THEPOWERGAME
Σταθερά πρώτο στις προτιμήσεις των Ελλήνων για αγορά και ενοικίαση σπιτιών, καθώς και για την αγορά οικοπέδων, βρίσκεται τα τελευταία τρία χρόνια το κέντρο της Αθήνας. Παράλληλα, στη Θεσσαλονίκη το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις κατοικίες της Καλαμαριάς, αλλά και στα διαθέσιμα οικόπεδα που υπάρχουν στη Θέρμη. Την ίδια στιγμή, οι Έλληνες αγοραστές τείνουν να προσανατολίζονται σε ακίνητα που το κόστος τους ανέρχεται γύρω στις 200.000 ευρώ, ενώ οι ξένοι επενδυτές εμφανίζονται πιο πρόθυμοι να διαθέσουν μεγαλύτερα ποσά, ξεπερνώντας και τις 300.000 ευρώ.
Σύμφωνα με έρευνα που παρουσίασε ο Δημήτρης Μελαχροινός, διευθύνων σύμβουλος της Spitogatos, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Ελλάδα 2025. Επιχειρείν, Ακίνητα, Επενδύσεις» που παρουσίασε ο επιχειρηματίας και ο σύμβουλος, Ηλίας Παπαγεωργιάδης, η ζήτηση για αγορά κατοικιών στον Δήμο Αθηναίων παραμένει εξαιρετικά υψηλή. Μάλιστα, προβλέπεται να αυξηθεί σημαντικά μέσα στο 2025, καθώς θα τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2», παρά το γεγονός ότι τα διαθέσιμα ακίνητα στην περιοχή είναι εξαιρετικά περιορισμένα. Η Γλυφάδα καταλαμβάνει σταθερά τη δεύτερη θέση στις αναζητήσεις των Ελλήνων από το 2022 έως σήμερα, ενώ την τρίτη και τέταρτη θέση διατηρούν το Χαλάνδρι και η Κηφισιά αντίστοιχα. Ωστόσο, μια αξιοσημείωτη αλλαγή έχει συντελεστεί στις προτιμήσεις των αγοραστών τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς το Μαρούσι έχει υποχωρήσει στις προτιμήσεις, ενώ ο Πειραιάς έχει ανέβει σημαντικά.
Αυτή η αλλαγή αποδίδεται κυρίως στη ζήτηση που δημιούργησε το πρόγραμμα της Χρυσής Βίζας, στην προσβασιμότητα που προσέφερε το Μετρό στην περιοχή και στην εγκατάσταση μεγάλων επιχειρήσεων, όπως η Cosco, η οποία αύξησε τη ζήτηση για κατοικίες από τους εργαζομένους της. Σήμερα το Μαρούσι βρίσκεται στην έκτη θέση στις προτιμήσεις των αγοραστών, με τη Νέα Σμύρνη να ακολουθεί. Την πρώτη δεκάδα ολοκληρώνουν το Παλαιό Φάληρο, η Καλλιθέα και η Αγία Παρασκευή.
Πόσα χρήματα μπορούν να δώσουν οι Έλληνες και πόσα οι ξένοι
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Spitogatos, οι Έλληνες αναζητούν ακίνητα στην Αττική με μέση τιμή έως 216.688 ευρώ, ενώ οι ξένοι προτιμούν ακριβότερα σπίτια, με το κόστος να φτάνει τα 231.625 ευρώ. Μάλιστα, οι ξένοι αγοραστές εμφανίζονται διατεθειμένοι να πληρώσουν κατά μέσο όρο 10% περισσότερα από τους Έλληνες, γεγονός που αναδεικνύει τις διαφοροποιημένες προτεραιότητες και αγοραστικές δυνατότητες των δύο ομάδων.
