THEPOWERGAME
Στα τέλη του καλοκαιριού του 2026 αναμένεται να είναι έτοιμο το νέο Δικαστικό Μέγαρο του Πειραιά. Οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει και την α’ φάση, η οποία αφορά τις εκσκαφές και αντιστηρίξεις, την έχει αναλάβει η AKTΩΡ (πρώην Intrakat), ενώ για τη δεύτερη φάση της κατασκευής αναμένεται να προκηρυχθεί διαγωνισμός. Το νέο Δικαστικό Μέγαρο θα αλλάξει ριζικά την εικόνα του Πειραιά και έρχεται να προστεθεί σε ένα μπαράζ αναπλάσεων που επρόκειτο να υλοποιηθούν το προσεχές διάστημα, αναβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο την ευρύτερη περιοχή.
Το Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά αναπτύσσεται στο ακίνητο «Δασκαλάκη», συνολικής έκτασης 17 στρεμμάτων, το όποιο βρίσκεται επί των οδών Χαϊδαρίου, Φωκίωνος και Παπαστράτου στον Άγιο Διονύσιο. Από τα 17 στρέμματα του ακινήτου στα 12,5 στρέμματα θα κατασκευαστεί το Δικαστικό Μέγαρο, το οποίο θα είναι συνολικής επιφάνειας 36.000 τ.μ. Πρόκειται για ένα πολυώροφο κτίριο σε διάταξη Π, με βαθμιαία κλιμάκωση των ορόφων, τριγύρω από το διατηρητέο κτίριο που υπάρχει στο οικόπεδο. Ο σχηματισμός του συγκροτήματος δημιουργεί έναν εσωτερικό ακάλυπτο χώρο, που ενοποιεί τις επιμέρους χρήσεις, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει και το αίσθημα της ασφάλειας. Σ’ αυτό θα συγκεντρωθούν συνολικά εννέα δικαστήρια, τα οποία θα στεγάζουν 300 δικαστικούς και 560 διοικητικούς υπαλλήλους, με τη χωρητικότητα ωστόσο του κτιρίου να είναι για 1.200 άτομα.
Εκτός από τα νέα δικαστήρια, στα υπόλοιπα πέντε στρέμματα του ακινήτου θα δημιουργηθεί από κοινού με τον Δήμο μια πλατεία συνολικής επιφάνειας 4.500 τ.μ., η οποία θα συνάδει με το Μέγαρο, αλλά θα είναι και προσβάσιμη στο ευρύ κοινό. Ακόμη, θα δημιουργηθούν αθλητικές εγκαταστάσεις επιφάνειας περίπου 1.500 τ.μ, οι οποίες θα χωρίζονται με τα Δικαστήρια με έναν μεγάλο πεζόδρομο. Θα υπάρχουν επίσης συνολικά 70 υπαίθριοι χώροι στάθμευσης, ενώ θα κατασκευαστούν ακόμη 300 θέσεις, οι οποίες θα βρίσκονται σε ένα σύγχρονο υπόγειο παρκινγκ.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης θεμελίωσης του Δικαστικού Μεγάρου, ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Dimand, που έχει αναλάβει το έν λόγω έργο, τόνισε τη μεγάλη σημασία που έχει για την αναμόρφωση της πόλης.
Συγκεκριμένα, ο ίδιος σχολίασε το εξής: «Σήμερα είναι μια σπουδαία μέρα για τον Πειραιά, μια μέρα που σηματοδοτεί ένα ακόμη βήμα στη διαρκή του αναγέννηση. Και να είστε σίγουροι, ακολουθούν ακόμη περισσότερα. Το έργο αυτό δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει χωρίς τη στενή συνεργασία με τον Δήμο Πειραιά. Το οικόπεδο, που παλαιότερα ανήκε στην Παπαστράτος και βρισκόταν για χρόνια μπλεγμένο σε δικαστικές διαμάχες, κατάφερε τελικά να αποδεσμευτεί χάρη στις ενέργειες του δήμου».
Όπως πρόσθεσε: «Αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε στη φάση των εκσκαφών και της αντιστήριξης, κατεβαίνοντας στα 6 μέτρα βάθος από το έδαφος. Για τη στεγανοποίηση τοποθετούνται 700 πάσσαλοι και από την επόμενη εβδομάδα ξεκινά η θεμελίωση.Το κτίριο που θα ανεγερθεί δεν είναι απλώς ένα ακόμη δημόσιο έργο. Θα είναι το πρώτο πράσινο δημόσιο κτίριο στην Ελλάδα με πιστοποίηση LEED, ένα ορόσημο που θέτει νέα πρότυπα για τον τρόπο που πρέπει να σχεδιάζονται τα δημόσια κτίρια».
