THEPOWERGAME
Σημαντικές εξελίξεις αναμένονται το επόμενο διάστημα στην ελληνική αγορά ακινήτων, καθώς εμβληματικά ακίνητα, τόσο σε Αθήνα, όσο και σε Θεσσαλονίκη, αναμένεται να αλλάξουν χέρια, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για το εγχώριo real estate. Στην πλειονότητά τους πρόκειται για ακίνητα-τοπόσημα, στα οποία είχε αναλάβει να δώσει ζωή το επενδυτικό δίδυμο Dimand – Prodea, μεγάλα ξενοδοχεία, αλλά και εντυπωσιακά κτίρια, που επρόκειτο να αλλάξουν χρήση.
Ένα από αυτά που ξεχωρίζουν και προ ημερών έγινε γνωστό ότι θα περάσει σε νέο ιδιοκτήτη είναι το σύγχρονο κτιριακό συγκρότημα HUB 26, που βρίσκεται στη Δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης, απέναντι από την ιστορική πρώην ζυθοποιία ΦΙΞ. Το νέο έργο, που πρόσφατα εγκαινίασαν Dimand και Prodea Investments, αναμένεται να περάσει στη νεοσύστατη θυγατρική εταιρεία της ΑKTOR, την ΑKTOR ακίνητα, καθώς είναι ένα από τα εμβληματικά ακίνητα, που συμπεριλαμβάνεται στο χαρτοφυλάκιο των 56 ακινήτων που απέκτησε από την Prodea. Αυτό θα συμβεί εφόσον ολοκληρωθεί με επιτυχία το deal μεταξύ AKTOR και Prodea έως την άνοιξη του 2025, ωστόσο η περίμετρος της δεσμευτικής συμφωνίας εξασφαλίζει άμεσο exit για το επενδυτικό δίδυμο των Dimand – Prodea.
Η όλη ανάπτυξη του HUB26 αφορά τέσσερα κτίρια σύγχρονων βιοκλιματικών γραφειακών χώρων και αποτελεί συνεπένδυση της Dimand με την Prodea Investments (35%), η οποία έχει συμφωνηθεί να εξαγοράσει το HUB26 έως το τέλος του 2024. Σημειώνεται πως η ανάπτυξη των τεσσάρων κτιρίων, συνολικού εμβαδού 31.000 τ.μ. ανωδομής, διαθέτει ήδη μισθωτές μεγάλες πολυεθνικές και ελληνικές επιχειρήσεις.
Η Dimand, ωστόσο, έχει δρομολογήσει το επόμενο διάστημα να κάνει exit, αφού ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της από μια σειρά σημαντικών ακινήτων. Πρώτη προτεραιότητά της είναι να αποεπενδύσει από τον Πύργο του Πειραιά, όπως είχε αποκαλύψει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Δημήτρης Ανδριόπουλος -ήδη βρίσκεται σε συζητήσεις με υποψήφιους αγοραστές. Τα ίδια σχέδια έχει για το Μινιόν, το οποίο είναι ένα ακόμη μεγάλο έργο το οποίο ολοκληρώνεται, ενώ τα εγκαίνιά του θα γίνουν την άνοιξη. Ήδη, μάλιστα, φαίνεται ότι έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις, ώστε το εμβληματικό ακίνητο να περάσει σε νέα χέρια.
Σε διαδικασία πώλησης βρίσκεται τους τελευταίους μήνες το εμβληματικό κτίριο όπου στεγάζεται η Εθνική Ασφαλιστική επί της Λεωφόρου Συγγρού. Το κτίριο επιφάνειας 67.858 τετραγωνικών μέτρων, που κατασκευάστηκε σε περίοδο τεσσάρων χρόνων, από το 2001 έως το 2005, περνώντας σε νέα χέρια έχει τη δυνατότητα είτε να ανακαινιστεί και να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο πράσινο κτίριο γραφείων, που θα μπορούσε να φιλοξενήσει περισσότερους από έναν ενοικιαστές, είτε να αποκτήσει μεικτή χρήση, ώστε να συνδυάζει ξενοδοχειακές, οικιστικές και άλλες εμπορικές δραστηριότητες.
