THEPOWERGAME
Σημαντικές αλλαγές προβλέπει το εγκεκριμένο σχέδιο οργάνωσης του Αγίου Κοσμά, που αφορά την παραλιακή ζώνη της επένδυσης του Ελληνικού από τη Lamda Development, σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργείων Περιβάλλοντος, Οικονομικών, Ναυτιλίας, Πολιτισμού και Τουρισμού. Παρότι η γενική χωροθέτηση των ζωνών ανάπτυξης παραμένει αμετάβλητη, προτείνονται τροποποιήσεις που κρίθηκαν απαραίτητες για τη βέλτιστη αξιοποίηση του παράκτιου μετώπου στον Μητροπολιτικό Πόλο του Ελληνικού.
Μια από τις βασικές αλλαγές είναι ότι δημιουργείται νέο τουριστικό καταφύγιο έχει χωρητικότητα περίπου 30 σκαφών αναψυχής μικρού μεγέθους. Ακόμη, με την προηγούμενη μορφή του τουριστικού καταφυγίου, η οποία είχε εγκριθεί το 2019, καταργούνταν δυο υφιστάμενες μικρές παραλίες στα βόρεια του καταφυγίου, και στη θέση τους προβλέπονταν κατασκευή κρηπιδωμάτων.
Σύμφωνα με τη νέα τροποποίηση εγκρίθηκε η διατήρηση και ο εξωραϊσμός των δυο υφιστάμενων παραλιών, μέσω της τεχνητής τους αναπλήρωσης, καθώς και της ανακατασκευής ενός υφιστάμενου προβόλου, ο οποίος λειτουργεί ευεργετικά για τη συγκράτηση του ιζήματος της παραλίας.
Επίσης, μειώνεται η επίχωση στο θαλάσσιο μέτωπο του Αγίου Κοσμά, όπου θα κατασκευαστεί το ενυδρείο από 16,5 στρέμματα σε 5 στρέμματα, αλλά δεν αλλάζει κάτι όσον αφορά το κτίριο του ενυδρείου.
Επιπλέον, κατασκευάζονται δύο πρόβολοι για τη διαμόρφωση της εξόδου του ρέματος Τραχώνων, μήκους περίπου 20 και 76 μέτρων, αντιστοίχως. Οι πρόβολοι αυτοί κατασκευάζονται σε κάθε όχθη του ρέματος με πρανή από φυσικούς ογκόλιθους.
Η παραλία του Αγίου Κοσμά μικραίνει κατά 150 μέτρα, ωστόσο, η ακτή εμπλουτίζεται με τέσσερις νέες μικρές παραλίας. Επίσης, συμπληρώνεται ο σχεδιασμός των έργων προστασίας της ακτής, στη νότια πλευρά της μαρίνας του Αγίου Κοσμά με έργα εξωτερικής θωράκισης, καθαιρούνται μπάζα και κατεστραμμένοι φυσικοί ογκόλιθοι που εντοπίζονται σε διάφορα σημεία κατά μήκος της ακτής και δημιουργείται νέα παραλία με τεχνητή αναπλήρωση.
Στους ανοικτούς χώρους των ζωνών ανάπτυξης επιτρέπονται λυόμενες και προσωρινές κατασκευές καθώς και κατασκευές που εξυπηρετούν:
α. Τη διαμόρφωση του εδάφους, όπως κλίμακες, τοίχοι, διάδρομοι, κεκλιμένα επίπεδα, μηχανικά μέσα κάλυψης υψομετρικών διαφορών, κατασκευές για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία και εμποδιζόμενων ατόμων.
β. Τον εξωραϊσμό και την αισθητική τους αναβάθμιση, τον εξοπλισμό και την ασφάλειά τους και γενικά κατασκευές για την εξυπηρέτηση του προορισμού των χώρων αυτών, όπως χώροι υγιεινής, αποδυτήρια και μικρές αποθήκες απαραίτητων εργαλείων.
