THEPOWERGAME
Ο πρόεδρος της ΠΟΞ αποκωδικοποιεί στο powergame.gr τα βασικότερα συμπεράσματα της πορείας του ελληνικού τουρισμού, τα προβλήματα των κρουσμάτων στα ξενοδοχεία αλλά και το πώς θα γραφτεί ο πρόλογος της ανάκαμψης
Έπειτα από μήνες εγκλεισμού, ο κόσμος θέλει να ταξιδέψει και η Ελλάδα έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του. Αυτό αποτυπώνεται στις αφίξεις ακόμη και χωρών που αυστηροποίησαν τις συστάσεις τους για τη χώρα μας, όπως η Γερμανία και το Ισραήλ.
Επιπλέον, η Ελλάδα αποδεικνύει πως μπορεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο στον αεροπορικό όσο και στον οδικό τουρισμό κι αυτό αναδεικνύεται ως ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα μέσα στην πανδημική κρίση. Έτσι, ο μέσος όρος της πληρότητας των ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα διαμορφώνεται ανάμεσα στο 65 και 75% όταν την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι ήταν στο 30%.
Συνεπώς, το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι σίγουρα πάμε καλύτερα σε σχέση με το 2020 και μάλιστα εάν η Βρετανική αγορά που ανοίγει τώρα, κινηθεί με τους ρυθμούς πριν από την πανδημία για το διάστημα από τον Αύγουστο μέχρι τον Οκτώβριο, τότε έχουμε πλέον τις πιθανότητες με το μέρος μας για να πετύχουμε τουριστικά έσοδα στο 40-50% του 2019 που είναι και ο στόχος της κυβέρνησης.
Το δεύτερο συμπέρασμα αφορά στο υγειονομικό σκέλος και επιβεβαιώνει πως τα ξενοδοχεία δίνουν και πάλι τον καλύτερο εαυτό τους για την προστασία της δημόσιας υγείας. Με την απαρέγκλιτη εφαρμογή όλων των υγειονομικών μέτρων, τα κρούσματα στα ξενοδοχεία είναι ελάχιστα και προστατεύεται αποτελεσματικά η υγεία όλων και η αξιόπιστη εικόνα της χώρας. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, οι επισκέπτες που εντοπίζονται θετικοί φιλοξενούνται σε ειδικά δωμάτια απομόνωσης εντός των ξενοδοχείων, συνεχίζοντας να απολαμβάνουν υπηρεσίες που έχουν πληρώσει.
Δυστυχώς, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις που συνεχίζουν ανεξέλεγκτες να δημιουργούν προβλήματα, κυρίως στα νησιά της χώρας. Η ΠΟΞ με επιστολή της στον Υπουργό Τουρισμού, ζήτησε οι τουρίστες που έχουν επιλέξει να διαμείνουν σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης και βρίσκονται θετικοί στην Covid-19 να απομονώνονται στο χώρο που έχουν μισθώσει και να μην επιβαρύνουν τα ξενοδοχεία καραντίνας.
Το τρίτο συμπέρασμα αφορά στην παρουσίαση της πραγματικής επιδημιολογικής εικόνας της χώρας. Στις χώρες – αγορές πρέπει να μεταφέρουμε την πραγματική εικόνα του κινδύνου, όπως προκύπτει από τον αριθμό των νοσηλευόμενων και των θανάτων. Και τα δύο μεγέθη είναι σε πλήρη ύφεση. Η γενική αναφορά στη θετικότητα απέναντι στον ιό οδηγεί σε παραπλανητικά συμπεράσματα και ανασφάλεια. Ακριβώς για το λόγο αυτό πρέπει οι σχετικές οδηγίες και συστάσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στην Ευρώπη να λαμβάνουν υπόψη αυτή την παράμετρο. Με μια ηπιότερη μετάλλαξη όπως κρίνουν οι επιστήμονες, με συνεχή τεστ και με συνεχή προσπάθεια στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού, το 2021 μπορεί τελικά να αποδειχθεί ο πρόλογος της πολυπόθητης ανάκαμψης.