THEPOWERGAME
Με καθαρά κέρδη ύψους 52,27 εκατ. ευρώ έκλεισε το 2023 για την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), σε σχέση με το 2022, όταν καταγράφηκαν ζημίες που έφτασαν τα 205,41 εκατ. ευρώ, λόγω της πολυετούς αντιδικίας που έχει με τον όμιλο Μαντωνανάκη για την υπόθεση του Grand Resort Lagonissi. Την ώρα που σε εξέλιξη βρίσκεται το δαιδαλώδες έργο της αξιοποίησης των ακινήτων της ΕΤΑΔ, το οποίο «τρέχει» σε συνεργασία με το Υπερταμείο και έχει ονομαστεί «Χαρτογράφηση, τμηματοποίηση, καταγραφή, εκτίμηση και ωρίμανση ακινήτων» και αφορά ένα υποσύνολο περίπου 36.000 ακινήτων του σημερινού χαρτοφυλακίου της.
Σύμφωνα με τα τελευταία οικονομικά στοιχεία, ο κύκλος εργασιών της ΕΤΑΔ ανήλθε το 2023 στο ποσό των 55,54 εκατ. έναντι ποσού 48,48 εκατ. την προηγούμενη χρήση, αυξημένος κατά 15%. Τα έσοδα από μισθώματα αποτελούν τη σημαντικότερη πηγή εσόδων της εταιρείας και κατά το 2023 παρουσιάζουν αύξηση κατά 21% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση. Το Λειτουργικό Κόστος της Εταιρείας ανήλθε το 2023 σε 52,41 εκατ. έναντι 302,23 εκατ. στη χρήση 2022. Μεγάλη «πληγή» για το Δημόσιο, ωστόσο, εξακολουθεί να παραμένει η διαμάχη με τον ξενοδοχειακό όμιλο του Παντελή Μαντωνανάκη, που ελέγχει την Αττικός Ήλιος, η οποία ανέλαβε την επένδυση στο Λαγονήσι πριν από περίπου 24 χρόνια και έχει ήδη κερδίσει περίπου 630.000.000 ευρώ σε διεκδικήσεις έναντι του Ελληνικού Δημοσίου, έπειτα από οκτώ αποφάσεις διαιτητικού δικαστηρίου του Αρείου Πάγου.
Η κυβέρνηση, ωστόσο, μαζί με τη διοίκηση της ΕΤΑΔ, βρίσκεται τους τελευταίους μήνες σε διαδικασία διαπραγματεύσεων για την επίτευξη συμβιβασμού με τον ξενοδόχο Παντελή Μαντωνανάκη με, σχετικά με τη μακρόχρονη δικαστική διαμάχη που αφορά το Grand Resort Lagonissi. Η κυβέρνηση κινείται προς την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης, σε συνεννόηση και με τις πιστώτριες τράπεζες, με όρους που η πλευρά Μαντωνανάκη δείχνει να εξετάζει σοβαρά.
Η ΕΤΑΔ συνέχισε την υλοποίηση ενός επενδυτικού συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος συνολικού ύψους 28,85 εκατ. στο ΕΣΠΑ 2014-2020, με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών των τουριστικών υποδομών που διαχειρίζεται. Προτεραιότητα, ωστόσο, της εταιρείας είναι να αξιοποιήσει με τον βέλτιστο τρόπο μερικά από τα εμβληματικά ακίνητα του χαρτοφυλακίου της, όπως το Τάε Κβον Ντο, το Κυβερνείο της Θεσσαλονίκης, τα Σπήλαια του Διρού και το Αχίλλειον.
Ιδιαίτερη βαρύτητα φαίνεται ότι ρίχνει η ΕΤΑΔ στο χαρτοφυλάκιο ακινήτων που διαθέτει στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς έχει στόχο να προχωρήσει με γοργό ρυθμό την ωρίμανση και την αξιοποίηση, ειδικότερα, των τουριστικών της ακινήτων και υποδομών στην ευρύτερη περιοχή. Ήδη από τις αρχές Ιουνίου, που υπογράφηκε το Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της ΕΤΑΔ, του Υπερταμείου και της Βουλής των Ελλήνων, έχουν ολοκληρωθεί οι διαγωνισμοί και έχουν ανατεθεί τρεις σημαντικές μελέτες, που θα αποτελέσουν τη βάση για τα επόμενα βήματα, οι οποίες αφορούν τη στατική επάρκεια, την τοπογραφική και αρχιτεκτονική αποτύπωση και τη γεωτεχνική μελέτη. Οι μελέτες αυτές θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στους επομένους τρεις μήνες και μαζί με το προϊόν της διαβούλευσης, θα δώσουν τη βάση και τις προδιαγραφές για τη διαμόρφωση της βέλτιστης πρότασης αξιοποίησης του Κυβερνείου, των τελικών μελετών και του προϋπολογισμού του έργου.
Παράλληλα, η ΕΤΑΔ δρομολογεί και την αναγέννηση του κτιρίου Αχίλλειον στη Κέρκυρα, το οποίο είχε εγκαταλειφθεί για χρόνια. Πρόκειται για ένα εμβληματικό ανάκτορο, το οποίο είναι χαρακτηρισμένο ως ιστορικό μνημείο μαζί με τους κήπους του, που ωστόσο για σχεδόν τέσσερα χρόνια παραμένει κλειστό, καθώς επισκέψιμοι είναι μόνον οι κήποι. Όπως αναφέρουν οι λογιστικές καταστάσεις, η αποκατάσταση του μουσείου περιλαμβάνει 11 υποέργα, από τα οποία στα 8 εξ αυτών δικαιούχος είναι το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ). Η σύμβαση ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2021 με διάρκεια 24 μηνών, αλλά έλαβε παράταση έως τον Νοέμβριο του 2023. Τελικά, τον Νοέμβριο του 2023 ο ανάδοχος ζήτησε τη διάλυση της σύμβασης.
