Τους λόγους για τους οποίους η Αθήνα επιλέχθηκε από την Apto -μία από τις πλέον ανερχόμενες εταιρείες στον χώρο των hyperscale data centers- για τη δημιουργία ενός αντίστοιχου data center ύψους 300 εκατ. ευρώ, που υλοποιείται σε συνεργασία με την Dromeus Capital, αποκάλυψαν πρόσφατα στελέχη της διοίκησης της εταιρείας σε συνέντευξή τους. Την ώρα που το έργο σταδιακά αρχίζει να λαμβάνει σάρκα και οστά, με σκοπό η πρώτη φάση του να είναι έτοιμη το φθινόπωρο του 2026.
Σύμφωνα με τη διοίκηση της Apto, η επιλογή της Αθήνας ως έδρας για την ανάπτυξη ενός hyperscale data center μόνο τυχαία δεν ήταν. «Η Ελλάδα προσφέρει ένα ολοένα και πιο ευνοϊκό ρυθμιστικό περιβάλλον, ισχυρή πολιτική βούληση υπέρ της καινοτομίας, αυξανόμενη ζήτηση για ψηφιακές υπηρεσίες και υψηλή διαθεσιμότητα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας -στοιχεία που την καθιστούν ιδιαιτέρως ελκυστική για διεθνείς επενδύσεις», όπως τονίζουν στελέχη της εταιρείας.
«Η κίνηση αυτή δείχνει τη στρατηγική μας, η οποία είναι να εντοπίζουμε αγορές με έντονη αναπτυξιακή δυναμική και να επενδύουμε μεθοδικά,» επισημαίνει ο Μάρκ Ντόλαν, Chief Strategy and Acquisitions Officer της Apto.
Για την επιλογή της τοποθεσίας, σε ακίνητο στα Σπάτα, το οποίο έχει απόσταση μόλις 15 λεπτά από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, η διοίκηση υποστήριξε ότι έγινε κατόπιν εκτεταμένης μελέτης, που περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, αξιολόγηση του δικτύου ενέργειας, περιβαλλοντικών και αρχαιολογικών δεδομένων, πολεοδομικού πλαισίου και των μελλοντικών αναγκών της αγοράς. Όπως τονίζει ο Χάνα Κρέμερ, Chief Legal Officer της Apto, η απόφαση αυτή προήλθε από τη συνεργασία «πολλών και συντονισμένων ομάδων εργασίας, που συνδύασαν νομική, τεχνική και στρατηγική εξειδίκευση».
Ένα campus σχεδιασμένο για το μέλλον
Το data center που θα κατασκευαστεί θα απαρτίζεται από δύο κτίρια, με εξασφαλισμένη ισχύ 80 MVA (δηλαδή περίπου 80 MW), για τα οποία οι επενδυτές έχουν ήδη εκδώσει την οικοδομική άδεια. Μάλιστα, έχει εξασφαλιστεί και η τροφοδότηση του ακινήτου με την απαιτούμενη ενέργεια, κάτι που δείχνει την προεργασία που έχει πραγματοποιηθεί.
Συγκεκριμένα, η τεχνική ομάδα της Apto σχεδιάζει την υποδομή της Αθήνας με στόχο τη μέγιστη ευελιξία και με βάση τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις. Το campus θα είναι ικανό να υποστηρίξει τόσο εφαρμογές χαμηλής, όσο και υψηλής πυκνότητας, καλύπτοντας ανάγκες από παραδοσιακές υπηρεσίες cloud έως και προηγμένες τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης.
«Έχουμε δημιουργήσει μια υποδομή που καλύπτει πλήρως το φάσμα των αναγκών, από τις τρέχουσες έως τις μελλοντικές», τονίζει ο Ρότζερ Γκοφ, Director of Engineering.