Υπενθυμίζεται ότι η Dimand στην περιοχή έχει ενεργό ρόλο, καθώς μετά την ολοκλήρωση του Πύργου του Πειραιά, από τον οποίο ετοιμάζεται να κάνει «exit», μιλώντας ήδη με υποψήφιους αγοραστές, που ανάμεσά τους είναι και η Trastor, στα σχέδιά της είναι να προχωρήσει στην ανέγερση κατοικιών. Συγκεκριμένα, ενδιαφέρεται για την περιοχή του Αγίου Διονυσίου, ενώ πιθανό σενάριο είναι και η δημιουργία κοινωνικών κατοικιών στην εν λόγω περιοχή. Εξάλλου, ήδη θα ξεκινήσει να αναπτύσσεται ένα συγκρότημα κοινωνικής στέγης στο ακίνητο της πρώην ΧΡΩΠΕΙ, μετά το ναυάγιο της αξιοποίησης της έκτασης για τη δημιουργία ενός τεχνολογικού πάρκου με την επωνυμία Πολιτεία Καινοτομίας.
Καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του Πειραιά έχει και η Δημοτική αρχή και συγκεκριμένα ο Γιάννης Μώραλης, ο οποίος σχολίασε για το Δικαστικό Μέγαρο το εξής: «Το νέο Δικαστικό Μέγαρο είναι ένα από τα σπουδαιότερα έργα των τελευταίων δεκαετιών στον Πειραιά. Τα τελευταία δέκα χρόνια γίνεται μια πολύ σημαντική προσπάθεια από τη Δημοτική μας Αρχή, με θετικό πρόσημο για την πόλη μας. Ο Πειραιάς, λοιπόν, αποκτά το πιο σύγχρονο και λειτουργικό Δικαστικό Μέγαρο της χώρας και νιώθουμε υπερήφανοι γι’ αυτό. Ένα Δικαστικό Μέγαρο αντάξιο της ιστορίας και του κύρους του Πειραιά, των Πειραιωτών και του Δικαστικού – Δικηγορικού κόσμου της πόλης μας, ο οποίος έπειτα από 37 χρόνια στέγασης σε ένα ακατάλληλο κτίριο στην οδό Σκουζέ, θα δικάζει σύντομα σε ένα κτίριο το οποίο θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της Δικαιοσύνης και κυρίως στις ανάγκες των πολιτών και της κοινωνίας».
Ήδη ο Δήμος Πειραιά έχει συμβάλει σημαντικά στη ριζική ανάπλαση της περιοχής, ενώ σύντομα θα ολοκληρώσει και νέα έργα. Συγκεκριμένα, αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τις 20 Δεκεμβρίου έργα προϋπολογισμού μεγαλύτερου του 1,5 εκατ. ευρώ, που αφορούν την ανάπλαση του ευρύτερου παράλιου χώρου. Συνολικά στα Βοτσαλάκια, αυτήν τη στιγμή, είναι σε εξέλιξη η ανάπλαση και η κατασκευή 5 γηπέδων, εκ των οποίων 2 Γήπεδα, 1 Γήπεδο Τένις, 1 Γήπεδο Beach Volley και 1 γήπεδο Beach Soccer, η εγκατάσταση νέας μονάδας ηλεκτροφωτισμού με την τοποθέτηση 32 ιστών φωτισμού και 18 προβολέων, η βελτίωση του συστήματος Ύδρευσης και τέλος η τοποθέτηση τοιχίου 150 μέτρων κατά μήκος της παραλίας για την προστασία της ακτής από τη διάβρωση.
Ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, σε δήλωσή του πρόσφατα σημείωσε το εξής: «Τα έργα τα οποία βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στα Βοτσαλάκια είναι μια παρέμβαση που θέλαμε να υλοποιήσουμε επί σειρά ετών. Η παραλία δεν ήταν σε καλή κατάσταση, ωστόσο η εικόνα της βελτιώνεται ριζικά, με τις εργασίες να ολοκληρώνονται έως τις 20 Δεκεμβρίου. Παράλληλα, θα υπάρξουν εκτεταμένες δενδροφυτεύσεις και πλακοστρώσεις, καθώς και άλλες παρεμβάσεις, προκειμένου να ομορφύνει περισσότερο ο περιβάλλων χώρος».
Ο Πειραιάς θα αποκτήσει και νέο Δημαρχείο, το οποίο πρόκειται να ανεγερθεί εν τέλει στο ημιτελές ακίνητο πρώην ιδιοκτησίας της Ραλλείου Σχολής. Ο δρόμος για την αξιοποίηση του εν λόγω ακινήτου άνοιξε μετά την πρόσφατη απόφαση ανάκλησης της παραχώρησης που είχε δοθεί το 2016 στο Ταμείο Χρηματοδοτήσεων Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΧΔΙΚ) του υπουργείου Δικαιοσύνης, με σκοπό τότε την κατασκευή του δικαστικού μεγάρου. Σε αυτήν τη φάση βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις του Δήμου με ιδιώτες επενδυτές, προκειμένου να αναλάβουν την κατασκευή του νέου Δημαρχείου στο συγκεκριμένο ακίνητο. Υπενθυμίζεται ότι το κτίριο της Ραλλείου είχε προκριθεί στο παρελθόν ως το κατάλληλο για τη δημιουργία των Δικαστηρίων Πειραιά, με σχετικές αποφάσεις δημοτικού συμβουλίου, τόσο το 2014, όσο και το 2016.
