THEPOWERGAME
Το 2024, η βραχυχρόνια μίσθωση βρέθηκε στη «δίνη του κυκλώνα», καθώς πανευρωπαϊκά κατηγορείται τόσο για τη συμβολή της στη στεγαστική κρίση και την αύξηση των τιμών ενοικίων όσο και για τα προβλήματα που προκαλεί ο υπερτουρισμός.
Στην Ελλάδα, η χρονιά ολοκληρώθηκε με σημαντικές νομοθετικές αλλαγές, αυξημένες φορολογικές επιβαρύνσεις και νέους περιορισμούς που αναμένεται να αναδιαμορφώσουν τον κλάδο. Ο «πόλεμος» εναντίον των πλατφορμών όπως η Airbnb –που ξεκίνησε από τον ξενοδοχειακό κλάδο και υποστηρίζεται από το Υπουργείο Τουρισμού- εντείνεται, ενώ οι προκλήσεις για το 2025 προμηνύονται ακόμα μεγαλύτερες. Κι όλα αυτά ενώ η ζήτηση για εναλλακτικά καταλύματα συνεχίζει να αυξάνεται, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο αντιφάσεων.
Βραχυχρόνια μίσθωση: Νομοθετικές εξελίξεις και φορολογικές επιβαρύνσεις
Η ελληνική κυβέρνηση εισήγαγε σειρά αλλαγών που επιβάρυναν τους οικοδεσπότες και τις εταιρείες διαχείρισης ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης. Πιο συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου 2024, τέθηκαν σε εφαρμογή το Τέλος Παρεπιδημούντων και το Τέλος Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση (ΤΑΚΚ), επιβάλλοντας επιπλέον χρεώσεις που στόχο έχουν να ενισχύσουν τα δημοτικά έσοδα και να χρηματοδοτήσουν έργα σχετιζόμενα με την κλιματική αλλαγή.
Ειδικότερα:
- Τέλος Παρεπιδημούντων: Επιβλήθηκε σε ποσοστό 0,5% επί του συνολικού μισθώματος και αφορά όλους τους οικοδεσπότες που δραστηριοποιούνται μέσω πλατφορμών όπως Airbnb και Booking.com. Από το 2025, οι Δήμοι έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν το Τέλος Παρεπιδημούντων σε 0,75% του τζίρου με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
- ΤΑΚΚ: Από 1ης Ιανουαρίου 2024 και έως τώρα κυμαινόταν από 1,5 έως 10 ευρώ ανά ημέρα ανάλογα με τον τύπο καταλύματος. Από το 2025, όμως, τα ποσά αυξάνονται σημαντικά, φτάνοντας τα 8 ευρώ ημερησίως για διαμερίσματα και τα 15 ευρώ για μονοκατοικίες άνω των 80 τ.μ. κατά τη θερινή περίοδο.
Η επιβολή αυτών των φόρων και τελών προκάλεσε αντιδράσεις, ειδικά μεταξύ των εταιρειών διαχείρισης, οι οποίες από τον Απρίλιο του 2024 επιβαρύνονται και με επιπλέον τέλος επιτηδεύματος 600 ευρώ ανά κατάλυμα. Μάλιστα, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων – Stama έχει προσφύγει για το θέμα στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Περιορισμοί στη δραστηριότητα
Το 2025 φέρνει περιορισμούς που αλλάζουν το τοπίο. Από την 1η Ιανουαρίου, απαγορεύεται η έκδοση νέων Αριθμών Μητρώου Ακινήτων (ΑΜΑ) σε τρία κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας, ενώ επιβάλλονται αυστηρότερες προδιαγραφές λειτουργίας για τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Οι απαιτήσεις περιλαμβάνουν υποχρεωτική ασφάλιση, πυροσβεστικό εξοπλισμό και αναδρομικούς ελέγχους για τη χρήση των ακινήτων. Αυτοί οι περιορισμοί αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά την προσφορά ακινήτων, ειδικά σε περιοχές με μεγάλη τουριστική ζήτηση.
Επιχειρηματική κινητικότητα και αυξημένη ζήτηση για βραχυχρόνια μίσθωση
Παρά τις προκλήσεις, η ζήτηση για βραχυχρόνια μίσθωση συνεχίζει να αυξάνεται. Η οικονομική πίεση ωθεί τους ταξιδιώτες σε πιο προσιτές επιλογές, ενώ η πανδημία ενίσχυσε την στροφή σε ιδιωτικά καταλύματα που προσφέρουν αφενός ιδιωτικότητα και αφετέρου τη δυνατότητα προετοιμασίας γευμάτων.
Ταυτόχρονα, ο τομέας των πολυτελών βιλών αλλά και των εξυπηρετούμενων διαμερισμάτων αναπτύσσεται ραγδαία, με μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες να επενδύουν σε αυτή την κατηγορία, κάτι που δείχνει τις προοπτικές αυτού του είδους των καταλυμάτων.
Οι ευκαιρίες στον κλάδο παραμένουν σημαντικές, με το επιχειρηματικό οικοσύστημα που έχει δημιουργηθεί γύρω από τη βραχυχρόνια μίσθωση να έχει γιγαντωθεί, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και παράγοντας σημαντικά κέρδη. Η καινοτομία ανθεί στον κλάδο -και με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης- ενώ η χρηματοδότηση των start-ups αναθερμάνθηκε. Το 2024 έκλεισε με εντυπωσιακές χρηματοδοτήσεις, όπως τα 365 εκατ. δολάρια που συγκέντρωσε η πλατφόρμα Hostaway.
Οι προκλήσεις του 2025 για τη βραχυχρόνια μίσθωση
Το 2025 προβλέπεται ως μια χρονιά προσαρμογής αλλά και αντιπαραθέσεων. Οι νέες ρυθμίσεις αναμένεται να περιορίσουν την προσφορά καταλυμάτων ενώ η αυξημένη γραφειοκρατία και το υψηλό κόστος λειτουργίας ενδέχεται να ωθήσουν πολλούς μικροϊδιοκτήτες εκτός αγοράς.
Η ελληνική αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο, αναζητώντας το σημείο ισορροπίας ανάμεσα στις ανάγκες της οικονομίας, την προστασία των τοπικών κοινωνιών και τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.
Διαβάστε επίσης
Τα μεγάλα ενεργειακά deals που σημάδεψαν το 2024
Eni: Επιστρατεύει υπερυπολογιστή για έρευνες πετρελαίου & αερίου
Τα επόμενα βήματα για τη μεταφορά υδρογόνου