Μέχρι τα τέλη του χρόνου θα έχουν κατατεθεί οι πρώτες μη δεσμευτικές προσφορές, ενώ η ολοκλήρωση της πώλησης του εμβληματικού κτιρίου υπολογίζεται, σύμφωνα με πρόσωπα που βρίσκονται κοντά στη διαδικασία, στο α’ τρίμηνο του 2025. Για το εν λόγω ακίνητο ήδη έχει υπάρξει ένα πρώτο αγοραστικό ενδιαφέρον, τόσο από το εξωτερικό, όσο και από την εγχώρια αγορά. Η διαδικασία πώλησης έχει ανατεθεί από τη διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής στη Savills Hellas, στην Cushman & Wakefield Proprius και στην Colliers Greece. Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι πρόκειται για μία κίνηση από πλευράς της CVC προκειμένου να ρευστοποιήσει την αξία ενός ακινήτου το οποίο είναι εξαιρετικά μεγάλο από πλευράς όγκου και υπερβαίνει κατά πολύ τις πραγματικές ανάγκες της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Ολοκληρώθηκε και επίσημα προ ημερών η συμφωνία μεταβίβασης του Grand Hyatt Athens στην Blackstone, από την κοινοπραξία Hines – Henderson Park, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για το εμβληματικό ξενοδοχείο της Λεωφόρου Συγγρού. Η μεταβίβαση πραγματοποιήθηκε μέσω της εταιρείας Acropolis Bidco ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ, που ανήκει στην Hotel Investment Partners (HIP) της Blackstone, με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 48,4 εκατ. ευρώ. Το Grand Hyatt Athens, που αναπτύχθηκε από το 2017 με επενδύσεις ύψους 140 εκατ. ευρώ, πλέον ενσωματώνεται στο χαρτοφυλάκιο των 73 ξενοδοχείων της HIP στη Μεσόγειο, αντικατοπτρίζοντας την αυξανόμενη ελκυστικότητα της ελληνικής τουριστικής αγοράς για διεθνείς επενδυτές. Το ξενοδοχείο Grand Hyatt Athens αναπτύχθηκε στον «σκελετό» ενός ιστορικού αθηναϊκού συγκροτήματος, του πρώην Ledra Marriott (και αργότερα Athens Ledra). Λιγα χρόνια μετά τον πλειστηριασμό οι νέοι ιδιοκτήτες, Hines και Henderson, εξαγόρασαν και το γειτονικό ακίνητο, που φιλοξενούσε κινηματογράφο multiplex, το οποίο επίσης διαμορφώθηκε σε ξενοδοχείο, ανεβάζοντας σημαντικά τη συνολική δυναμικότητα του Grand Hyatt Athens.
Νέα ζωή αναμένεται να πάρει ξανά το ξενοδοχείο, ιδιοκτησίας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, το οποίο βρίσκεται σε κομβικό σημείο, στο ύψος του Ολυμπιακού Σταδίου, και λειτουργούσε μέχρι και τον Μάρτιο ως μονάδα 4 αστέρων επί της λεωφόρου Κηφισίας. Όπως έγινε γνωστό, πριν από λίγους μήνες μεταβιβάστηκε στο σχήμα REDS – SWOT Hospitality, που πλειοδότησε στον διαγωνισμό για τη μακροχρόνια παραχώρηση για περίοδο 25+10 ετών. Στα σχέδια πλέον της Reds είναι να εξελιχθεί το υφιστάμενο ξενοδοχείο, με κεφάλαια περί τα 3 εκατ. ευρώ, σε μία σύγχρονη μονάδα lifestyle και business, με κορυφαίο εστιατόριο, που θα εξυπηρετεί τα βόρεια προάστια.
Διαβάστε επίσης
Αυξάνονται οι επενδύσεις σε συγκροτήματα επώνυμων διαμερισμάτων
Τηλεπικοινωνίες: Αυτά είναι τα πιο αξιόπιστα δίκτυα για το 2024
Ο γρίφος των κορεσμένων δικτύων και των υψηλών τιμών ενέργειας