THEPOWERGAME
Μέχρι και 15.000 ευρώ το τ.μ. στοιχίζει σήμερα μια τυπική νεόδμητη κατοικία 90 τ.μ. με θέση παρκινγκ στη Βουλιαγμένη, την ώρα που ένα σπίτι με τα ίδια χαρακτηριστικά κοστίζει 3.500 ευρώ το τ.μ. στο Χαϊδάρι, την ακριβότερη περιοχή των Δυτικών προαστίων, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Savills Hellas. Αυτή η εντυπωσιακή διαφορά αποδεικνύει την τεράστια ψαλίδα που υπάρχει στο κόστος των κατοικιών ανά δήμο στην Αθήνα. Ακόμα, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το αγοραστικό ενδιαφέρον στο κέντρο της Αθήνας επικεντρώνεται κυρίως σε μικρότερα διαμερίσματα, που διαθέτουν δύο υπνοδωμάτια, ενώ στα βόρεια και νότια προάστια η ζήτηση στρέφεται σε μεγαλύτερα ακίνητα και μονοκατοικίες.
Όπως αναφέρουν τα στοιχεία της Savills Hellas, οι υψηλότερες τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο καταγράφονται για άλλη μια φορά στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, ιδιαίτερα στις παραθαλάσσιες κατοικίες. Ακολουθούν το ιστορικό κέντρο της Αθήνας και τα βόρεια προάστια, τα οποία συνεχίζουν να διατηρούν την ελκυστικότητά τους, ενώ σημαντικές αυξήσεις παρατηρούνται και στον Πειραιά, που έχει αναδειχθεί σε σημαντικό πόλο έλξης.
Με βάση την ανάλυση της ζήτησης, όπως αποτυπώνεται στον αριθμό των «κλικ» σε σχετικές αγγελίες πώλησης, τα νότια προάστια εμφανίζονται ως η πιο δημοφιλής περιοχή ανάμεσα στους υποψήφιους αγοραστές, όπου οι τιμές αυξάνονται σταδιακά όσο οι κατοικίες είναι πλησίον της θάλασσας. Το εύρος των αυξήσεων που σημειώθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2024 ήταν από 14% έως 23%, με τις τιμές να διαμορφώνονται στα 3.250 ευρώ ανά τ.μ. έως 4.750 ευρώ ανά το τ.μ. για μια τυπική νεόδμητη κατοικία έως 92 τ.μ. Η Βάρη-Βάρκιζα, ωστόσο, καταγράφει τη μεγαλύτερη αύξηση, τον Νοέμβριο μάλιστα η μέση τιμή για κατοικίες προς πώληση στην περιοχή ανήλθε σε 4.465 ευρώ ανά τ.μ., σημειώνοντας αύξηση 3,79% σε σχέση με τον Μάρτιο του ίδιου έτους, που ήταν στα 4.302 ευρώ ανά τ.μ. Στα τελευταία δύο χρόνια η τιμή στην περιοχή έφτασε στο υψηλότερο σημείο τον Οκτώβριο του 2024, με μέση τιμή 4.479 ευρώ ανά τ.μ. Τα πρωτεία της ακρίβειας, ωστόσο, κατέχει η Βουλιαγμένη, όπου οι τιμές ακόμη και των τυπικών διαμερισμάτων φτάνουν στα 15.000 ευρώ ανά τ.μ., καταδεικνύοντας τη διαρκή ελκυστικότητα της περιοχής.
Στο κέντρο της Αθήνας η μέση αύξηση τιμών κυμαίνεται από 16% έως 28%, καταδεικνύοντας τη ζήτηση που υπάρχει από τους υποψήφιους αγοραστές, η οποία έχει γίνει ακόμη πιο έντονη τους τελευταίους μήνες με το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2». Οι τιμές πώλησης ξεκινούν από 2.750 ευρώ το τ.μ. για τη φθηνότερη κατοικία και φτάνουν τα 4.500 ευρώ ανά τ.μ., με του Γουδή να ξεχωρίζει ως η περιοχή με τις μεγαλύτερες αυξήσεις το τελευταίο διάστημα. Τον Νοέμβριο η ζητούμενη τιμή για ακίνητα προς πώληση στο Γουδή ήταν υψηλότερη στην περιοχή Άλσος, φτάνοντας τα 3.054 ευρώ ανά τ.μ., ενώ η χαμηλότερη τιμή καταγράφηκε στις κατοικίες πλησίον του Νοσοκομείου Παίδων, με μέσο όρο 2.416 ευρώ ανά τ.μ. Στην κορυφή της αγοράς του κέντρου παραμένει το Κολωνάκι-Λυκαβηττός, με τις τιμές να εκτοξεύονται έως τα 10.800 ευρώ το τ.μ., επιβεβαιώνοντας την αδιαμφισβήτητη γοητεία της περιοχής.
Στα βόρεια προάστια το προηγούμενο διάστημα σημειώθηκαν αυξήσεις από 8% έως 20%, με τις τιμές για τις πιο προσιτές κατοικίες να φτάνουν τα 3.550 ευρώ το τ.μ. και για τις πιο ακριβές το κόστος ανεβαίνει στις 4.100 ευρώ το τ.μ. Το Παλαιό Ψυχικό, ανήκοντας στην Περιφερειακή Ενότητα Βόρειου Τομέα Αθηνών, ξεχωρίζει, έχοντας τα ακριβότερα πωλητήρια, αφού τα ακίνητα στις εν λόγω γειτονιές έχουν τιμές έως και 9.000 ευρώ το τ.μ. Σύμφωνα με την έρευνα της Savills, η Φιλοθέη καταγράφει τη μεγαλύτερη ζήτηση. Τα τελευταία δύο χρόνια η μέση τιμή στον Δήμο Φιλοθέης άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο τον Νοέμβριο του 2024, φτάνοντας τα 4.900 ευρώ ανά τ.μ.
