Η χρυσή βίζα καταργείται επίσημα στην Ισπανία από σήμερα Πέμπτη 3 Απριλίου 2025 και οι ξένοι δεν θα μπορούν πλέον να παίρνουν άδεια παραμονής με αντάλλαγμα επενδύσεις. Για πάνω από μια δεκαετία, το καθεστώς αυτό επέτρεπε στους υπηκόους τρίτων χωρών να αποκτήσουν κατοικία είτε αγοράζοντας ακίνητα αξίας άνω των 500.000 ευρώ, είτε επενδύοντας στην Ισπανία, με πιο ευέλικτες απαιτήσεις σε σύγκριση με άλλες θεωρήσεις για υπηκόους τρίτων χωρών.
Ο κύριος λόγος που επικαλέστηκε η κυβέρνηση της Ισπανίας για την κατάργηση της χρυσής βίζας είναι ο αντίκτυπος που φέρεται να είχαν οι εύποροι υπήκοοι τρίτων χωρών και η αγοραστική τους δύναμη στην ισπανική στεγαστική κρίση.
Ωστόσο, πολλοί έχουν υποστηρίξει έκτοτε ότι η απόφαση ήταν μια λαϊκιστική κίνηση και όχι μια πραγματική λύση για την αύξηση των τιμών των ακινήτων στην Ισπανία, καθώς τα σπίτια που αγόρασαν οι κάτοχοι της χρυσής βίζας αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό κλάσμα των ετήσιων συναλλαγών.
Επιπλέον, αυτοί οι ξένοι αγοραστές κατοικιών αγόρασαν κυρίως πολυτελή σπίτια, ενώ οι απλοί Ισπανοί αγωνίζονται να αγοράσουν ακίνητα σε χαμηλότερες τιμές.
Χρειάστηκε ένας χρόνος για να ξεπεράσει η κυβέρνηση της Ισπανίας τα διάφορα νομικά εμπόδια που εμπόδιζαν την ακύρωση του καθεστώτος να τεθεί σε ισχύ, αλλά τον Ιανουάριο του 2025 δόθηκε τελικά προθεσμία – 3 Απριλίου 2025.
Σημειώνεται ότι το μέτρο είχε ληφθεί από την κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος το 2013 μετά το σκάσιμο της φούσκας των ακινήτων και μέχρι το 2023 είχαν καταγραφεί περισσότερες από 14.500 περιπτώσεις χρυσής βίζας, με αντάλλαγμα επενδύσεις σε ακίνητα και μια αξιοσημείωτη αύξηση τα τελευταία χρόνια, μετά το Brexit και τον πόλεμο στην Ουκρανία.Fullscreen
Πριν από ένα χρόνο περίπου, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε τα σχέδιά του για την κατάργηση της χρυσής βίζας, λέγοντας ότι προκαλεί προβλήματα πρόσβασης σε κατοικίες σε ορισμένες πόλεις, υπερασπιζόμενος την ιδέα ότι η κατοικία είναι δικαίωμα και «όχι απλώς μια κερδοσκοπική επιχείρηση».