THEPOWERGAME
Η υλοποίηση των πέντε από τα 12 πρώτα έργα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» από την «Κοινωνία της Πληροφορίας», συνολικού προϋπολογισμού 294,7 εκατ. ευρώ, υποδηλώνει την εμπιστοσύνη του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και προσωπικά του Υπουργού κ. Κυριάκου Πιερρακάκη στην ΚτΠ ενώ συνάμα αναδεικνύει και τον καταλυτικό ρόλο της στο εγχείρημα του ψηφιακού μετασχηματισμού της δημόσιας διοίκησης και της ψηφιακής αναδιάρθρωσης των υφιστάμενων διοικητικών δομών.
- Η μεταρρύθμιση του Δημοσιονομικού Συστήματος στην Κεντρική Διοίκηση και τη λοιπή Γενική Κυβέρνηση GOV-ERP (36,1 εκατ. ευρώ),
- η επέκταση και υποστήριξη του Εθνικού Δικτύου Τηλεπικοινωνιών – Σύζευξις ΙΙ (32,1 εκατ. ευρώ),
- η ενιαία ψηφιακή υποδομή για την Εξυπηρέτηση Πολιτών και Επιχειρήσεων (69,4 εκατ. ευρώ),
- οι υπηρεσίες Διαδικτύου για την επίτευξη της διαλειτουργικότητας μεταξύ των πληροφοριακών συστημάτων της Δημόσιας Διοίκησης (27,9 εκατ. ευρώ),
- αλλά και το πρόγραμμα της Ψηφιακής Μέριμνας (129,2 εκατ. ευρώ) που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη
είναι μερικοί μόνο «κρίκοι από την αλυσίδα» των ψηφιακών έργων, τα οποία χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα υλοποιηθούν από την ΚτΠ.
Σύμφωνα με τα ισχύοντα δεδομένα, η Κοινωνία της Πληροφορίας αναμένεται να διαχειριστεί σχεδόν 40 έργα Πληροφορικής και Επικοινωνιών από το Ταμείο Ανάκαμψης, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 2.1 δισ. ευρώ.
Η νέα αυτή πηγή χρηματοδότησης αποτελεί πέρα από κάθε αμφιβολία μια μοναδική ευκαιρία για δομική αλλαγή του θεσμικού υπόβαθρου της δημόσιας διοίκησης, η επίτευξη της οποίας θα ωθήσει σημαντικά την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και την ευημερία της κοινωνίας και θα έχει συνολικά θετικό αντίκτυπο σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα. Σε μια εποχή όπου το κράτος αποκτά τον πλέον καθοριστικό ρόλο στην υπέρβαση της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης, του παρέχουμε όλα εκείνα τα ψηφιακά εργαλεία που θα το κάνουν αποτελεσματικό, ευέλικτο και φιλικό προς τους πολίτες. Κατά συνέπεια δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ψηφιακή μετάβαση, με την τελευταία να συνιστά πάνω από το 20% του συνολικό πακέτου του Ταμείου Ανάκαμψης.
Το ταμείο Ανάκαμψης περιλαμβάνει ένα ιδιαίτερα ευρύ φάσμα ψηφιακών παρεμβάσεων που αφορούν όλους τους τομείς της κοινωνίας και της οικονομίας. Έτσι λοιπόν οι ψηφιακές μεταρρυθμίσεις, που συγκεντρώνουν μεγάλο μερίδιο πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, έχουν βασικό σκοπό την αναβάθμιση των υπηρεσιών της Υγείας, της Παιδείας, της Δικαιοσύνης, του Τουρισμού, της Γεωργίας, της Ναυτιλίας, των υποδομών Τηλεπικοινωνιών, των υπηρεσιών της κεντρικής δημόσιας διοίκησης κ.α.
Προβλέπονται λοιπόν, μεταξύ άλλων, παρεμβάσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό:
- Της υγείας με την ψηφιοποίηση του Συστήματος Δημόσιας Υγείας, τον ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς, την ψηφιακή ετοιμότητα των νοσοκομείων και την ενίσχυση της τηλεϊατρικής.
