THEPOWERGAME
Με ιδιαίτερα προσεκτικά βήματα προχωρεί ο Γιάννης Περρωτής, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Άτρια, που δραστηριοποιείται στον κλάδο υπηρεσιών και ανάπτυξης ακινήτων, την ανάπλαση του ιστορικού συγκροτήματος που περιλαμβάνει τους κινηματογράφους «Αττικόν» και «Απόλλων» στη Σταδίου. Παρά το γενονός, μάλιστα, ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ευκρινές επιχειρηματικό σχέδιο για το ποια χρήση θα πάρει το εν λόγω εμβληματικό κτίριο, στη σκέψη του επιχειρηματία υπάρχουν δύο πιθανά σενάρια. Παράλληλα, στα σχέδια του Γιάννη Περρωτή είναι να προχωρήσει σε μία ακόμη πολυτελή επένδυση σε ένα ακίνητο-φιλέτο στην Πάρο.
Μέσα στο επόμενο δίμηνο, εκτός απροόπτου, αναμένεται να ολοκληρωθεί η άρση επικινδυνότητας του κτιρίου, μια περίπλοκη διαδικασία, που απαιτούσε χρόνο, λόγω του ότι μεγάλο μέρος του ακινήτου είναι κατεστραμμένο εξαιτίας της πυρπόλησής του το 2012. Εσωτερικά το ταλαιπωρημένο κτίριο έχει καθαριστεί και το επόμενο στάδιο είναι να ξεκινήσουν οι μελέτες για το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί. Το κομμάτι, ωστόσο, της προσωρινής λειτουργίας των κινηματογράφων είναι τελικά πιο περίπλοκη υπόθεση απ’ ό,τι αναμενόταν, καθώς το κτίριο έχει υποστεί εκτεταμένες ζημιές, με αποτέλεσμα πάνω από τα δύο τρίτα του παλιού συγκροτήματος να μην υπάρχουν, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο το προσωρινό άνοιγμά τους.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο powergame.gr o Γιάννης Περρωτής, «το σχέδιο που θα ακολουθηθεί θα εξαρτηθεί από τις επαφές που θα έχουμε με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, που δεν το ελέγχει, αλλά η πρόσοψη του κτιρίου είναι κηρυγμένη διατηρητέα, όπως και οι χρήσεις των δύο κινηματογράφων. Θα απευθυνθούμε εμείς, μάλιστα, πρώτοι στο υπουργείο, όπως κάναμε και στο παρελθόν, με την αναγέννηση ενός άλλου εμβληματικού αρχιτεκτονικού τοπόσημου, του ξενοδοχείου “Ποσειδώνιο” των Σπετσών. Στόχος μας είναι να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος με τις αδειοδοτήσεις και να γίνουν τα σωστά βήματα, έτσι ώστε αυτό που οραματιζόμαστε να στηθεί σε απολύτως στέρεες βάσεις, χωρίς να υπάρχουν δυσάρεστες εκπλήξεις».
Ήδη, σύμφωνα με τον ίδιο, «πριν καν γίνει γνωστή η χρήση που θα μπορεί να έχει το κτίριο, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον, κυρίως από φορείς του κινηματογράφου και της ψυχαγωγίας. Προς το παρόν, ωστόσο, θα προχωρήσει η διαδικασία της μελέτης, προκειμένου να δούμε ποιο είναι το μέγεθος αυτού του project, δηλαδή αν είναι ένα έργο που αφορά μόνο την ανακατασκευή του υφιστάμενου κτιρίου ή υπάρχει δυνατότητα να το επαυξήσουμε. Υπάρχουν πολλοί περιορισμοί, ωστόσο, που πρέπει να σεβαστούμε».