Η συνεργασία με την Dromeus Capital
Καθοριστικό παράγοντα για την επιτυχία του έργου αποτελεί η στρατηγική συνεργασία με την Dromeus Capital. Μέσα από αυτήν, η Apto εξασφάλισε άμεση πρόσβαση στις τοπικές διαδικασίες και υποδομές, αποκτώντας έτσι την απαραίτητη ευελιξία και ταχύτητα στην υλοποίηση. «Όλα τα πιο επιτυχημένα projects στα οποία έχω συμμετάσχει είχαν ένα κοινό στοιχείο: ισχυρή τοπική τεχνογνωσία», επισημαίνει ο CEO της Apto, Russell Pool.
Όπως έγινε γνωστό, μάλιστα, οι διοικήσεις της Apto και της Dromeus Capital τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκαν στην Αθήνα και επισκέφτηκαν το ακίνητο όπου θα υλοποιηθεί το νέο data center. Όπως δήλωσαν, μάλιστα, οι εμπλεκόμενοι σε κοινή ανάρτησή τους, υπάρχει ανυπομονησία για τα επόμενα βήματα, καθώς με αυτό το έργο διαμορφώνεται το μέλλον των ψηφιακών υποδομών στην περιοχή.
Μόνο η αρχή η Αθήνα για την Apto
Η Apto δεν κρύβει τις φιλοδοξίες της, καθώς, όπως δηλώνει η διοίκηση, η Αθήνα αποτελεί μόνο την αρχή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη βρίσκονται υπό σχεδιασμό και άλλα hyperscale data centers σε ευρωπαϊκό έδαφος, με την ίδια στρατηγική προσέγγιση: αυστηρή ανάλυση δεδομένων, τοπικές συνεργασίες και έμφαση στις απαιτήσεις των πελατών.
Το επόμενο διάστημα, η Apto σκοπεύει να δημοσιοποιήσει περισσότερες λεπτομέρειες για τον σχεδιασμό και την εξέλιξη των έργων της -και όλα δείχνουν ότι η Αθήνα θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ψηφιακή στροφή της περιοχής.
Τα projects της Dromeus Capital
Παράλληλα, και η Dromeus Capital έχει ένα ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα στην ελληνική αγορά ακινήτων, το οποίο αφορά κι άλλους τομείς, όπως η ανάπτυξη γραφειακών χώρων και logistics. Ήδη η αξία των περιουσιακών στοιχείων που διαχειρίζεται η εταιρεία με επικεφαλής τον Αχιλλέα Ρίσβα φτάνει τα 493 εκατ. ευρώ.
Πρόσφατα, μάλιστα, είχε ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει στην πλήρη ανακατασκευή γραφείου ακριβώς απέναντι από το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το πάρκο. To έργο ονομάζεται South Point και η Dromeus Capital προχωρεί στην ανακατασκευή των γραφείων συνολικής επιφάνειας 4.400 τ.μ., τα οποία έχουν μια ιδιαίτερη προνομιακή τοποθεσία. Το project είναι σχεδιασμένο από το αρχιτεκτονικό γραφείο A&MArchitects, θα συνδυάζει μοντέρνο σχεδιασμό με ενεργειακά αποδοτικά χαρακτηριστικά και στοχεύει σε πιστοποίηση LEED.
Η εταιρεία, επίσης, μέσω κοινοπραξίας με την ελβετική Quilvest Capital Partners βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση των δύο αποθηκών logistics συνολικής επιφάνειας 41.576 τ.μ. στην Ελευσίνα, που σύντομα θα πιστοποιηθούν με LEEDGold. Η Dromeus υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ολοκλήρωσε τη μετατροπή του πρώην Εκθεσιακού Κέντρου Μεταμόρφωσης σε ένα βιώσιμο κτίριο γραφείων. Το ακίνητο των 17.210 τ.μ. στο 12ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας ανήκε στο παρελθόν στην οικογένεια Αλεξόπουλου και αποτέλεσε από τα πρώτα μεγαλύτερα εκθεσιακά κέντρα της Αττικής, ενώ πριν από περίπου μία δεκαετία λειτούργησε ως family park.