Η ανάπτυξη στον τομέα των logistics, είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα της διοίκησης της «ΟΛΘ ΑΕ», η οποία συμμετέχει στο διαγωνισμό για την αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Γκόνου και ήδη εξετάζει τη δυνατότητα συνδιαχείρισης της μεγάλης έκτασης των 672 στρεμμάτων, με εταιρεία που θα θέλει να δημιουργήσει, εντός του Επιχειρηματικού Πάρκου που θα διαμορφωθεί, hub διαχείρισης των εμπορευματικών της ροών.
Όπως πληροφορείται το powergame.gr, η διοίκηση της «ΟΛΘ ΑΕ», είναι ήδη σε επαφή με συμβούλους του εξωτερικού, καθώς ετοιμάζεται για την επόμενη φάση του διαγωνισμού που έχει προκηρύξει η ΓΑΙΑΟΣΕ και τρέχει η μονάδα PPF του Υπερταμείου. Οι επικεφαλής του ΟΛΘ, περιμένουν την εκκίνηση της φάσης του ανταγωνιστικού διαλόγου, κατά την οποία θα οριστικοποιηθούν και κρίσιμες παράμετροι του διαγωνισμού, που θα οδηγήσουν στην κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών από πλευράς των τεσσάρων, μέχρι σήμερα, υποψηφίων διεκδικητών.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, για την αξιοποίηση του Γκόνου, θα απαιτηθούν τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ, ενώ με προηγούμενη, πρόσφατη δήλωσή του αναπλ. διευθύνοντα συμβούλου του Υπερταμείου, Παναγιώτη Σταμπουλίδη, η επένδυση στο πρώην στρατόπεδο, θα φτάσει έως και τα 260 εκατ. ευρώ.
Λογικό και επόμενο είναι, η «ΟΛΘ ΑΕ» να σκέπτεται την προσέλκυση συνεπενδυτή, αφού η έκταση των 672 στρεμμάτων, είναι μεγαλύτερη από αυτή που η ίδια χρειάζεται, για την εξυπηρέτηση των φορτίων που διακινούνται από το Λιμάνι. Άλλωστε, η Εταιρεία, έχει μπροστά της την υλοποίηση του έργου επέκτασης του 6ου προβλήτα, το οποίο θα ξεκινήσει να υλοποιείται από τις ΜΕΤΚΑ- ΤΕΚΑΛ ( προσωρινός ανάδοχος) , μόλις πάρει το construction permit από το Υπουργείο Ναυτιλίας.
Σε αναμονή και για το construction permit στον 6ο προβλήτα
Πάντοτε σύμφωνα με πληροφορίες, η επένδυση για το συγκεκριμένο έργο, έχει σκαρφαλώσει στα 190-200 εκατ. ευρώ, από τα 130 εκατ. που είχε προϋπολογιστεί στο πλαίσιο των υποχρεωτικών επενδύσεων, πριν επτά και πλέον χρόνια, όταν δηλαδή ήταν σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση του μάνατζμεντ του ΟΛΘ. Αυτά τα περίπου 200 εκατ. ευρώ αφορούν τα έργα πολιτικού μηχανικού, ενώ εάν προστεθούν και οι επενδύσεις για την προμήθεια πρόσθετου μηχανικού εξοπλισμού ( γερανογέφυρες, straddle carriers κ.αλ), για το container terminal , τότε ο λογαριασμός ανεβαίνει κοντά στα 300 εκατ. ευρώ.
Ο σιδηρόδρομος θα κάνει τη διαφορά
Το ενδιαφέρον της «ΟΛΘ ΑΕ» για το Γκόνου, είναι σχεδόν αυτονόητο καθώς το πρώην στρατόπεδο βρίσκεται σε απόσταση μόλις 8 χλμ από το Λιμάνι και, μπορεί, μέσω του σιδηροδρομικού δικτύου, εύκολα να συνδεθεί με την Ελευθέρα Ζώνη, ουσιαστικά επεκτείνοντάς την πέραν των 1.035 στρεμμάτων που σήμερα καταλαμβάνει.
