THEPOWERGAME
Οι θετικές οικονομικές εξελίξεις τους τελευταίους μήνες (βιομηχανική παραγωγή, δείκτης οικονομικού κλίματος, ηπιότερη των αρχικών προβλέψεων ύφεση της οικονομίας το 2020, συγκράτηση της ανεργίας, αύξηση των ιδιωτικών καταθέσεων, ιστορικά χαμηλά κόστη δανεισμού, μείωση του spread, αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας κ.ά.), συνιστούν καρπό της σκληρής, συστηματικής, υπεύθυνης και αποτελεσματικής προσπάθειας που κατέβαλε η κυβέρνηση, παράλληλα με την αντιμετώπιση των μεγάλων δοκιμασιών του Covid-19, των μεγάλων φυσικών καταστροφών, των μεταναστευτικών πιέσεων και της τουρκικής προκλητικότητας.
Η προσπάθεια αυτή είχε σαν στόχο: αφενός, να προστατευθεί η δημόσια υγεία, να στηριχθεί η απασχόληση, να ενισχυθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων και να τονωθεί η κοινωνική συνοχή, και αφετέρου, να διασφαλιστούν τόσο το καλύτερο δυνατό σημείο επανεκκίνησης της κοινωνικής και οικονομικής ζωής όσο και οι καλύτερες προοπτικές για τη μετά κορονοϊό εποχή.
Η προσπάθεια αυτή ευοδώθηκε χάρη στη συνεπή εφαρμογή ενός διαφορετικού μίγματος πολιτικής που συνίσταται στο τρίπτυχο: συνετή δημοσιονομική πολιτική με μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, προώθηση αποκρατικοποιήσεων και επενδύσεων. Έτσι φθάσαμε στα εντυπωσιακά αποτελέσματα το 2ου τριμήνου του 2021 όπου το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν σημείωσε άλμα 16,2%. Αυτό επέτρεψε στον Πρωθυπουργό να εξαγγείλει από το βήμα της ΔΕΘ την αναθεώρηση του στόχου της ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία για το 2021, από το 3,6% στο 5,9%.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι πρόσφατες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού. Τα νέα αυτά μέτρα αφορούν: τη στοχευμένη ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, την περαιτέρω μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών καθώς και φορολογικά κίνητρα για την περαιτέρω αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Εντάσσονται στο συνολικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας και στοχεύουν στην ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών, στην βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της μεσαίας τάξης, στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής.
Το κόστος των επιπλέον μέτρων διαμορφώνεται περίπου στα 3,5 δισ. ευρώ για την διετία 2021-2022. Έτσι τα συνολικά μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, για το 2021 ανέρχονται πλέον στα 16,6 δισ. ευρώ για το 2021 και συνολικά φτάνουν τα 42,7 δις για την περίοδο 2020-2022. Ανάπτυξη σημαίνει παραπάνω πλούτος για τη χώρα. Δέσμευση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης ότι το μέρισμα της ανάπτυξης θα επιστρέφεται στην κοινωνία: μόνο έτσι μπορούμε να έχουμε μια δίκαιη ανάπτυξη και διανομή αυτού του νέου πλούτου που δημιουργείται.