THEPOWERGAME
Η Ελλάδα κατέγραψε εντυπωσιακή αύξηση στη ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις το φθινόπωρο, με ετήσια άνοδο 20,1%. Η δημοφιλία της χώρας ως ταξιδιωτικού προορισμού, ειδικά κατά την ενδιάμεση περίοδο, επιβεβαιώνει την ικανότητά της να προσελκύει τουρίστες πέρα από τους μήνες αιχμής. Τα ελληνικά νησιά και οι ηπειρωτικοί προορισμοί φαίνεται να παραμένουν ισχυρά χαρτιά, καθώς η χώρα προσαρμόζεται επιτυχώς στις αυξανόμενες απαιτήσεις της αγοράς STR.
Η σταθερή αύξηση της ζήτησης για την Ελλάδα προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες στους οικοδεσπότες, αν και η αυξανόμενη προσφορά νέων καταχωρίσεων εντείνει τον ανταγωνισμό, μειώνοντας εν μέρει τα οφέλη. Στην Ελλάδα ο ρυθμός αύξησης της πληρότητας και του Εσόδου ανά Διαθέσιμη Ενοικίαση (RevPAR) επιβραδύνθηκε στο 5%.
Η Ευρώπη σε άνοδο για βραχυχρόνιες μισθώσεις
Η ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ευρώπη παρουσίασε σημαντική άνοδο, με διψήφια ποσοστά σε πολλές χώρες. Οι νότιες και ανατολικές αγορές ξεχώρισαν, επιβεβαιώνοντας την τάση για ταξίδια σε λιγότερο παραδοσιακές περιόδους.
Οι χώρες με την ισχυρότερη αύξηση της ζήτησης το φθινόπωρο περιλαμβάνουν:
- Πολωνία: +29,9%
- Νορβηγία: +27,4%
- Ουγγαρία: +23,9%
- Γερμανία: +23,1%
- Τσεχική Δημοκρατία: +22,9%
Αυτοί οι προορισμοί, παρά τον αυξημένο ανταγωνισμό, προσέφεραν στους οικοδεσπότες ευκαιρίες για υψηλότερα έσοδα, ιδίως σε αγορές όπου η ζήτηση υπερέβη την προσφορά.
Χώρες με ισχυρή άνοδο στα έσοδα
Η αύξηση του εσόδου ανά διαθέσιμη διανυκτέρευση (RevPAR) σημειώθηκε σε χώρες, όπου η ζήτηση ξεπέρασε την αύξηση της προσφοράς. Εντυπωσιακές επιδόσεις καταγράφηκαν στη Δανία (+25,6%), στην Ισπανία (+21,1%), στη Φινλανδία (+20,4%), στην Ουγγαρία (+17%) και στην Πορτογαλία (+15,2%).
Οι αγορές αυτές αξιοποίησαν την αυξημένη πληρότητα και την ενίσχυση της μέσης ημερήσιας τιμής (ADR), προσφέροντας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στους οικοδεσπότες.
Γιορτές και χιονοδρομική περίοδος
Η ζήτηση για STR κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς αυξήθηκε κατά 21% σε σχέση με πέρυσι, ενώ η παραμονή της Πρωτοχρονιάς αποτελεί την κορύφωση με 1,3 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις (+20%).
Η χιονοδρομική σεζόν αναμένεται επίσης ισχυρή, με περιοχές όπως το Landkreis Garmisch-Partenkirchen, στη Γερμανία (+38%), το Νταβός, στην Ελβετία (+28%), το Ζακοπάνε, στα Όρη Τάτρα μεταξύ Σλοβακίας και Πολωνίας (+21%). Στον αντίποδα το Schwaz, στο Τιρόλο της Αυστρίας και το Saint-Martin-de-Belleville στις Γαλλικές Άλπεις σημειώνουν μείωση -3%.
Η απόδοση της ζήτησης εξαρτάται από τις χιονοπτώσεις, καθώς οι κρατήσεις συχνά πραγματοποιούνται την τελευταία στιγμή, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.
Οι προοπτικές του 2025 για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις
Το νέο έτος αναμένεται δυναμικό, με τη ζήτηση τον Ιανουάριο να αυξάνεται κατά 16% και τον Φεβρουάριο κατά 9%. Η μείωση του ρυθμού αύξησης τον Μάρτιο (+0,2%) αποδίδεται στη μετατόπιση του Πάσχα τον Απρίλιο, μήνας που σημειώνει άνοδο της ζήτησης κατά 38%.
Η συνολική εικόνα για τη βραχυχρόνια μίσθωση στην Ευρώπη υποδηλώνει περαιτέρω ανάπτυξη, με προοπτικές για αύξηση των εσόδων και των ταξιδιωτικών ροών.
Διαβάστε επίσης
Μισθοί: Τα επαγγέλματα με τις υψηλότερες αυξήσεις το 2024
Metlen: Βαθαίνει το αποτύπωμά της στην Αφρική με νέα μονάδα στην Γκάνα
ΔΕΗ: Στο 10,34% ανέβηκε το ποσοστό της CVC