Να σημειωθεί ότι σημαντικό «εργαλείο» για την αξιοποίηση του Γκόνου, αποτελεί ο σιδηρόδρομος. Όπως είναι γνωστό, ο ΟΛΘ πρόκειται να αποκτήσει μία δεύτερη σύνδεση με το σιδηροδρομικό δίκτυο, με την κατασκευή νέας συνδετήριας γραμμής που θα περνάει από το ύψος της Πύλης ‘16’, ενώνοντας τη βάση του 6ου προβλήτα ( ΣΕΜΠΟ) με το δίκτυο του ΟΣΕ. Η γραμμή αυτή, μήκους περίπου 3 χλμ, θα περιλαμβάνει και υπέργειο τμήμα- σιδηροδρομική γέφυρα- ώστε, εκτός των ορίων του λιμένα, να μην παρεμποδίζεται η κυκλοφορία στο επίπεδο του δρόμου.
Συνεπώς, τα φορτία θα εξέρχονται με το σιδηρόδρομο από την περιοχή της Ε.Ζ. του ΟΛΘ και περίπου στο ύψος του σταθμού των ΚΤΕΛ θα μπαίνουν στο εθνικό δίκτυο του ΟΣΕ, για να κατευθυνθούν από εκεί, συνοδευόμενα στο Γκόνου, με τη γραμμή που φθάνει στο πρώην στρατόπεδο . Η γραμμή αυτή, παλαιότερα ήταν σε χρήση και τώρα, μπορεί εύκολα να αποκατασταθεί.
Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης διαθέτει μεν μία μεγάλη χερσαία ζώνη, περίπου 1.500 στρεμμάτων ( σχεδόν τα 1.035 στρέμματα στην Ε.Ζ.), αλλά η χωροταξία του δεν βοηθάει στη δημιουργία σύγχρονου logistics center εντός των ορίων του.
Αξιοποίηση των παλιών αποθηκών του ΟΛΘ
Πάντως, η «ΟΛΘ ΑΕ», στο μεγάλο αριθμό των παλιών αποθηκών που διαθέτει, εξυπηρετεί τις ανάγκες αποθήκευσης εμπορευμάτων, από εταιρείες- πελάτες της. Οι αποθήκες του ΟΛΘ, έχουν συνολικό εμβαδό περίπου 62.000 τ.μ. και οι περισσότερες βρίσκονται εντός της Ελεύθερης Ζώνης. Ορισμένες από τις αποθήκες νοικιάζονται, με ετήσια μισθωτήρια συμφωνητικά, σε εταιρείες πελάτες, ενώ σε άλλες, διατίθεται χώρος αποθήκευσης φορτίων πελατών της «ΟΛΘ ΑΕ», τα οποία μάλιστα μετακινούνται με μεταφορικά μέσα του ΟΛΘ.
Οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις στην Ελεύθερη Ζώνη έχουν στην διάθεσή τους 16.000τμ σε πέντε αποθήκες.
H ΟΛΘ ΑΕ διαχειρίζεται φορτία σε κλειστούς αποθηκευτικούς χώρους συνολικής επιφάνειας 10.000 τμ, σε 4 διαφορετικές αποθήκες, εντός της Ελεύθερης Ζώνης (transit φορτία τρίτων χωρών) . Υπάρχει δυνατότητα αξιοποίησης επιπλέον 3.700τμ καθώς και του σιλό δημητριακών χωρητικότητας 20.000tn
Εκτός από τους κλειστούς αποθηκευτικούς χώρους, για την διαχείριση των φορτίων χρησιμοποιείται και το ανοικτό υπόστεγο του 6ου Προβλήτα, συνολικής επιφάνειας 7.000τμ. Υπάρχουν πλάνα για την αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα για την αποθήκευση διαφορετικών τύπων φορτίων αλλά και την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Η αξιοποίηση του Γκόνου
Στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου, πρόκειται να δημιουργηθεί Επιχειρηματικό Πάρκο, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο νόμο 4982/2022
Ο διαγωνισμός για το πρώην στρατόπεδο Γκόνου αφορά παραχώρηση για περίοδο τουλάχιστον 30 ετών και διενεργείται σε δύο φάσεις. Στη Φάση Α, συμμετείχαν οι:
- Ένωση Goldair Cargo – Aktor Όμιλος Εταιρειών».