Τα δύο επικρατέστερα σενάρια αξιοποίησης του εμβληματικού ακινήτου, για τον κ. Περρωτή, είναι πρώτον η δημιουργία ξενοδοχείου με την κατασκευή κάποιων επιπλέον τετραγωνικών μέτρων, που θα ξεπροβάλλουν ελαφρώς πάνω από το υφιστάμενο κτίριο. Αν δεν εγκριθεί το σχέδιο για τη δημιουργία ενός ξενοδοχείου, θα ανακατασκευαστεί πλήρως το κτίριο και θα λειτουργήσει ως κινηματογράφος με εμπορικά καταστήματα, κάτι που συνέβαινε και στο παρελθόν.
Το σενάριο της δημιουργίας γραφείων, τα οποία κυριαρχούν στον ιστορικό δρόμο της Σταδίου, για τον κ. Περρωτή δεν είναι η καλύτερη λύση, καθώς η λογική του κτιρίου είναι να αποτελέσει έναν πυρήνα ζωής -τα γραφεία δεν εξυπηρετούν αυτόν τον σκοπό, καθώς παύουν να λειτουργούν μετά τις 6 το απόγευμα. Ένα ξενοδοχείο, ωστόσο, δίνει ζωή και είναι μια ευκαιρία ώστε να δημιουργηθεί μια πολιτιστική, ψυχαγωγική και τουριστική εστία σ’αυτό το κομμάτι της πόλης, όπου σήμερα υπάρχει μια «μαύρη» τρύπα.
Όπως υποστηρίζει: «Στόχος μας είναι να ζωντανέψουμε όλο το τετράγωνο που βρίσκεται το “Αττικόν” και το “Απόλλων”, θέλουμε να δημιουργήσουμε στοά, ώστε να υπάρχει έντονη κινητικότητα πολιτών. Ήδη έχουμε κάνει επαφές με τους ιδιοκτήτες παρακείμενων κτιρίων σε ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Σταδίου – Χρήστου Λαδά – Καρύτση – Παπαρρηγοπούλου, έτσι ώστε να υπάρχει συντονισμός των επικείμενων παρεμβάσεων».
Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, θα χρειαστούν έναν χρόνο για να εγκριθούν οι άδειες. Υπάρχει και το ενδεχόμενο το έργο να ενταχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις, το οποίο θα σημαίνει και μια πιο κεντρική διαδικασία εγκρίσεων των μελετών, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο δεν είναι ένα απλό κτίριο, χρήζει ειδικής αντιμετώπισης και είναι σημαντικό να θέλεις να το προφυλάξεις με τέτοια εργαλεία, ώστε να υλοποιηθεί σε ένα πλαίσιο σταθερό. Θα απαιτηθούν, λοιπόν, 12 μήνες, δηλαδή στο τέλος του 2025 θα αποκτηθεί η απαραίτητη αδειοδότηση και μετά θα χρειαστούν δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί το έργο».
Τα σχέδια, ωστόσο, του Γιάννη Περρωτή δεν σταματάνε εκεί, καθώς ήδη έχει στα σκαριά μια σημαντική επένδυση στην Πάρο. Πρόκειται για ένα έργο που έχει πάρει τις απαραίτητες προεγκρίσεις και αναμένεται να υλοποιηθεί σε μία έκταση 60 στρεμμάτων με πανοραμική θέα, που βρίσκεται στην Παροικιά. Σύμφωνα με τον ίδιο, «κοιτάμε το project που θα φτιάξουμε να ακολουθεί τα πρότυπα της βιώσιμης ανάπτυξης. Στο μυαλό μας αυτήν τη στιγμή υπάρχουν δύο σενάρια, τα οποία αφορούν είτε την κατασκευή λίγων πολυτελών κατοικιών, είτε, εφόσον επιτραπεί, να δημιουργηθεί ένα τουριστικό project ήπιας δόμησης».
Διαβάστε επίσης
Εκτόξευση της ζήτησης έως και 900% για ειδικότητες κυβερνοασφάλειας την επόμενη 5ετία
Ο γρίφος των κορεσμένων δικτύων και των υψηλών τιμών ενέργειας