THEPOWERGAME
H αγορά της Golden Visa στη Θεσσαλονίκη έχει κυριολεκτικώς «παγώσει» μετά την αύξηση του ορίου της κατώτατης επένδυσης στις 800.000 ευρώ, κάτι που προβληματίζει τη νεοεκλεγείσα διοίκηση του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης, η οποία έχει δύο βασικές επιδιώξεις στην τριετή θητεία της: α) Μεγαλύτερη εξωστρέφεια για τον ΣΜΑΣΘ και αναβάθμιση του επαγγέλματος, ώστε να μην αρκεί μία απλή δήλωση στο Επιμελητήριο για την είσοδο στον κλάδο, ατόμων χωρίς εκπαίδευση, γνώσεις και την απαιτούμενη εμπειρία.
Τα παραπάνω δήλωσε στο powergame.gr o νέος πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Περιφέρειας Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης (ΣΜΑΣΘ), Θάνος Τσουλκανάκης, σημειώνοντας ότι από τους περίπου 2.000 μεσίτες της Θεσσαλονίκης, οι μισοί σχεδόν είναι παράνομοι, με την παραμεσιτεία να αποτελεί φαινόμενο με μεγάλες διαστάσεις στην περιοχή.
Ο κ. Τσουλκανάκης, γενικός γραμματέας της ΟΜΑΣΕ, έχει πολύχρονη συνδικαλιστική πορεία στον ΣΜΑΣΘ, καθώς θήτευσε, στις προηγούμενες διοικήσεις στις θέσεις του ταμία και, ακολούθως, του αντιπροέδρου. Έχοντας περίπου 25 χρόνια στον μεσιτικό κλάδο, το θέμα στο οποίο δίνει μεγάλη έμφαση, είναι η επαγγελματική επάρκεια των μεσιτών, καθώς όπως είπε, από αυτήν εξαρτάται η δυνατότητα αντικειμενικής εκτίμησης των ακινήτων και, σε μεγάλο βαθμό η αποφυγή προβλημάτων που στο παρελθόν προκάλεσαν στρεβλώσεις στην αγορά, τις γνωστές «φούσκες».
«Και σήμερα υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας φούσκας στην αγορά ακινήτων, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις οι τιμές έχουν αυξηθεί υπέρμετρα» τόνισε ο κ. Τσουλκανάκης. Και εξήγησε: «Το Νο1 πρόβλημα του κλάδου είναι θεσμικό. Ο νόμος 4072/2012, ο οποίος θέτει τις προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος του μεσίτη, είναι ένας νόμος που γράφτηκε στο γόνατο. Βάσει του νόμου, ο κάθε ενδιαφερόμενος/η, που είναι απόφοιτος Λυκείου και έχει καθαρό ποινικό μητρώο, εγγράφεται στο Επιμελητήριο και αμέσως γίνεται μεσίτης. Έτσι, με μία απλή υπεύθυνη δήλωση, ο καθένας και η καθεμιά μπαίνει στον κλάδο χωρίς την ελάχιστη εκπαίδευση, αναλαμβάνοντας να διαχειριστεί σοβαρά ζητήματα που αφορούν στην ακίνητη περιουσία των πελατών του».
Για τον κ. Τσουλκανάκη είναι αυτονόητο ότι η είσοδος στον κλάδο θα πρέπει να ικανοποιεί κάποια πολύ βασικά προαπαιτούμενα. «Από το 2022, από τον τότε υπουργό Ανάπτυξης, είχαμε λάβει την υπόσχεση ότι θα υπάρξει σχετική ρύθμιση, ενώ εμείς από την πλευρά μας (ΟΜΑΣΕ) είχαμε υποσχεθεί ότι θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε εκπαιδευτικά τμήματα μέσα σε Δημόσια ΙΕΚ αλλά και να διδάξουμε δωρεάν, τουλάχιστον κάποιοι από εμάς».
«Υπάρχει ενδιαφέρον για τον κλάδο από νέα άτομα, αλλά αρχίζουν να δραστηριοποιούνται, χωρίς την απαιτούμενη εκπαίδευση. Όμως εξαιτίας της έλλειψης γνώσης και εμπειρίας, δεν υπάρχει και βαρύτητα στην εκτίμηση του ακινήτου. Η δυνατότητα ορθής, αντικειμενικής εκτίμησης των ακινήτων στο επάγγελμα του μεσίτη είναι κρίσιμης σημασίας. Όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα ορθής εκτίμησης του ακινήτου, δημιουργούνται προβλήματα, όπως συνέβη στο παρελθόν με τη δημιουργία της λεγόμενης «φούσκας» στην αγορά, κάτι που πάει να δημιουργηθεί και στην παρούσα φάση. Οι ιδιοκτήτες έχουν την τάση να ακούνε τον μεσίτη που θα «τους χαϊδέψει τα αυτιά», προτείνοντας υψηλή τιμή για το ακίνητό τους και, όχι αυτόν που θα τους πει την πραγματική αγοραία τιμή. Η προσφορά ακινήτων σε λάθος τιμή επηρεάζει μ’ ένα domino effect την αγορά συνολικότερα», συνέχισε ο Θάνος Τσουλκανάκης.