- Ένωση Νομικών Προσώπων TRADE LOGISTICS AEBE ( όμιλος Fourlis) – ΙΝΤΕΡΚΑΤ Α.Ε.
- NOVAL PROPERTY (όμιλος Viohalco) Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία.
- Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε.
Στο Επιχειρηματικό Πάρκο που θα δημιουργηθεί, στόχος είναι , πέραν των υπηρεσιών αποθήκευσης και διαχείρισης φορτίων, να παρέχονται και υπηρεσίες τύπου last mile, repackaging ή και ελαφριάς τελειοποίησης.
Για να καρποφορήσει ο διαγωνισμός, θα πρέπει στο πλαίσιο του ανταγωνιστικού διαλόγου, να φανεί ότι θα επιλυθούν ορισμένα από τα υπάρχοντα προβλήματα στο Γκόνου, αλλά και στην πέριξ περιοχή. Το ακίνητο του πρώην στρατοπέδου, υπάγεται στον Δήμο Δέλτα, αλλά βρίσκεται σε εκτός σχεδίου περιοχή, εκτός ορίων οικισμού και εκτός ζώνης 500 μ. από τον πλησιέστερο οικισμό των Διαβατών. Το ακίνητο συνορεύει με τις Φυλακές Διαβατών και νοτιοδυτικά με τον μεγάλο οικισμό Ρομά «Αγία Σοφία», των οποίων και προβλέπεται η μεταφορά (σ.σ. άγνωστος ο χρόνος αλλά και η εφικτότητα της μεταφοράς).
Το Γκόνου δεν διαθέτει απευθείας οδική σύνδεση με το εθνικό δίκτυο (ΠΑΘΕ και Εγνατία Οδό), παρά μόνο μέσω του αστικού δικτύου (οδοί Πόντου και Κωνσταντινουπόλεως), ενώ η σιδηροδρομική γραμμή που φτάνει στο βόρειο τμήμα του ακινήτου, χρειάζεται ανακατασκευή.
Η πολεοδόμηση του ακινήτου, θα πρέπει να γίνει από τον παραχωρησιούχο, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νόμος 4982/2022 για τα επιχειρηματικά πάρκα. Το 25% της έκτασης, θα διατεθεί για κοινόχρηστους χώρους και χρήσεις, ενώ το υπόλοιπο τμήμα, το 70%-75% (480 στρέμματα περίπου ) θα είναι ωφέλιμο προς αξιοποίηση. Σε αυτήν την έκταση o συντελεστής δόμησης για logistics φτάνει στο 1,6 και για μεταποιητικές δραστηριότητες, στο 2.
Προφανώς, οι εξωτερικές συνδέσεις με δίκτυα μεταφορών δεν ανήκουν στην ευθύνη του παραχωρησιούχου, αλλά αυτός, που σημειωτέον θα πρέπει στο πλαίσιο του διαγωνισμού να υποβάλλει business plan, θα έχει την υποχρέωση να κατασκευάσει εντός του ακινήτου, τη σιδηροδρομική υποδομή, ώστε τα τραίνα να εισέρχονται για φορτοεκφορτώσεις μέσα στο Πάρκο.
Εκτιμάται ότι στον ωφέλιμο χώρο του ακινήτου θα μπορούν να κατασκευαστούν ως και 500.000 τ.μ. (δόμηση) αποθηκών και χώρων μεταποίησης.
Κρίσιμος είναι ο χρόνος εκτέλεσης του έργου, καθώς η κατασκευή της ενωτικής οδού της Σίνδου (με είσοδο στη Γ’ είσοδο της ΒΙΠΕ), που θα συνδέει την ε.ο. Θεσσαλονίκης – Αθηνών με την ε.ο. Θεσσαλονίκης – Έδεσσας, θα κάνει ελκυστικότερα τα διαθέσιμα ακίνητα στην περιοχή του Αγίου Αθανασίου. Το έργο της Ενωτικής Σίνδου είναι μελετητικά ώριμο.
Σημειώνεται ότι τεχνικός σύμβουλος για το Γκόνου, είναι η «Σαμαράς & Συνεργάτες ΑΕ».