THEPOWERGAME
Τα «απόνερα» των ανακοινώσεων της τριμερούς συνθήκης AUKUS δημιουργούν αποσταθεροποίηση σε μεγάλο μέρος του πλανήτη και όχι τόσο στην Ασία.
Η Αυστραλία πήρε την απόφαση να γίνει η αμερικανική αιχμή του δόρατος στον ινδοειρηνικό και να είναι το πρώτο ανάχωμα στην κινεζική επεκτατικότητα κυρίως στη νότια σινική θάλασσα. Αυτός ο ρόλος από μόνος του δεν είναι απλός.
Σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται ίσως η πιο ισχυρή πολεμική και οικονομική δύναμη των καιρών μας. Μία δύναμη που δεν διστάζει να χρησιμοποίηση και δυτικά όπλα για να κερδίσει τους «πολέμους» σε κάθε πεδίο…
Από την άλλη η Αυστραλία αυξάνει το ρίσκο διάρρηξη σχέσεων που η ίδια επιχειρεί εδώ και χρόνια να χτίσει. Η Γαλλία δεν είναι μία μικρή δύναμη που μπορεί ο καθένας με μία απλή ανακοίνωση να πετά εκτός του μεγαλύτερου πολεμικού συμβολαίου των τελευταίων 10 ετών.
Δεν είναι τόσο τα 56 δισεκατομμύρια ευρώ που θα πλήρωναν οι Αυστραλοί για 12 Γαλλικά υποβρύχια όσο ο τρόπος με τον οποίο επέλεξαν να το κάνουν.
Η συγκεκριμένη κίνηση η οποία βασίζεται εξ’ ολοκλήρου στην αμερικανική διπλωματική και όχι μόνο παρότρυνση δημιουργεί τριγμούς (αν όχι ρήγματα) σε πολλά επίπεδα.
Η Γαλλική διπλωματία δεν συνηθίζει να χρησιμοποιεί φράσεις όπως «πισώπλατη μαχαιριά», ούτε επιλέγει την οδό της κορώνας στις διμερείς της σχέσεις.
Το ξέσπασμα του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών την περασμένη Πέμπτη είναι βέβαιο πως επικοινωνήθηκε από το μέγαρο των Ιλισίων.
Ο Εμανουέλ Μακρόν πιθανότατα λαμβάνει ως μήνυμα πως οι Ηνωμένες Πολιτείες του Μπάϊντεν δεν τον υπολογίζουν ως ισότιμο συνομιλητή, την στιγμή μάλιστα που ο ίδιος προωθεί τον εαυτό του ως τον επόμενο μεγάλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το τέλος της περιόδου Μέρκελ.
Σε επίπεδο Ευρώπης το πλήγμα από την πλευρά κυρίως των ΗΠΑ, καθώς από την Μεγάλη Βρετανία που βρίσκεται από επιλογή εκτός ομάδας και οικογένειας κανένας δεν περίμενε κάτι καλύτερο, ήταν μεγάλο.
Ο Ζοζέπ Μπορέλ δημόσια διέψευσε τον Λευκό Οίκο που είπε πως τον ενημέρωσε αναλυτικά πριν τις ανακοινώσεις. Οι Βρυξέλλες τονίζουν πως ο Μπάιντεν είχε πει άλλα λίγο μετά την ορκωμοσία του και τελικώς η πράξη δείχνει έναν δρόμο μοναχικό για τον ίδιο και τους πολύ στενούς συμμάχους του.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος θέλοντας να βάλει στο περισκόπιο την Κίνα τελικώς κατάφερε να τορπιλίσει τα συμφέροντα και τις σχέσεις της χώρας του με έναν ισχυρό πόλο.
Η Αυστραλία από το 2015 έχει συμμετάσχει σε 11 συνολικά κύκλους συνομιλιών με την Ένωση. Απώτερος στόχος της Κυβέρνησης της Καμπέρα δεν είναι άλλος από την σύναψη μίας διμερούς εμπορικής συμφωνίας για εξαγωγές πολλών δισεκατομμυρίων αυστραλιανών δολαρίων προς τους 27…
Η απόφαση της απόλυτη σύνταξης με τις ΗΠΑ με την παράλληλη ακύρωση και όχι τήρηση του Γαλλικού συμβολαίου είναι βέβαιο πως θα οδηγήσουν τον 12ο κύκλο συζητήσεων και τις αυστραλιανές προσπάθειες στον βυθό του ειρηνικού ωκεανού.