυξης για το έτος 2021, από 3,6% που προβλεπόταν στο ΜΠΔΣ 2022-2025 και 6,1% στο προσχέδιο Προϋπολογισμού 2022, σε 6,9%. Αυτό σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι σε σχέση με την ύφεση ύψους 9% που παρατηρήθηκε το 2020, η οικονομία έχει ήδη καλύψει άνω των δύο τρίτων του απολεσθέντος εγχώριου προϊόντος, εντός μάλιστα ενός έτους που κατά το πρώτο εξάμηνο υπήρχαν ακόμη σε ισχύ σημαντικά περιοριστικά μέτρα στην άσκηση της οικονομικής δραστηριότητας.
Το παραπάνω επίτευγμα δεν οφείλεται προφανώς μόνο στην άρση των περιοριστικών υγειονομικών μέτρων, αλλά σε μεγάλο βαθμό στην πρωτόγνωρη σε ύψος οικονομική ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων που ξεπερνά τα 43 δισ. ευρώ σε ταμειακή βάση, και τα 31 δισ. ευρώ σε δημοσιονομική βάση, την περίοδο 2020-2022. Μια σοβαρή επιπλέον εξασφάλιση για τη συνέχεια της οικονομικής ανάπτυξης αποτελούν οι πόροι Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».
Αυτή η ανάπτυξη της οικονομίας, θα φέρει αυξημένα φορολογικά έσοδα για το 2022, χωρίς κανένα νέο φόρο. Ανάμεσα στο 2021 και στο 2022 υπάρχει μία θετική διαφορά φορολογικών εσόδων ύψους 3,5 δισ. ευρώ που οφείλεται αποκλειστικά στην ανάπτυξη. Επίσης, δημοσιονομικά θα φανεί και η μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 24% στο 22% για τις επιχειρήσεις.
Όλα αυτά είναι το αποτέλεσμα της υλοποίησης ενός συνεκτικού και ολοκληρωμένου σχεδίου μεταρρυθμίσεων, σε όλα τα πεδία της δημόσιας σφαίρας, η δυσκολία εφαρμογής του οποίου στη διάρκεια και υπό τους περιορισμούς της πανδημίας, δεν εμπόδισε την ταχεία και αποτελεσματική του πρόοδο. Η νέα εποχή ισχυρής και βιώσιμης ανάπτυξης σηματοδοτεί τη στροφή προς ένα οικονομικό μοντέλο περισσότερο εξωστρεφές, ανταγωνιστικό και πράσινο, προς ένα κράτος πιο αποτελεσματικό, με λιγότερη γραφειοκρατία, ψηφιακά αναβαθμισμένο, με δραστικά μειωμένη παραοικονομία, με φορολογικό σύστημα φιλικό προς την ανάπτυξη και ένα ανθεκτικότερο κοινωνικό «δίχτυ» προστασίας.