γ. Τη λειτουργία και την εξυπηρέτηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.
δ. Τη διοργάνωση πολιτιστικών, κοινωνικών και αθλητικών εκδηλώσεων και παραστάσεων, όπως εξέδρες, σκηνές και κατασκευές υπαίθριων προβολών.
Στους πιο πάνω χώρους επιτρέπονται επίσης:
α. Κατασκευές υπόγειων συστημάτων γεωθερμίας, δικτύων υποδομής και εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας μετά των παραρτημάτων αυτών (υπέργειων ή υπόγειων)
β. Υπέργειοι και υπόγειοι σταθμοί διανομής ή μέτρησης και ρύθμισης φυσικού αερίου.
γ. Η υπέργεια ή και υπόγεια ζεύξη κτιρίων.
δ. Στέγαστρα, κιόσκια, τέντες, χώροι φυλακίων και περίπτερα μέγιστης επιφάνειας 20% του ανοικτού χώρου
ε. Εγκαταστάσεις υπαίθριων παιδότοπων και άθλησης, όπως διάδρομοι βάδην ή απλά όργανα άθλησης που δεν συνιστούν αθλητική εγκατάσταση, ή μη μόνιμες εγκαταστάσεις αθλημάτων παραλίας (π.χ. πετοσφαίριση, ποδόσφαιρο κ.λπ.). Πάγκοι, τεχνητές κερκίδες μέχρι 50 ατόμων, εγκαταστάσεις φωτισμού, τηλεφωνικοί θάλαμοι. Εγκαταστάσεις στήριξης φυτών, συντριβάνια, ανθοδόχες λίμνες (με απαραίτητους χώρους δεξαμενής και άντλησης) και λοιπές συναφείς κατασκευές για την εξυπηρέτηση των ανοικτών χώρων.
στ. Εγκαταστάσεις μνημείων, τοποθέτηση έργων τέχνης, περίπτερα για σταθμαρχεία ή πώληση καρτών και εισιτηρίων αστικών και υπεραστικών συγκοινωνιών, ασκεπείς κατασκευές για την υποδοχή στοιχείων νερού και πισίνες με τις απαραίτητες για τη λειτουργία τους εγκαταστάσεις.
ζ. Η δημιουργία πεδίου προσγείωσης – απογείωσης ελικοπτέρων, όπως αυτό αποτυπώνεται ενδεικτικά στο διάγραμμα που συνδημοσιεύεται με την παρούσα.
η. Υπαίθριοι χώροι στάθμευσης σε ποσοστό όχι μεγαλύτερο του 20% της επιφανείας των ανοικτών χώρων.
θ. Θέσεις άσκησης στάσιμου εμπορίου (π.χ. καντίνες).
ι. Προσωρινές ψυχαγωγικές δραστηριότητες λούναπαρκ, τσίρκων και παγοδρομίων.
ια. Κατασκευές και εγκαταστάσεις για τη στάση και τη στάθμευση ποδηλάτων και οχημάτων μικροκινητικότητας ιδιωτικών ή κοινόχρηστων (ποδηλατοστάστες – κατασκευές πρόσδεσης), καθώς και περίπτερα για πώληση καρτών ή καταβολής χρηματικού αντιτίμου για την χρήση κοινόχρηστων ποδηλάτων ή και οχημάτων μικροκινητικότητας.
ιβ. Διαφημιστικές κατασκευές, όπως σημάνσεις, επιγραφές (bill-boards) και οθόνες.
Διαβάστε επίσης
Μεγάλου: Ποιες είναι οι προτεραιότητες της Τράπεζας Πειραιώς
Μαρία Κάλλας με Τζολί και Wicked στις κινηματογραφικές αίθουσες
Επικεφαλής στο σχήμα χρηματοδότησης του καλωδίου EMC η Εθνική Τράπεζα