Ακόμη, ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έχουν δρομολογηθεί είναι η ανάπλαση της Ακτής Θεμιστοκλέους, του παραλιακού μετώπου της Πειραϊκής Χερσονήσου, από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων μέχρι την πλαζ της Φρεαττύδας. Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο, το οποίο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με συνολικό προϋπολογισμό 23,5 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με το σχέδιο, το έργο περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός αναβαθμισμένου, ελεύθερου, δημόσιου χώρου, που θα αποδοθεί στους πεζούς και στους ποδηλάτες, με ποδηλατική διαδρομή κατά μήκος της ακτής, καθώς και τις κατάλληλες υποδομές, οι οποίες θα εξυπηρετήσουν τη λειτουργία των καταστημάτων.
Έρχεται και το Piraeus Gate
Mε γοργούς ρυθμούς προχωρεί το Piraeus Gate, το μεγάλο έργο ανάπλασης της DKG Development, που αναμένεται να αλλάξει ριζικά την είσοδο του Πειραιά, αλλά και να αναβαθμίσει περαιτέρω την ευρύτερη περιοχή. Ήδη η εταιρεία έχει ανακοινώσει σημαντικές συνεργασίες με γνωστά ονόματα του τουριστικού κλάδου, που θα έχουν παρουσία στο εμβληματικό έργο, το οποίο χωρίζεται σε τρεις φάσεις και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε μία τετραετία, με την επένδυση να φτάνει τα 150 εκατ. ευρώ.
Το Piraeus Gate βρίσκεται στην είσοδο του Πειραιά, στη γειτονιά που δημιουργεί η τομή των δύο κεντρικών αξόνων, της Ομηρίδου Σκυλίτση με τη Γρ. Λαμπράκη, και φιλοδοξεί να αλλάξει το τοπίο και να επαναφέρει χρήσεις και ζωή σε εγκαταλελειμμένα ακίνητα, δημιουργώντας μια περιοχή επιχειρηματικότητας, συμπερίληψης και πολιτισμού. Στο επίκεντρο του έργου βρίσκεται η ανάπτυξη μιας σειράς κτιρίων που θα ενσωματώνουν σύγχρονες αρχιτεκτονικές λύσεις, σεβόμενα την ιστορικότητα και την ταυτότητα της περιοχής και δημιουργώντας μια πρότυπη γειτονιά βιωσιμότητας, επιχειρηματικότητας, συμπερίληψης και πολιτισμού.
Η πρώτη φάση του έργου περιλαμβάνει ανάπτυξη συνολικά 30.000 με 36.000 τ.μ. με διάφορες χρήσεις, όπως ξενοδοχειακού τύπου branded serviced apartments, αλλά και εξυπηρετούμενα διαμερίσματα με τη μορφή co-living με εσωτερικές πισίνες, και άλλους σύγχρονους κοινόχρηστους χώρους. Ακόμη, στα σχέδια της πρώτης φάσης είναι να δημιουργηθούν γραφεία και καταστήματα. Τα περισσότερα από αυτά έχουν ήδη μισθωθεί σε επιτυχημένες διεθνείς εταιρείες, που θα «τρέξουν» τη διαχείρισή τους. Το πρώτο μέρος της επένδυσης, που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2027, είναι στη φάση των αδειοδοτήσεων.
Το δεύτερο μέρος του project θα γίνει στο πρώην εργοστάσιο της ΑΖΕΛ και θα αποτελείται από 400 με 450 διαμερίσματα προς πώληση, που το κόστος τους δεν θα ξεπερνά τις 4.000 ευρώ το τ.μ. Το Piraeus Gate θα έχει και μία τρίτη φάση, για την οποία η εταιρεία βρίσκεται ακόμα σε στάδιο διαπραγμάτευσης. Πρόκειται για κάποια projects στην ευρύτερη περιοχή, που κατά πάσα πιθανότητα θα αφορούν γραφεία μεικτής χρήσης, αλλά εξετάζεται και η περίπτωση να δημιουργηθεί ένα συνεδριακό κέντρο.
Διαβάστε επίσης
Τράπεζες: Η αντεπίθεση των μικρών και τα funds που προσελκύουν
ΥΠΕΝ: Ξεκίνησε τις διεργασίες για το Κοινωνικό Κλιματικό Σχέδιο