THEPOWERGAME
Η προκήρυξη διαγωνισμού για την αξιοποίηση της Ακτής και του Κάμπινγκ Ποσειδίου στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής σηματοδοτεί την απαρχή μιας νέας εποχής για την αξιοποίηση μια σειράς εμβληματικών ακινήτων που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ. Αυτά τα σημαντικά περιουσιακά στοιχεία, που περνούν πλέον υπό τη διαχείριση του Υπερταμείου μετά την απορρόφηση του ΤΑΙΠΕΔ, αποτελούν πολύτιμη κληρονομιά για την ανάπτυξη της χώρας. Πρόκειται για ακίνητα που βρίσκονται σε παραθαλάσσιες εκτάσεις και είναι ιδανικά για τουριστική εκμετάλλευση.
Για το ακίνητο των 129 στρεμμάτων στο Ποσείδι που ξεκίνησε προ ημερών διαγωνισμός, έχει εκπονηθεί Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης (ΕΣΧΑΔΑ), το οποίο προβλέπει την ανάπτυξη ζώνης Τουρισμού – Αναψυχής σε ολόκληρη την έκταση. Το ΕΣΧΑΔΑ και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) αναμένεται να εγκριθούν το επόμενο διάστημα με Προεδρικό Διάταγμα, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Η διαγωνιστική διαδικασία του ΤΑΙΠΕΔ θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις: την προεπιλογή (Α φάση) και την υποβολή δεσμευτικών προσφορών (Β φάση). Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές καλούνται να υποβάλουν φάκελο εκδήλωσης ενδιαφέροντος έως τις 12 Μαρτίου 2025.Η στρατηγική του θέση εξασφαλίζει άμεση σύνδεση με οικιστικά και παραθεριστικά θέρετρα, όπως το Ποσείδι, η Καλάνδρα και η Σκάλα Φούρκας, καθώς και με σύγχρονα τουριστικά συγκροτήματα, όπως τα Possidi Holidays Resort Suites Hotel, Hotel Acropolis, Hotel Thea και Hotel Mendi.
Το ακίνητο απέχει μόλις 2,6 χλμ. από τον παραλιακό οικισμό του Ποσείδι, 5 χλμ. από την Καλάνδρα, 10 χλμ. από τη Σκάλα Φούρκας και πάνω από 25 χλμ. από την Κασσάνδρεια, την έδρα του Δήμου Κασσάνδρας. Σε κοντινή απόσταση (5 χλμ.) βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος του Ναού του Ποσειδώνα, το αρχαιότερο ιερό αφιερωμένο στον θεό της θάλασσας, το οποίο αποτελεί σημαντικό τοπόσημο της περιοχής. Επιπλέον, οι κατασκηνώσεις του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που λειτουργούν στην Καλάνδρα από το 1960, συνιστούν έναν ακόμα σημαντικό προορισμό στην περιοχή.
Το 2025 ο διαγωνισμός για την Ακτή & Κάμπινγκ Κρυοπηγής
Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και η Ακτή και το Κάμπινγκ Κρυοπηγής, όπου στα σχέδια του Ταμείου είναι να προκηρύξει διαγωνισμό μέσα στη νέα χρόνια. Το εν λόγω ακίνητο είναι χωροθετημένο σε περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους στις παρυφές λόφου με πυκνή βλάστηση από πευκόδεντρα και απεριόριστη θέα στον κόλπο της Κασσάνδρας στη Χαλκιδική. Το μέτωπο του ακινήτου εκτείνεται στην αμμώδη παραλία μήκους 750 μ., που κατά τους θερινούς μήνες παρουσιάζει έντονη επισκεψιμότητα. Στο νοτιοανατολικό τμήμα του ακινήτου έχουν αναπτυχθεί εγκαταστάσεις και υποδομές camping δυναμικότητας 132 θέσεων.Το ακίνητο είναι κατάλληλο για την ανάπτυξη παραθεριστικών κατοικιών, ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων υψηλού επιπέδου και εγκαταστάσεων αναψυχής.
Παραθαλάσσια έκταση στην Ασπροβάλτα
Στην αξιοποίηση ενός ακόμη ακινήτου, που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο του, προχωρά το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Ο λόγος για το ακίνητο στην Ασπροβάλτα – Ακτή και Κάμπινγκ Ασπροβάλτας, για το οποίο, σύμφωνα με σχετική προκήρυξη αναζητάει νομικό σύμβουλο. Πιο συγκεκριμένα η πρόσκληση υποβολής προσφορών αφορά σε νομικές υπηρεσίες σχετικά με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση διαγωνιστικής διαδικασίας αξιοποίησης του εν λόγω ακινήτου.