Στα βόρεια και νότια προάστια της Αθήνας οι τιμές αγοράς κατοικιών ξεπερνούν τις 300.000 ευρώ, με τους ξένους να δαπανούν έως και 38% περισσότερα για ακίνητα στα νότια. Αντίθετα, στο κέντρο της Αθήνας οι Έλληνες είναι αυτοί που καταβάλλουν υψηλότερα ποσά, πληρώνοντας κατά μέσο όρο 19% περισσότερα από τους ξένους για την απόκτηση κατοικίας.
Οι προτιμήσεις τους σκιαγραφούν δύο διακριτές τάσεις. Οι Έλληνες εστιάζουν σε μικρότερες κατοικίες, περίπου 92 τ.μ., με μέση τιμή στις 300.000 ευρώ. Από την άλλη, οι ξένοι επενδυτές δείχνουν προτίμηση σε μεγαλύτερα ακίνητα, γύρω στα 110 τ.μ., με τιμές που φτάνουν ή ξεπερνούν τις 385.000 ευρώ.
Ενοικιάσεις κατοικιών
Η σταθερότητα στις προτιμήσεις των Ελλήνων για ενοικίαση κατοικίας παραμένει εμφανής, με τον Δήμο Αθηναίων να βρίσκεται και πάλι στην κορυφή της λίστας. Ωστόσο, κάποιες μεταβολές είναι εμφανείς, κυρίως στη δεύτερη θέση. Η Γλυφάδα, αν και παραδοσιακά δημοφιλής, έχει χάσει έδαφος, υποχωρώντας στην τέταρτη θέση, ενώ τη θέση της κατέλαβε η Καλλιθέα, η οποία αναδεικνύεται ως πιο προσιτή και ελκυστική περιοχή. Εντυπωσιακή είναι η άνοδος του Χαλανδρίου, το οποίο, από την πέμπτη θέση το 2022, ανέβηκε φέτος στην τρίτη θέση. Στην πεντάδα των προτιμήσεων ακολουθεί η Νέα Σμύρνη.
Υψηλές θέσεις καταλαμβάνουν επίσης περιοχές όπως ο Πειραιάς, το Μαρούσι, του Ζωγράφου και το Παλαιό Φάληρο, ενώ νέα άφιξη στις προτιμήσεις των Ελλήνων είναι η Ηλιούπολη, η οποία κερδίζει έδαφος. Αντίθετα, περιοχές όπως η Κηφισιά και το Περιστέρι δεν βρίσκονται πια στις πρώτες θέσεις της λίστας για ενοικίαση, κάτι που υπογραμμίζει την αλλαγή στη ζήτηση και τις εξελισσόμενες προτιμήσεις των Ελλήνων ενοικιαστών.
Τα ενοίκια στην αγορά κατοικιών παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές, ανάλογα με την καταγωγή των ενοικιαστών. Ο μέσος όρος ενοικίου για τους Έλληνες ανέρχεται σε 688 ευρώ τον μήνα, ενώ για τους ξένους ενοικιαστές ο μέσος όρος φτάνει τα 790 ευρώ τον μήνα. Αυτή η διαφορά καταδεικνύει την υψηλότερη διάθεση των ξένων να πληρώσουν μεγαλύτερα ποσά για ενοικίαση ακινήτων στην περιοχή.
Αναζήτηση οικοπέδων
Το 2022, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Spitogatos, 8 στις 10 αναζητήσεις επικεντρώθηκαν στα βόρεια προάστια, μια τάση που συνεχίζεται και το 2024. Ξεχωρίζουν περιοχές όπως η Κηφισιά και το Χαλάνδρι, το οποίο μάλιστα έχει ανέβει υψηλά στις προτιμήσεις των Ελλήνων, καθώς λειτουργεί ως αυτόνομος και αυτάρκης δήμος, που είναι εύκολα προσεγγίσιμος από το μετρό. Παράλληλα, υπάρχουν διαθέσιμα οικόπεδα εκτός σχεδίου κοντά στο Νομισματοκοπείο. Στην τέταρτη θέση σήμερα στις αναζητήσεις βρίσκεται η Γλυφάδα, η οποία δεν υπήρχε τα δύο προηγούμενα χρόνια. Ανεβασμένο είναι και το Μαρούσι, ενώ περιζήτητα είναι και τα οικόπεδα στη Βάρη – Βάρκιζα, αλλά και στη Βούλα. Μεγάλο, ωστόσο, ενδιαφέρον υπάρχει για την Αγία Παρασκευή, ενώ πλέον στο προσκήνιο μπαίνουν και νέες περιοχές, όπως η Αρτέμιδα, η Λούτσα και το Μαρκόπουλο, οι οποίες προσελκύουν το ενδιαφέρον λόγω των χαμηλών τιμών, της διαθεσιμότητας και του μεγάλου μεγέθους οικοπέδων.