- Της δικαιοσύνης με την δημιουργία του Εθνικού Ολοκληρωμένου Συστήματος Ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης (e-justice).
- Της εκπαίδευσης με την ψηφιοποίηση του εκπαιδευτικού υλικού και περιεχομένου, με ανάπτυξη υποδομών σε όλες τις τάξεις για διαδραστικό μάθημα και ψηφιακές υπηρεσίες σε σχολεία (e-school) και πανεπιστήμια (e-university).
Παράλληλα, εκπονείται και μια δέσμη έργων που θα επαναπροσδιορίσουν ακόμα περισσότερο την σχέση του Δημοσίου Τομέα με τον πολίτη και τις επιχειρήσεις και θα αφορούν σε:
- Smart Cities (Έξυπνες Πόλεις)
- Ψηφιακό Μετασχηματισμό του Κτηματολογίου
- Νέο σύστημα δημοσίων συμβάσεων
- Τουριστικό μητρώο
- Ψηφιακό Μετασχηματισμό του Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού
- Ψηφιοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Στην Κοινωνία της Πληροφορίας υποστηρίζουμε κάθε ενέργεια του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που ενισχύει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Διαχειριζόμαστε 174 συμβάσεις δημοσίων έργων, σε διάφορες φάσεις ωριμότητας, προϋπολογισμού περίπου 2,3 δισ. ευρώ, καθώς και δράσεις κρατικών ενισχύσεων προϋπολογισμού μεγαλύτερου των 300 εκατ. ευρώ.
Έργα όπως, το ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, η Μεταρρύθμιση του Δημοσιονομικού Συστήματος στην Κεντρική Διοίκηση και τη λοιπή Γενική Κυβέρνηση (gov-ERP), το σύστημα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού (HRMS), η Διαύγεια ΙΙΙ, η αναβάθμιση των ΚΕΠ, η επέκταση της τηλεργασίας των δημοσίων υπαλλήλων, οι Υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα («Τηλεδίκη»), ο μετασχηματισμός διαδικασιών Προξενικών Υπηρεσιών το Ψηφιακό Κέντρο Ενημέρωσης, η Εθνική Πύλη Κωδικοποίησης, το Πληροφοριακό Σύστημα Αδειοδότησης Έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΠΣΑΠΕ), ο Ανασχεδιασμός, Απλούστευση & Μοντελοποίηση ροών του Εθνικού Τυπογραφείου, το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα για τη διαχείριση και παρακολούθηση έργων ΣΔΙΤ, η ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα εξυπηρέτησης πολιτών και επιχειρήσεων CRMS, συνιστούν μόνο μερικές από τις παρεμβάσεις που έχουν πολιτοκεντρική προσέγγιση και εξυπηρετούν με ιδανικό τρόπο τη βασική ανάγκη του πολίτη, αυτή της άμεσης διεκπεραίωσης των υποθέσεών του με το Δημόσιο χωρίς την ανάγκη αυτοπρόσωπης παρουσίας.
Μάλιστα σύμφωνα με το προγραμματισμό μας μέχρι τον Οκτώβριο θα ακολουθήσει μια νέα σειρά δημοπρατήσεων περίπου 30 έργων / παρεμβάσεων στην Δημόσια Διοίκηση, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 134 εκατ. ευρώ.
Με εφόδια την τεχνογνωσία και την εμπειρία 20 ετών στη διαχείριση μεγάλων έργων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), εργαζόμαστε για την αναβάθμιση του περιβάλλοντος της Δημόσιας διοίκησης και για την ενίσχυση της διαφάνειας και της ακεραιότητας της λειτουργίας του Δημοσίου, ώστε οι πολίτες να απολαμβάνουν εξυπηρέτηση και ποιοτικές ψηφιακές υπηρεσίες.