Το εν λόγω ακίνητο θεωρείται ιδανικό για τουριστική αξιοποίηση, καθώς η ευρύτερη περιοχή της Ασπροβάλτας συνδυάζει παραθεριστικό χαρακτήρα και καλοκαιρινή αναψυχή. Αποτελεί πόλο έλξης τουριστών από τη Βόρεια Ελλάδα, ιδιαίτερα από τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες, αλλά και από τις χώρες της Βαλκανικής και την Ευρώπη. Βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τους αρχαιολογικούς χώρους Αμφίπολης και Φιλίππων, τις λίμνες και τους υγροβιότοπους Βόλβης, Λαγκαδά και Κερκίνης, τα σπήλαια Αλιστράτης και Πετραλώνων, καθώς και τη χερσόνησο του Αγίου Όρους. Σημειώνεται ότι στην τελευταία δημοσιευμένη προκήρυξη, υπήρξε αναφορά ότι η πολεοδομική ωρίμανση του έργου ήταν σε εξέλιξη, είχε ολοκληρωθεί η οριοθέτηση του παρακείμενου ρέματος, προγραμματιζόταν η υποβολή φακέλου στις αρμόδιες υπηρεσίες Δήμου και ΥΠΕΝ για έγκριση πολεοδομικής μελέτης και προώθηση της για έκδοση σχετικού ΠΔ, με προβλεπόμενη έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας στο 1ο τρίμηνο 2025.
Νέα προσπάθεια για το ακίνητο της Βερβερόντας
Μία από τις πιο βασικές προτεραιότητες του ΤΑΙΠΕΔ είναι να βγάλει στον αέρα εκ νέου τον διαγωνισμό για το ακίνητο της Βερβερόντας στο Πόρτο Χέλι το 2025. Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός που βρισκόταν σε εξέλιξη, ακυρώθηκε καθώς το ενδιαφέρον των επενδυτών φάνηκε να ατονεί στην πορεία, με αποτέλεσμα την απόφαση του Ταμείου να τον αποσύρει. Η διαδικασία αξιοποίησης της περιοχής στη Βερβερόντα έχει «περάσει από σαράντα κύματα», με επαναλαμβανόμενες αποτυχημένες προσπάθειες λόγω αντιδράσεων και οικονομικών αποκλίσεων. Σε προηγούμενη διαγωνιστική διαδικασία, είχε υποβληθεί μία μόνο προσφορά, από την εταιρεία Γούτος Οικοδομή Ε.Ε., η οποία ήταν πολύ χαμηλή σύμφωνα με το Ταμείο.
Το ακίνητο στη Βερβερόντα αποτελεί «φιλέτο» για το Πόρτο Χέλι, καθώς βρίσκεται σε πολύ καλή τοποθεσία, αφού απέχει μόλις 175 χλμ. από την Αθήνα, 85 χλμ. από το Ναύπλιο, 7 χλμ. από το Κρανίδι και 135 χλμ. από την Τρίπολη. Στο ακίνητο δεν υφίστανται κτιριακές εγκαταστάσεις και έχει συνολική έκταση 627.417,84 τ.μ. Το μεγαλύτερο τμήμα του καταλαμβάνεται από χέρσες εκτάσεις με θαμνώδη ή καθόλου βλάστηση, ενώ το νότιο τμήμα του έχει πολύ μικρές κλίσεις. Διαθέτει ακόμη απεριόριστη θέα σε βουνό, θάλασσα και στη λιμνοθάλασσα Βερβερόντα.
Παραθαλάσσιο οικόπεδο στη Σαμπάριζα
To ΤΑΙΠΕΔ σε πλησίον περιοχή έχει ένα ακόμα ακίνητο – φιλέτο, συγκεκριμένα στη Σαμπάριζα, στην Ερμιόνη. Αποτελείται από δύο γεωτεμάχια συνολικής έκτασης 170.427 τ.μ. (157.543,37 τ.μ. και 12.882,81 τ.μ.). Η περιοχή απολαμβάνει εξαιρετική εγγύτητα στην Ερμιόνη και το Πόρτο Χέλι, δύο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Πελοποννήσου, προσφέροντας έτσι μοναδικές δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης. Το σενάριο ανάπτυξης προβλέπει τη δημιουργία ενός πολυτελούς τουριστικού συγκροτήματος φιλοξενίας, το οποίο θα περιλαμβάνει εξοχικές κατοικίες, προσφέροντας υψηλού επιπέδου ανέσεις και υπηρεσίες για τους επισκέπτες.