Η ΕΤΑΔ, παρά τη νομική αστοχία που είχε στο παρελθόν με την εταιρεία με το όνομα Εκμετάλλευση Σπηλαίων Διρού ΑΕ, σήμερα έχει επικεντρωθεί στην αποκατάσταση των σπηλαίων, για να εξασφαλιστεί η ασφάλειά τους. Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά την υπόθεση, μια απλή αναβάθμιση δεν επαρκεί. Πρόκειται για ένα έργο με μεγάλο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, το οποίο δεν θα διαρκέσει λιγότερο από δύο χρόνια.
Πώς η ΕΤΑΔ θα βάλει τάξη στο αχανές χαρτοφυλάκιό της
Το συνολικό έργο της αξιοποίησης των ακινήτων της ΕΤΑΔ, το οποίο «τρέχει» σε συνεργασία με το Υπερταμείο, έχει ονομαστεί «Χαρτογράφηση, τμηματοποίηση, καταγραφή, εκτίμηση και ωρίμανση ακινήτων» και αφορά ένα υποσύνολο περίπου 36.000 ακινήτων του σημερινού χαρτοφυλακίου της. Από αυτά τα 6.000 θα αποτιμηθούν και 1.000 από αυτά θα μπουν σε τεχνική και νομική ωρίμανση, ώστε να είναι δυνατή η άμεση εμπορική αξιοποίησή τους.
Στόχος της νέας διοίκησης της ΕΤΑΔ είναι τα υπόλοιπα ακίνητα που είναι αξιοποιήσιμα να καταγραφούν και στη συνέχεια να μπουν σε μια καινούργια πλατφόρμα διαχείρισης των δεδομένων, όπου θα ομαδοποιηθούν σε πακέτα των 1.000 ακινήτων. Έπειτα, οι εξωτερικοί σύμβουλοι που προκύπτουν ύστερα από διαγωνισμό και θα συνεργάζονται στενά με το Υπερταμείο και την ΕΤΑΔ θα προχωρήσουν στην επιλογή, στην τμηματοποίηση των ομάδων ακινήτων και στη διοργάνωση διαγωνιστικών διαδικασιών, στις οποίες θα συμμετάσχουν οι ανάδοχοι που θα επιλεγούν μέσω άλλου διαγωνισμού. Κατόπιν, τα πακέτα αυτά θα μεταβιβαστούν σε έως και εννέα εταιρείες συμμετοχών (holding companies), το μετοχικό κεφάλαιο των οποίων θα ελέγχει η ΕΤΑΔ. Στο τελικό στάδιο στόχος είναι να πωληθούν οι μετοχές των εταιρειών αυτών.
Η πορεία των επιχειρηματικών μονάδων της ΕΤΑΔ
Για την πορεία των επιχειρηματικών μονάδων της Εταιρείας για το 2023, οι λογιστικές καταστάσεις αναφέρουν ότι στα Σπήλαια Διρού σημειώθηκε αύξηση σχεδόν 50% στην επισκεψιμότητα και 68% στα έσοδα. Στην Ακτή Βουλιαγμένης παρατηρήθηκε αύξηση 33% στο EBITDA και 5,5% στα εισιτήρια. Το Φρούριο Μπούρτζι στο Ναύπλιο λειτούργησε για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες, ύστερα από την ανακαίνισή του, χάρη σε συνεργασία της ΕΤΑΔ με το υπουργείο Πολιτισμού. Το μνημείο επισκέφθηκαν σχεδόν 40.000 άτομα από τις 18/8 έως τις 31/12/2023.
Στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, η ΕΤΑΔ υπέβαλε αίτηση ενίσχυσης στο Ταμείο Ανάκαμψης για τον εκσυγχρονισμό του εναέριου αναβατήρα «Ηρακλής». Το κέντρο, παρά τη χαμηλή χιονόπτωση, λειτούργησε για περισσότερες από 100 ημέρες, φιλοξενώντας άνω των 113.000 επισκεπτών και χιονοδρόμων, ενώ διοργανώθηκαν και διεθνείς αγώνες χιονοδρομίας. Αντίστοιχα, για το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας – Καϊμακτσαλάν κατατέθηκε αίτηση για την αναβάθμιση των υποδομών του, με το κέντρο να φιλοξενεί πάνω από 17.000 επισκέπτες.
Στο Κάμπινγκ Ασπροβάλτας σημειώθηκε αύξηση 28% στις διανυκτερεύσεις και σχεδόν 30% στα έσοδα. Επίσης, λειτούργησαν και οι Ιαματικές Πηγές, ενισχύοντας το σύνολο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της ΕΤΑΔ για το 2023.
Διαβάστε επίσης
Αυξάνονται οι επενδύσεις σε συγκροτήματα επώνυμων διαμερισμάτων
Τηλεπικοινωνίες: Αυτά είναι τα πιο αξιόπιστα δίκτυα για το 2024
Ο γρίφος των κορεσμένων δικτύων και των υψηλών τιμών ενέργειας