THEPOWERGAME
Να «υπερβούν εαυτόν» θα πρέπει οι εμπλεκόμενοι στις διαδικασίες του Ταμείου Ανάκαμψης, είτε είναι στην «όχθη» όσων εγκρίνουν τις χρηματοδοτήσεις, είτε είναι στην πλευρά όσων ενδιαφέρονται να τις λάβουν, για να γίνει εφικτός ο στόχος της πλήρους απορρόφησης των πόρων. Αυτό επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς στο powergame.gr, στο περιθώριο των συζητήσεων που έχει αυτές τις μέρες η ελληνική κυβέρνηση με το ειδικό κλιμάκιο από τις Βρυξέλλες, για την πορεία των πρώτων εκταμιεύσεων, αναδεικνύοντας τις δυσκολίες που υπάρχουν για το Ταμείο, που αναμφισβήτητα αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την κάλυψη του επενδυτικού κενού, που έχει η χώρα.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι μέσα από το Ταμείο θα δοθούν τόσο επιδοτήσεις όσο και δάνεια για τη στήριξη επενδύσεων στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων.
Το συνολικό ύψος των δανείων που θα δοθούν ανέρχεται στα 12,7 δισεκ. ευρώ, με διάρκεια 8-12 ετών. Βέβαια υπάρχει και η εναλλακτική, για ελάχιστη διάρκεια 3 ετών και μέγιστη 15 ετών σε ορισμένες, όμως, περιπτώσεις.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι προβλέπεται τουλάχιστον 20% ιδιωτική συμμετοχή και δανειοδότηση από τραπεζικό ίδρυμα τουλάχιστον 30%, για την ένταξη στο πλαίσιο χρηματοδότησης, ενώ τα δάνεια από το Ταμείο θα καλύπτουν από 30% έως 50% του κόστους του επιχειρηματικού σχεδίου.
Με βάση το πλαίσιο, θα ενισχύονται πέντε κατηγορίες επενδύσεων με συγκεκριμένη στόχευση:
- ψηφιακός μετασχηματισμός,
- πράσινη μετάβαση,
- εξωστρέφεια,
- ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων,
- καινοτομία – έρευνα & ανάπτυξη.
Η κλιμάκωση μεταξύ του 30% και του 50% της συμμετοχής του Ταμείου βασίζεται στον βαθμό μεγαλύτερης συνεισφοράς του όλου επενδυτικού πλάνου σε καθεμία από τις πέντε κατηγορίες, ή/και σε συνδυασμό τους. Η αξιολόγηση των επιλεξιμοτήτων θα γίνεται από ανεξάρτητους ελεγκτές, ενώ η φερεγγυότητα του επενδυτικού σχεδίου θα αξιολογείται από τα τραπεζικά ιδρύματα.
Το ποσοστό της συμμετοχής (μεταξύ 30% και 50%) του Ταμείου Ανάκαμψης στη χρηματοδότηση του σχεδίου επένδυσης εξαρτάται από τον βαθμό ανταπόκρισής του στα πέντε κριτήρια επιλεξιμότητας. Έτσι, όσο μεγαλύτερη είναι η συνεισφορά του επενδυτικού σχεδίου στην υλοποίηση των στόχων αυτών, τόσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή του Ταμείου στη χρηματοδότηση της επένδυσης. Αυτό, δε, θα το κρίνουν, πέρα από τα πιστωτικά ιδρύματα και ειδικοί αξιολογητές. Έτσι π.χ. αν μια επένδυση είναι 100% «πράσινη», τότε το δάνειο του Ταμείου Ανάκαμψης μπορεί να φτάνει το 50% της επένδυσης.
Οι συγχωνεύσεις
Είναι χαρακτηριστικό ότι δίνεται ένα κίνητρο για προώθηση οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων, με το ποσοστό συμμετοχής του Ταμείου Ανάκαμψης να φτάνει το 30% για υφιστάμενες συνεργασίες και το 40% για νέες συνεργασίες και εξαγορές και συγχωνεύσεις. Για τα επενδυτικά σχέδια εξωστρέφειας, η συμμετοχή του Ταμείου Ανάκαμψης κλιμακώνεται μεταξύ 30% και 50% της επένδυσης, ανάλογα με τον βαθμό εξωστρέφειας, με ελάχιστο ποσοστό εξαγωγών το 20% του κύκλου εργασιών της επιχείρησης.