THEPOWERGAME
Το σημαντικό μπαράζ επενδύσεων στον τομέα των data centers στην Ελλάδα τόσο από εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Microsoft, όσο και από εταιρείες διαχείρισης ακινήτων στοχεύουν να καταστήσουν τη χώρα σε «τεχνολογικό σταυροδρόμι» και σε κέντρο διακίνησης δεδομένων. Την ίδια στιγμή που στο ραντάρ των επενδυτών μπαίνουν τέσσερις γεωγραφικές ζώνες της χώρας, όλες μακριά από μεγάλα αστικά κέντρα, τα οποία έχουν ήδη κορεστεί. Οι νέες περιοχές έχουν ακόμη διαθέσιμο ηλεκτρικό χώρο και επάρκεια δικτύων για να φιλοξενήσουν νέες μεγάλες επενδύσεις data centers και να εξυπηρετήσουν τις αυξημένες τους ανάγκες.
Η μεγάλη ζήτηση που υπάρχει για την Αθήνα για αναπτύξεις data centers επιβεβαιώθηκε από την πρόσφατη επένδυση της Dromeus Capital σε συνεργασία με την Αpto στην περιοχή των Σπατών. Πρόκειται για ένα έργο ύψους 300 εκατ. ευρώ που θα αποτελέσει την πρώτη φάση μιας συνολικής επένδυσης που στην πλήρη ανάπτυξή της θα αγγίξει το 1 δισ. ευρώ. Η κίνηση αυτή από έναν ισχυρό παίκτη στον τομέα των ακινήτων ανοίγει τον δρόμο, έτσι ώστε να ακολουθήσουν και άλλες εταιρείες που πρωταγωνιστούν στο ελληνικό real estate.
Στο πλαίσιο αυτό, ο διευθύνων σύμβουλος της Prodea, έχει σχολιάσει το παρελθόν το εξής «Τα data centers είναι μια ειδική και περίπλοκη κατηγορία, που αποτελεί το μέλλον, και η Ελλάδα έχει στρατηγικό πλεονέκτημα για γεωπολιτικούς λόγους, καθώς μπορεί να συνδέσει την Ευρώπη με άλλες χώρες. Η Κρήτη και η Αττική αποτελούν δύο πολύ καλά σημεία για τέτοιου είδους έργα. Το πρόβλημα είναι ότι πρόκειται για επενδύσεις άνω των 300 εκατ. ευρώ και η τεχνολογία τους είναι αρκετά σύνθετη, θέλει δηλαδή ειδική τεχνογνωσία από εξειδικευμένους operators, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα λίγοι σε αριθμό αυτήν τη στιγμή. Ωστόσο, είναι ένας κλάδος που μας ενδιαφέρει πολύ και επιθυμούμε μελλοντικά να εμπλακούμε με κάποιους partners, πρόκειται όμως για διαδικασίες που θέλουν πολύ χρόνο». Παράλληλα, το κλάδο τον βολιδοσκοπεί αρκετά έντονα και η Trastor.
«Ναυαρχίδα» ωστόσο των επενδυτικών κινήσεων στην ελληνική αγορά αποτελεί η Microsoft που ξεκίνησε τον Απρίλιο την κατασκευή του πρώτου από τα τρία data center που πρόκειται να κατασκευάσει ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός στη χώρα μας, με προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ. Αποτελεί την μεγαλύτερη επένδυση που έχει ενταχθεί στο νόμο περί στρατηγικών επενδύσεων, ενώ είχε υποστηριχθεί από την κυβέρνηση με μεγάλη θέρμη. Η Google έχει ανακοινώσει, επίσης, την κατασκευή τριών data center που θα αποτελέσουν το cloud region του τεχνολογικού κολοσσού σε μια επένδυση που εκτιμάται ότι θα αποφέρει 2,2 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία και θα δημιουργήσει 19.400 θέσεις μέχρι το 2030.
Η Amazon κλείνει την τριάδα των τεχνολογικών κολοσσών που αποκτούν παρουσία στην Ελλάδα, καθώς θα δημιουργηθεί υποδομή LocalZone (Τοπικές Ζώνες) που αποτελούν υποδομές cloud, οι οποίες μειώνουν το χρόνο απόκρισης εφαρμογών.
Πιο πίσω έχει μείνει η Digital Realty που υλοποιεί στην Ελλάδα ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά πλάνα στις περιοχές της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Ήδη, η εταιρεία έχει ολοκληρώσει το τρίτο της data center στην Αθήνα, ενώ στην τελική ευθεία βρίσκονται το Athens 4 και 5, ενώ πιο πίσω έχει μείνει το Heraklion 1 στην Κρήτη που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το 2025.
Η γαλλική Data4, κορυφαίος πάροχος data centers στην Ευρώπη, ανακοίνωσε στο πλαίσιο της εκδήλωσης Platform Global 2024, την πρώτη μεγάλη επένδυση ύψους άνω των 300 εκατομμυρίων ευρώ για την ανάπτυξη ενός νέου data center campus στην Παιανία, στην Ανατολική Αττική. Αυτή η επένδυση αποτελεί μέρος του επενδυτικού προγράμματος επέκτασης ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ευρώπη μέχρι το 2030, που στοχεύει να καταστήσει την Data4 τον κορυφαίο πάροχο data centers στην Ευρώπη. Το νέο campus θα βρίσκεται σε βιομηχανική ζώνη, εξασφαλίζοντας εγγύτητα με σημαντικούς ενεργειακούς πόρους. Αρχής γενομένης από τη ΔΕΗ, η οποία συνεργάζεται με την DAMAC από τα Εμιράτα με σκοπό την ανάπτυξη ενός μικρού data center, ενώ έχει ήδη ιδρυθεί η κοινή εταιρεία Data In Scale.
Σύμφωνα μάλιστα με όσα δηλώνουν παράγοντες της αγοράς: «Ως χώρα μπορούμε να υποστηρίξουμε την εγκατάσταση των data centers, καθώς υπάρχει η τάση η Ελλάδα να εξελιχθεί σε ενεργειακό και τηλεπικοινωνιακό κόμβο. Με βάση τις ενεργειακές και τηλεπικοινωνιακές υποδομές, μπορούμε να υποστηρίξουμε μια αυξημένη ζήτηση, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα λύσουμε το κεντρικό ζήτημα της χωροθέτησής τους».
Όπως φαίνεται και στον νέο ενεργειακό χάρτη του ΑΔΜΗΕ, έρχεται το τέλος της άναρχης ανάπτυξης των data centers σε κορεσμένες περιοχές που δεν μπορούν να σηκώσουν τόσο μεγάλα φορτία, όπως η Αττική. Την ώρα που δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας τέτοιων επενδύσεων πλέον μόνο στη περιφέρεια.
Επιγραμματικά, εντοπίζονται ευκαιρίες ανάπτυξης στη Κεντρική και στη Δυτική Μακεδονία -όπου και οι μεγάλες εκτάσεις των πρώην λιγνιτορυχείων της ΔΕΗ που προσφέρουν χαμηλές θερμοκρασίες ψύξης, απαραίτητες για τον κλιματισμό (cooling) των servers-, στη Βορειοανατολική Πελοπόννησο, καθώς επίσης στην Κεντρική Ελλάδα.
Διαβάστε επίσης
Black Friday 2024: Γυμναστήρια στον στίβο των εκπτώσεων
Πώς η Σάλμα Χάγιεκ επαναπροσδιορίζει τη φιλανθρωπία
Νέες μονάδες αποβλήτων στα νησιά: Οι διαγωνισμοί που έρχονται