Τι συμβαίνει στη Θεσσαλονίκη
Τα τελευταία τρία χρόνια οι προτιμήσεις των Θεσσαλονικιών παραμένουν σταθερές, αν και σήμερα η πόλη αντιμετωπίζει μεγαλύτερο πρόβλημα από την Αθήνα σε ό,τι αφορά το απόθεμα των διαθέσιμων σπιτιών. Η ζήτηση για αγορά κατοικίας παραμένει υψηλή, με την Καλαμαριά να βρίσκεται στην πρώτη θέση, αν και χαρακτηρίζεται από ακριβές τιμές. Στη δεύτερη θέση ακολουθεί το κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ την τρίτη θέση καταλαμβάνουν περιοχές όπως ο Εύοσμος, η Τούμπα και η Θέρμη Εντυπωσιακή είναι η είσοδος στην δεκάδα περιοχών όπως το Πανόραμα, η Ανάληψη και οι Συκιές. Παρόμοια εικόνα παρατηρείται και στις ενοικιάσεις.
Σε ό,τι αφορά τη ζήτηση για γη, η εικόνα διαφοροποιείται. Στην πρώτη θέση βρίσκονται η Θέρμη και η περιοχή του Θερμαϊκού, ενώ έχει παρατηρηθεί άνοδος σε περιοχές όπως η Πυλαία, η Χιονιούπολη και ο Εύοσμος.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι Έλληνες είναι πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα για την αγορά κατοικίας σε σχέση με τους ξένους, οι οποίοι βλέπουν την περιοχή κυρίως ως επενδυτική ευκαιρία. Στην αγορά των προαστίων, οι Έλληνες καταβάλλουν 32% περισσότερα από τους ξένους. Συγκεκριμένα, οι Έλληνες πληρώνουν κατά μέσο όρο 129.100 ευρώ, ενώ οι ξένοι 106.000 ευρώ. Στις ενοικιάσεις οι ξένοι πληρώνουν υψηλότερα μισθώματα σε σχέση με τους ντόπιους, δηλαδή η μέση ζητούμενη τιμή φτάνει τα 505 ευρώ τον μήνα, ενώ οι ξένοι δίνουν 571 ευρώ.
Η Θεσσαλονίκη προσελκύει αγοραστές από χώρες όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία και τα Σκόπια, οι οποίοι διαθέτουν περιορισμένα budgets, καθώς και από τη Γερμανία, η οποία κυριαρχεί στην αγορά λόγω της οδικής πρόσβασης και του υψηλότερου διαθέσιμου εισοδήματος. Η συνολική εικόνα δείχνει ότι η Θεσσαλονίκη παραμένει πόλος έλξης, με σταθερές διακυμάνσεις μεταξύ τοπικής και διεθνούς ζήτησης.
Διαβάστε επίσης
AKTOR: Μπόνους 1 εκατ. σε όσους εργάστηκαν για το Μετρό Θεσσαλονίκης
Στο “σφυρί” τα θρυλικά Mercedes Benz W196 και Ferrari 250 LM
Το στοίχημα για ευρωπαϊκές μπαταρίες μετά το κάζο της Northvolt