THEPOWERGAME
Το πράσινο φως για την κατασκευή φοιτητικών εστιών στον Δήμο Φυλής μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), για λογαριασμό του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ), έδωσε πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο Φυλής, εγκρίνοντας την έναρξη της πρώτης φάσης της διαγωνιστικής διαδικασίας. Με αυτήν την απόφαση το έργο περνά στη φάση υλοποίησης. Την ίδια ώρα, σημαντική πρόοδος σημειώνεται στις φοιτητικές εστίες που κατασκευάζονται στη Θεσσαλία και στην Κρήτη. Αντιθέτως, οι εστίες που προγραμματίζονται για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας παραμένουν σε φάση αναμονής.
Για τη δημιουργία της Φοιτητούπολης στα Άνω Λιόσια, η προκήρυξη του δημόσιου διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί μέσω της διαδικασίας του ανταγωνιστικού διαλόγου. Σκοπός του διαγωνισμού είναι η επιλογή ιδιωτικού φορέα (εργολάβου), ο οποίος θα αναλάβει την υλοποίηση του έργου. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή συγκροτήματος φοιτητικών εστιών με δυναμικότητα 1.100 κλινών, φοιτητικού εστιατορίου, εκπαιδευτικών αμφιθεάτρων και χώρων πολιτισμού, διασφαλίζοντας σύγχρονες υποδομές για την πανεπιστημιακή κοινότητα. Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού, τον οποίο διενεργεί η Αναπτυξιακή Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία του Δήμου Φυλής, ο ανάδοχος, δηλαδή ο εργολάβος, θα αναλάβει, εκτός της κατασκευής, τη μελέτη, τη χρηματοδότηση, τη συντήρηση και τη λειτουργία των εγκαταστάσεων, καθώς πρόκειται για έργο Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
Ο σχεδιασμός των παρεμβάσεων αποσκοπεί στη δημιουργία ενός «ανοικτού» πανεπιστημιακού συγκροτήματος στη Δ.Ε. Άνω Λιοσίων, το οποίο θα λειτουργεί ως χώρος ώσμωσης και δημιουργίας. Στόχος είναι η άσκηση κοινωνικής πολιτικής υπέρ των οικονομικά αδύναμων φοιτητών, η ανάπτυξη εκπαιδευτικών και ερευνητικών υποδομών που ενισχύουν τη δημιουργικότητα, την καινοτομία, τη διεθνοποίηση και τη σύνδεση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής με την κοινωνία, καθώς και η αποκέντρωση δραστηριοτήτων και η αναζωογόνηση, ανασυγκρότηση και αναβάθμιση του αστικού ιστού του Δήμου Φυλής.
Σύμφωνα με την Προγραμματική Σύμβαση, η Αναθέτουσα Αρχή, δηλαδή η Αναπτυξιακή Εταιρεία Δήμου Φυλής ΜΑΕ, αναλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης, τα οποία περιλαμβάνουν τις προδιαγραφές του έργου, τα χαρακτηριστικά αποτελέσματος, τον μηχανισμό πληρωμών και τα σχετικά συμβατικά κείμενα, υπό την έγκριση των Κυρίων του Έργου. Παράλληλα, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής γνωμοδοτεί για το περιεχόμενο των τευχών δημοπράτησης που αφορούν το Υποέργο 1, ενώ ο Δήμος Φυλής παρέχει γνωμοδότηση για τα τεύχη που αφορούν το Υποέργο 2.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το έργο έχει εγκριθεί, από τον Δεκέμβριο του 2022, με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (Δ.Ε.Σ.Δ.Ι.Τ.). Με την ίδια απόφαση εγκρίθηκε η ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του καταβλητέου στους Ιδιωτικούς Φορείς συμβατικού ανταλλάγματος.
Σε τροχιά υλοποίησης οι φοιτητικές εστίες σε Κρήτη και Θεσσαλία
Μιας ιστορικής σημασίας εξέλιξη σημειώθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου για το Πανεπιστήμιο Κρήτης, καθώς το Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου αποφάσισε οριστικά να αναθέσει το έργο των νέων φοιτητικών εστιών, που θα υλοποιηθούν μέσω ΣΔΙΤ, στην AKTOR, πρώην INTRAKAT. Το έργο που αναλαμβάνει η εταιρεία περιλαμβάνει τη μελέτη, την κατασκευή, τη χρηματοδότηση, τη λειτουργία και τη συντήρηση των εστιών που θα δημιουργηθούν σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο. Η κατασκευή τους υπολογίζεται να ολοκληρωθεί σε βάθος τριετίας και το εκτιμώμενο κόστος τους θα φτάσει περίπου στα 242,6 εκατ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, θα κατασκευαστούν 1.810 διαμερίσματα στο Ρέθυμνο, με συνολικά 2.710 κλίνες, καθώς και 1.026 διαμερίσματα στο Ηράκλειο, με 2.136 κλίνες. Επιπλέον, προβλέπεται η δημιουργία κοινόχρηστων χώρων, χώρων αναψυχής και άθλησης, καθώς και ενός μεγάλου αμφιθεάτρου στο Ρέθυμνο, χωρητικότητας 800 θέσεων και συνολικής επιφάνειας 6.200 τ.μ. Στην πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου, η κεντρική πλατεία αναμένεται να μεταμορφωθεί σε έναν πολυλειτουργικό χώρο, που θα συνδυάζει την αισθητική με τη λειτουργικότητα. Ειδικής μνείας αξίζει το νέο μεγάλο αμφιθέατρο που θα δημιουργηθεί επίσης στο Ρέθυμνο, καθώς πρόκειται για έναν εμβληματικό χώρο που θα φιλοξενεί εκδηλώσεις, διαλέξεις και συνέδρια, αποτελώντας σημείο αναφοράς για το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Παράλληλα, στην πανεπιστημιούπολη Ηρακλείου προχωρεί η ανέγερση νέων κτιρίων με αντίστοιχες υποδομές, αντανακλώντας το ίδιο όραμα για την ανάπτυξη των πανεπιστημιακών χώρων. Οι εγκαταστάσεις αυτές θα συνδυάζουν πρωτοποριακή αρχιτεκτονική με την εξυπηρέτηση των αναγκών της πανεπιστημιακής κοινότητας.
Ένα ακόμη ΣΔΙΤ έχει αναλάβει να υλοποιήσει η AKTOR, για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Συγκεκριμένα, τους πρώτους μήνες του 2025 θα υπογραφεί επίσημα η σύμβαση. Το έργο θα υλοποιηθεί σε δύο διαφορετικές πόλεις, ένα μέρος του θα βρίσκεται στο πρώην βιομηχανικό ακίνητο της Βαμβακουργίας στον Βόλο, το οποίο παραχωρήθηκε από τη ΔΥΠΑ, και το άλλο στη Λαμία, σε ακίνητο που προέκυψε από τη συνένωση με το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας. Οι νέες φοιτητικές εστίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα σε δύο χρόνια από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν οι μπουλντόζες, ενώ κύριος στόχος είναι το πανεπιστημιακό campus να είναι έτοιμο στα τέλη του 2026.
Διαβάστε επίσης
Τα τρία καμπανάκια για την παγκόσμια οικονομία το 2025
Love Actually: Η κλασική ταινία των Χριστουγέννων με τα μάτια των πρωταγωνιστών
Οι ενεργειακές φιλοδοξίες της Τουρκίας και ο αγωγός με το Κατάρ