Σε τροχιά αξιοποίησης το ακίνητο στην Καραθώνα
Η Αργολίδα επίσης αναμένεται να υποδεχτεί ένα φιλόδοξο αναπτυξιακό έργο, καθώς το ΤΑΙΠΕΔ μέσα στο 2025 θα προωθήσει την αξιοποίηση της Καραθώνας. Πρόκειται για παραθαλάσσια έκταση 1.911 στρ. σε απόσταση 4 χλμ. από την πόλη του Ναυπλίου, με πανοραμική θέα στον κόλπο του Άργους, αμμώδες παραλιακό μέτωπο μήκους 1.500 μ. και αμφιθεατρική ανάπτυξη. Εντός του ακινήτου υφίστανται μικρής έκτασης αυθαίρετες κτιριακές εγκαταστάσεις εστίασης (ταβέρνες), beachbar, περιπτέρα θαλάσσιων σπορ, κτίρια εξυπηρέτησης λουομένων, χώροι υγιεινής, γήπεδα (beachvolley). Η αξιοποίηση του ακινήτου προβλέπεται να πραγματοποιηθεί μετά την εκπόνηση μελέτης ΕΣΧΑΔΑ. Η θέση και η μοναδικότητα του ακινήτου το καθιστούν ιδανικό για ανάπτυξη χρήσεων που σχετίζονται με τον τουρισμό, ωστόσο το Ταμείο δεν έχει ακόμη καταλήξει στο πώς θα προχωρήσει η αξιοποίησή του. Η είδηση, ωστόσο, προ μηνών, ότι το ακίνητο πρόκειται να περάσει σε επενδυτή, ώστε να προχωρήσει η αξιοποίησή του, έχει προκαλέσει μπαράζ αντιδράσεων από τοπικούς φορείς και κατοίκους.
Ιαματική Πηγή Υπάτης στη Φθιώτιδα
Το ακίνητο βρίσκεται στην περιοχή «Λουτρά Υπάτης», στον Δήμο Λαμιέων, και έχει συνολική έκταση 700.722 τ.μ., με δομημένη επιφάνεια 8.134 τ.μ. Στην ιδιοκτησία περιλαμβάνονται τρία διατηρητέα ξενοδοχεία, ένα Υδροθεραπευτήριο (spa) και πλήθος υποστηρικτικών εγκαταστάσεων. Αυτή τη στιγμή, το ακίνητο λειτουργεί ως Υδροθεραπευτικό Κέντρο.
Το σενάριο ανάπτυξης για την περιοχή περιλαμβάνει τη δημιουργία τουριστικών και αναψυχικών εγκαταστάσεων, αθλητικών υποδομών και υποδομών περίθαλψης, σύμφωνα με το υπό εκπόνηση Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης (ΕΣΧΑΔΑ). Οι επόμενες ενέργειες περιλαμβάνουν την επικαιροποίηση των μελετών ΕΣΧΑΔΑ και Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), τη δημόσια διαβούλευση για τη ΣΜΠΕ, την έγκριση του σχεδίου ΠΔ από το ΚΣΔΑΔΠ, τη διενέργεια premarketing και, τελικά, την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας το 2025.
Παραθαλάσσιο οικόπεδο στη Γλυκόβρυση
Το ακίνητο βρίσκεται στην περιοχή «Κάτω Γλυκόβρυση», στο Δήμο Ευρώτα, και έχει συνολική έκταση 562.135,33 τ.μ., με παράκτιο μέτωπο μήκους 1.600 μέτρων. Στην περιοχή υπάρχουν εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις κάμπινγκ και ορισμένες αυθαίρετες κατασκευές. Η γη είναι ακαλλιέργητη, καλυμμένη κυρίως από χώμα, φυσική βλάστηση και ψηλά δέντρα. Ωστόσο, το ακίνητο παρουσιάζει νομικά ζητήματα, καθώς υφίσταται έλλειψη τίτλων ιδιοκτησίας και υπάρχουν καταπατήσεις, κάποιες από τις οποίες έχουν δικαιωθεί με δικαστικές αποφάσεις. Το σενάριο ανάπτυξης προβλέπει τη δημιουργία τουριστικών και αναψυχικών υποδομών ή, εναλλακτικά, την αξιοποίηση για οικιστικές χρήσεις, αξιοποιώντας την προνομιακή θέση του ακίνητου κοντά στη θάλασσα
Διαβάστε επίσης
Τα τρία καμπανάκια για την παγκόσμια οικονομία το 2025
Love Actually: Η κλασική ταινία των Χριστουγέννων με τα μάτια των πρωταγωνιστών
Οι ενεργειακές φιλοδοξίες της Τουρκίας και ο αγωγός με το Κατάρ