Ένα στους δύο μεσίτες στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί παράνομα
Παρότι η παραμεσιτεία έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, αφού σχεδόν ένας στους δύο μεσίτες λειτουργεί παράνομα, το φαινόμενο δε φαίνεται να τρομάζει τον πρόεδρο του ΣΜΑΣΘ.
«Από τους περίπου 2.000 μεσίτες στη Θεσσαλονίκη θεωρούμε ότι οι μισοί είναι παράνομοι. Η παραμεσιτεία είναι σαφώς ένα πρόβλημα για τον κλάδο, δίχως όμως να είναι το μεγαλύτερο. Μη νόμιμους επαγγελματίες συναντάμε σε πάρα πολλούς κλάδους. Η παραμεσιτεία είναι ένα θέμα που δεν αφορά ευθέως στον Σύλλογο, ούτε στην Ομοσπονδία καθώς δεν συμπεριλαμβάνεται στους καταστατικούς σκοπούς μας. Το ποιος λειτουργεί νόμιμα ή όχι, το ποιος αποδίδει φόρους ή όχι, είναι θέμα του κράτους» τόνισε.
«Οι νόμιμοι μεσίτες αποδίδουμε φόρους και οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις μας απασχολούνται επίσης νόμιμα. Σε λίγα χρόνια, σε 2-3 χρόνια, που το πλαστικό χρήμα θα κυριαρχήσει απόλυτα, ο παραμεσίτης δεν θα μπορεί να έχει έσοδα, ενώ οι νόμιμοι επαγγελματίες θα συνεχίσουν να βιοπορίζονται από την παροχή μεσιτικών υπηρεσιών» συμπλήρωσε.
Ο κ. Τσουλκανάκης αναφέρθηκε και στις μεγάλες αλλαγές που τα τελευταία χρόνια έχουν συντελεστεί στον τρόπο οργάνωσης του κλάδου, ειδικά στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και ορισμένα τουριστικά νησιά. Όπως είπε, η αγορά ακινήτων στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, αλλά και σε περιοχές που προσέλκυσαν επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό, είναι πολύ διαφορετικά οργανωμένη, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη διαφορά από τον τρόπο που λειτουργούν τα μεσιτικά γραφεία στο υπόλοιπο της χώρας, αν και από αυτά καταβάλλεται προσπάθεια αναδιοργάνωσης με τη χρήση και των εργαλείων της τεχνολογίας.
«Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει πολύ μεγάλες αλλαγές στον τρόπο οργάνωσης του κλάδου. Στα μεγάλα αστικά κέντρα και σε τουριστικές περιοχές οι μεσίτες παρέχουν υπηρεσίες και σε πελάτες εξωτερικού, δραστηριότητα που “ανάγκασε” σε διαφορετικού τύπου οργάνωση τα μεσιτικά γραφεία. Η Golden Visa λειτούργησε πολύ θετικά για τον κλάδο και την αγορά ακινήτων της χώρας συνολικά, αλλά η αύξηση του ελαχίστου ορίου πλέον έχει ανακόψει το ενδιαφέρον. Στη Θεσσαλονίκη, που είχαμε επενδυτές από Ισραήλ, Τουρκία, Αρμενία αλλά και από το Ιράν, με το όριο στις 800.000 ευρώ, η αγορά “πάγωσε”, η ζήτηση μειώθηκε κατά 90%. Επαφές διερευνητικές γίνονται, αλλά δεν γίνονται αγοραπωλησίες» κατέληξε ο κ. Τσουλκανάκης.
Να σημειωθεί ότι στις πρόσφατες εκλογές του ΣΜΑΣΘ (2/12/2024), ανανεώθηκε σε ποσοστό άνω του 50%, το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου. Το νέο ΔΣ απαρτίζεται από τους: Πρόεδρος, Τσουλκανάκης Αθανάσιος (Θάνος). Γενικός Γραμματέας, Κακάλτσης Πέτρος. Ταμίας, Καζάνης Μιχαήλ. Αντιπρόεδρος, Καρούτας Αλέξανδρος. Αναπλ. Γενικός Γραμματέας, Προγιόπουλος Φίλιππος. Αναπλ. Ταμίας, Σκόντζος Γρηγόρης. Μέλη: Μανομένιδου Φωτεινή, Πεσιρίδης Ιωάννης και Ταυλαρίδου Ευδοξία.
Διαβάστε επίσης
Ελληνικό: Πόσο κοστίζει μια κατοικία στα συγκροτήματα των Λάτση και Orilina
Κώστας Πηλαδάκης: Ο επιχειρηματίας με τα χρέη των 200 εκατ. ευρώ
FSRU Αλεξανδρούπολης: Στις 0,88 TWh οι εισαγωγές LNG τον Νοέμβριο