Στα δυτικά προάστια οι αυξήσεις κυμαίνονται από 10% έως 28%, με τις τιμές να παραμένουν πιο προσιτές, κυρίως μεταξύ 2.450 και 2.850 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Η Αγία Βαρβάρα καταγράφει τη μεγαλύτερη αύξηση στην περιοχή. Η μέση τιμή για κατοικίες προς πώληση τον Νοέμβριο του 2024 ανήλθε σε 1.322 ευρώ/τ.μ., παρουσιάζοντας αύξηση 3,61% σε σχέση με τον Μάρτιο του ίδιου έτους, όταν η τιμή ήταν 1.276 ευρώ/τ.μ. Τα τελευταία δύο χρόνια η μέση τιμή στον Δήμο Αγίας Βαρβάρας έφτασε στο υψηλότερο σημείο τον Οκτώβριο του 2024, αγγίζοντας τα 1.337 ευρώ/τ.μ. Αντίθετα, το Χαϊδάρι ξεχωρίζει ως η πιο ακριβή περιοχή στα δυτικά προάστια, με τη μέγιστη τιμή να φτάνει τα 3.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
Ο Πειραιάς καταγράφει εντυπωσιακά ποσοστά ανάπτυξης, που φτάνουν έως και 53%. Οι τιμές κυμαίνονται από 2.500 έως 2.950 ευρώ ανά τετραγωνικό, με το Κέντρο και το Λιμάνι να παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη άνοδο. Η Καστέλλα-Πασαλιμάνι ξεχωρίζει ως η ακριβότερη περιοχή, με τις τιμές να φτάνουν τα 6.000 ευρώ ανά τετραγωνικό. Στην Ανατολική Αττική η αύξηση κυμαίνεται από 16% έως 30%, με τιμές από 2.800 έως 3.350 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Η Ανθούσα είναι η περιοχή με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη, ενώ το Κορωπί ξεχωρίζει, με ανώτατη τιμή τα 3.900 ευρώ ανά τετραγωνικό. Τέλος, στην υπόλοιπη Αττική οι τιμές παρουσιάζουν μέση αύξηση από 16% έως 45%, με τις τιμές πώλησης να κυμαίνονται μεταξύ 2.250 και 3.450 ευρώ ανά τετραγωνικό. Η Παλαιά Φώκαια σημειώνει τη μεγαλύτερη άνοδο, ενώ το Σούνιο καταλαμβάνει την πρώτη θέση στις τιμές, που φτάνουν έως τα 5.200 ευρώ ανά τετραγωνικό.
Τι επιλέγουν οι αγοραστές
Το αγοραστικό ενδιαφέρον στην Αττική φαίνεται να εστιάζει κυρίως σε διαμερίσματα 2 δωματίων, με την εξαίρεση των βόρειων προαστίων, περιοχής που παραδοσιακά προτιμούν οι οικογένειες, όπου η ζήτηση για μεγαλύτερα διαμερίσματα 3 δωματίων είναι κυρίαρχη. Ειδικότερα, η τάση των υποψήφιων αγοραστών να στραφούν σε μικρότερα ακίνητα, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα Χρυσής Βίζας, την έκρηξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων και την αυξανόμενη ζήτηση για επενδυτικά ακίνητα, αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τη ζήτηση για μικρότερες τυπολογίες. Αυτή η τάση είναι ήδη εμφανής μέσα από τη σταδιακή αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας μικρότερων κατοικιών. Ακόμη, ένα αξιοσημείωτο στοιχείο είναι ότι περίπου το 80% των συναλλαγών πραγματοποιείται με μετρητά, γεγονός που διαφοροποιεί τη σημερινή αγορά από την προ κρίσης περίοδο, κατά την οποία τα δάνεια αποτελούσαν την κύρια πηγή χρηματοδότησης.
Όσον αφορά τις νέες κατοικίες που προστέθηκαν στο απόθεμα, τα πρώτα δεδομένα δείχνουν ότι το 2024 θα ξεπεράσει τα επίπεδα του 2023, αν και με πιο αργούς ρυθμούς, καθιστώντας ωστόσο το καλύτερο έτος της περιόδου 2015-2024. Αυτό αντικατοπτρίζεται επίσης στον Δείκτη Οικοδομικής Δραστηριότητας, σύμφωνα με τον οποίο η ανοδική τάση στις οικοδομικές κατασκευές συνεχίστηκε το 2024, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τα προ κρίσης.
Σε ό,τι αφορά τους Έλληνες αγοραστές, διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες. Η πρώτη κατηγορία αφορά νεότερους, ηλικίας 40-45 ετών, οι οποίοι βασίζονται κυρίως στα δικά τους εισοδήματα και στην οικονομική υποστήριξη των γονιών τους. Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει μεγαλύτερους, ηλικίας 55-60 ετών, οι οποίοι χρησιμοποιούν χρήματα από κληρονομιές ή αποταμιεύσεις για την αγορά, κυρίως, εξοχικών κατοικιών.
Διαβάστε επίσης
Νέες ισορροπίες στην αγορά των γραφείων
Πολυτελή ρολόγια: Σε χαμηλό τριετίας οι τιμές στα μεταχειρισμένα
Οι κατασκευαστές τσιπ και η επόμενη κρίση στην αλυσίδα εφοδιασμού