THEPOWERGAME
Οι εμβληματικές αστικές αναπλάσεις, με στήριξη άνω των 760 εκατ. ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης, μπορούν να είναι αφορμή, ώστε να αλλάξει η φιλοσοφία και ο σχεδιασμός για το πως θέλουμε τις σύγχρονες πόλεις και γειτονιές. Σε αυτό συμφώνησαν χθες, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς και ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθ. Μπακογιάννης, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Dimand Δημήτρη Ανδριόπουλο, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ten Brinke Hellas Φώτη Γιόφτσιο και τον επικεφαλής του σχεδιασμού / κατασκευής του Ελληνικού στην Lamda Development Δημήτρη Ζωντανό.
Ο δικηγόρος Κων/νος Καρατσώλης από την DTK Law Firm υπενθύμισε, όμως, πως το σημερινό θεσμικό πλαίσιο για τις αναπλάσεις είναι παρωχημένο σε μια περίοδο που το υπουργείο έχει πολλά ανοικτά μέτωπα από το παρελθόν στη χωροταξία / πολεοδομία (από τα αυθαίρετα μέχρι την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών). Ο ίδιος επισήμανε πως υπάρχουν παραδείγματα ευρωπαϊκών πόλεων που μπορούμε να μελετήσουμε (π.χ. η βελγική Leuven), ενώ τόνισε την ανάγκη μακροχρόνιου σχεδιασμού και κοινωνικής συναίνεσης.
Ο κ. Ταγαράς υποστήριξε πως με τα σχέδια αναπλάσεων που εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης επιδιώκεται η βελτίωση της ποιότητας ζωής και αισθητικής των αστικών κέντρων, η ανανέωση του κτιριακού αποθέματος, η ενεργειακή αναβάθμιση, αλλά και η μείωση παραγωγής ρύπων από τις καθημερινές μετακινήσεις. Ο κ. Ευθ. Μπακογιάννης ζήτησε από τους δημάρχους να καταθέσουν προτάσεις ανάπλασης με αναπτυξιακό χαρακτήρα και μια νέα λογική που θα περιλαμβάνει περισσότερο περπάτημα, περισσότερο ποδήλατο και περισσότερο πράσινο. Μια πόλη με ανθρωποκεντρικό σχεδιασμό προσελκύει περισσότερες επενδύσεις εξήγησε.
«Από το 2016, όταν ξεκινήσαμε την αξιοποίηση των παλαιών κτιρίων της Παπαστράτος (στον Άγιο Διονύσιο του Πειραιά – φωτό άρθρου) έχουμε βάλει στη λογική μας πως πρέπει να σχεδιάζεις ταυτόχρονα τι αλλάζει στη γειτονιά, στο δήμο» με μια επένδυση είπε ο Δημ. Ανδριόπουλος. «Έτσι δουλεύουμε με τους δήμους από την αρχή ώστε αυτό που κάνουμε να επηρεάσει τη μικρολειτουργία της γειτονιάς ή πόλης». Ο ίδιος θεωρεί πως «οι αστικές αναπλάσεις μπορούν να αλλάξουν τη χώρα, όχι μόνο τα μεγάλα αστικά κέντρα. Όπως αυτό που γίνεται σε Αστυπάλαια, σε Χάλκη (σ.σ. τα σχέδια για ενεργειακά αυτόνομα και πράσινα νησιά σε συνεργασία με διεθνείς ομίλους), πρέπει να βρεθούν και άλλοι τέτοιοι προορισμοί και να γίνει ανάπλαση προορισμών. Κάποτε συνέβη αυτό στα Ζαγοροχώρια και αυτό το σύστημα των 45 χωριών είναι σήμερα προορισμός με παγκόσμιο ενδιαφέρον». Ο επικεφαλής της Dimand θεωρεί πως «οι έξι – οκτώ τεράστιες αναπλάσεις που θα πάρουν πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης να έχουν συνέχεια και να αλλάξουν τις πόλεις για πάντα».
Ο κ. Φώτης Γιόφτσιος, διευθύνων σύμβουλος και αντιπρόεδρος της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Ten Brinke Hellas, θυγατρικής του ολλανδικού ομίλου Ten Brinke, αναφέρθηκε στις επενδύσεις που προωθεί αυτή την περίοδο. Όπως είπε, μεταξύ άλλων, έχει υπό ανάπτυξη πέντε μεγάλα συγκροτήματα εμπορικών πάρκων σε Πειραιά, Αθήνα και επαρχία, τρία συγκροτήματα αποθηκών στη Δυτική Αττική, την αναβάθμιση ακινήτου στην Ερμού που ανήκει στο Γιαβάσειο Κληροδότημα, ενώ αξιοποιεί και εκτάσεις για την κατασκευή εξοχικών κατοικιών.
Ο επικεφαλής του σχεδιασμού κα των κατασκευών στο Ελληνικό (Chief Planning, Design & Construction Officer) στην Lamda Development Δημήτρης Ζωντανός είπε πως η εταιρεία πιστεύει πως πρέπει να είναι πρωτοπόρα στην καινοτομία, στην εξωστρέφεια και στη συμμετοχή όλων ώστε να γίνει το καλύτερο δυνατό στο πρώην αεροδρόμιο. «Πρέπει να υπάρχει ευελιξία στο σχεδιασμό και η νομοθεσία πρέπει να ακολουθεί τις εξελίξεις (και τεχνολογικές και τις ανθρώπινες ανάγκες) πρόσθεσε. Ο κ. Ζωντανός τόνισε πως οι εργασίες ξεκινούν με τα έργα υποδομής «με στόχο για όσο το δυνατόν λιγότερες μετακινήσεις με ανακύκλωση υλικών που ήδη υπάρχουν στο χώρο. Μόνο η εκσκαφή ενός ακινήτου είναι 1,5 εκατ. κυβικά. Η διαχείριση πρέπει να είναι πολύ σωστή».