THEPOWERGAME
Η προώθηση και ανάδειξη της Έρευνας, προϋποθέτουν σχεδιασμό, ουσιαστικές παρεμβάσεις, καθώς και ένα νέο πλαίσιο, μεγαλύτερης ευελιξίας που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις και στην ανταγωνιστικότητα του χώρου διεθνώς.
Ωστόσο, οι επιστήμονες και οι ερευνητές στην Ελλάδα, για πολλά χρόνια αντιμετώπιζαν σημαντικές δυσκολίες στο να μπορούν να παρουσιάζουν και να αξιοποιούν τα ερευνητικά τους έργα και αποτελέσματα.
Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης της περασμένης δεκαετίας επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τον χώρο της Έρευνας, παρά την συνεχή παραγωγή «ταλέντων».
Στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τα τελευταία δύο χρόνια, έχουμε προωθήσει διατάξεις που στόχο έχουν να ενισχύσουν και να εξελίξουν την Έρευνα στην χώρα μας.
Ενδεικτικά αναφέρω πως για πρώτη φορά στην Ελλάδα παρέχεται η δυνατότητα εξαίρεσης, από το ενιαίο μισθολόγιο, των ερευνητών που συμμετέχουν σε προγράμματα μη χρηματοδοτούμενα από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά αποκλειστικά από ευρωπαϊκούς/διεθνείς ή ιδιωτικούς πόρους.
Παράλληλα, δίνουμε λύση σε ένα πρόβλημα που χρόνιζε και αφορούσε στις αξιολογήσεις των ερευνητικών προτάσεων και την υποχρεωτική υποβολή δήλωσης περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) από τους επιστήμονες-αξιολογητές.
Πλέον, οι αξιολογητές των ερευνητικών έργων εξαιρούνται από την υποχρεωτική δήλωση πόθεν έσχες για την αξιολόγηση δράσεων της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ), της ΕΥΔΕ-ΕΤΑΚ, του ΕΛΙΔΕΚ και των Ερευνητικών Κέντρων.
Το προηγούμενο διάστημα, ανακοινώθηκε η εκκίνηση της διαδικασίας προκήρυξης 152 νέων θέσεων εργασίας, μέσω ΑΣΕΠ, για τους Ερευνητικούς και Τεχνολογικούς φορείς της χώρας που εποπτεύονται από την ΓΓΕΚ, η οποία πρόκειται για την μεγαλύτερη στελέχωση της τελευταίας δεκαπενταετίας και αφορά σε ειδικό – επιστημονικό & τεχνικό και διοικητικό προσωπικό.
Καθοριστικό ρόλο για την ανάπτυξη των ερευνητικών και καινοτόμων δραστηριοτήτων στην χώρα μας, αναμένεται να έχει η χρηματοδότηση από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
Συμφωνήσαμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενίσχυση των εγχώριων ερευνητικών προγραμμάτων και την αναβάθμιση και επέκταση των υποδομών των Ερευνητικών Κέντρων.
Ταυτόχρονα, έχουν υπογραφεί και συμβάσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για υποδομές Έρευνας και Καινοτομίας στα Ερευνητικά Κέντρα (ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών και Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών).
Τέλος, για πρώτη φορά, πραγματοποιείται στη χώρα μας μία ολοκληρωμένη παρέμβαση στα θέματα των Γραφείων Μεταφοράς Τεχνολογίας, της παραγόμενης Διανοητικής Ιδιοκτησίας και των Τεχνοβλαστών (Spin-Off), δηλαδή τις καινοτόμες επιχειρήσεις που δημιουργούνται από τους Ερευνητικούς Φορείς (Ερευνητικά Κέντρα και ΑΕΙ).
Με το νέο θεσμικό πλαίσιο επιδιώκεται η αύξηση του αριθμού των τεχνοβλαστών και της επίδρασής τους στην Ελληνική οικονομία και στην Έρευνα γενικότερα.
Το όφελος της ψήφισης των παραπάνω διατάξεων είναι διπλό. Από τη μια πλευρά, οι ερευνητές παραμένουν στην Ελλάδα για να πραγματοποιήσουν την έρευνά τους, χωρίς να χρειάζεται να μεταναστέψουν σε κάποια άλλη χώρα του εξωτερικού.
Ταυτόχρονα, οι Έλληνες ερευνητές του εξωτερικού μπορούν να αρχίσουν να σκέφτονται πιο σοβαρά το ενδεχόμενο της επιστροφής τους.
Επιπλέον, τα Ερευνητικά Κέντρα αποκτούν μεγαλύτερη ευελιξία και μπορούν να προσαρμοστούν πιο αποτελεσματικά στην παγκόσμια πραγματικότητα, καθώς έχουν τη δυνατότητα να προσλαμβάνουν ερευνητές εγνωσμένου κύρους με πιο ανταγωνιστικούς μισθούς.
Η επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία, καθώς και η επίτευξη μεγαλύτερης ευελιξίας σε αυτούς τους πυλώνες αποτελούν για την Κυβέρνηση στρατηγική προτεραιότητα.
Είναι ο δρόμος που έχουμε να διανύσουμε προκειμένου να πετύχουμε την μετάβαση στην Ελλάδα του αύριο και ο τρόπος να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής.