THEPOWERGAME
Για αρχές Νοεμβρίου τελικά δρομολογείται η πρόσκληση του διαγωνισμού για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών εν όψει της σύστασης του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, ενός φορέα-στοίχημα για το οικονομικό επιτελείο και δη το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, που θα έρθει να λύσει το θέμα της στέγασης ευάλωτων και πτωχευμένων νοικοκυριών.
Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν κάποιες σκέψεις όσον αφορά τον τρόπο μετοχικής στήριξης του Φορέα με κεφάλαια που πέραν των funds θα προέλθουν ενδεχομένως και από τις τράπεζες. Είναι ένα από τα πιθανά σενάρια που προέκυψαν κατά τον διάλογο για την ενίσχυση και αναθέρμανση του -οριακά χαμηλού έως σήμερα- επενδυτικού ενδιαφέροντος για τον φορέα. Αν και τίποτα δεν έχει κριθεί, στο τραπέζι έχει πέσει η ιδέα ενός consortium τραπεζών, αλλά και funds που θα στηρίξουν κεφαλαιακά τον Φορέα Ακινήτων. Και είναι, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, η μόνη βιώσιμη λύση για να λειτουργήσει ο θεσμός.
Εν τω μεταξύ, το επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα προβλέπει την προκήρυξη πλειοδοτικού διαγωνισμού στις αρχές Νοεμβρίου, οπότε θα διαφανεί το πραγματικό ενδιαφέρον των φερόμενων μνηστήρων. Πρόκειται για την τελευταία φάση ενός διαγωνισμού που μετρά πάνω από 2 χρόνια και που αφορά την εκδήλωση οριστικού ενδιαφέροντος με την υποβολή δεσμευτικών μετά τιμήματος προσφορών.
Στον πρώτο γύρο της αρχικής εκδήλωσης ενός άτυπου ενδιαφέροντος είχαν περάσει αρχικά τέσσερα εξειδικευμένα funds (Bain, Fortress, Christoffersen, Kaican), αλλά το ποια από αυτά θα περάσουν στον δεύτερο γύρο είναι κάτι που θα φανεί πολύ σύντομα, με πιθανές εκπλήξεις στην τελική συμμετοχή.
Όλο αυτό το διάστημα που ισχύει ο νέος Πτωχευτικός Νόμος και με τους πλειστηριασμούς να απειλούν τη στέγαση ευάλωτων πτωχευμένων νοικοκυριών, υπάρχει ο θεσμός του Ενδιάμεσου Προγράμματος, το οποίο έχει συσταθεί ακριβώς γι’ αυτόν τον σκοπό: να καλύψει το κενό μέχρι τη σύσταση του Φορέα Ακινήτων και να στεγάσει τα φυσικά πρόσωπα που μπορεί να έχασαν την κατοικία τους σε πλειστηριασμό, λόγω ρευστοποίησης της ακίνητης περιουσίας τους, κατά τη διάρκεια πτώχευσης λόγω μη εξυπηρέτησης ληξιπρόθεσμων χρεών.
Απαραίτητη προϋπόθεση για υποβολή στο Ενδιάμεσο Πρόγραμμα αποτελεί το πιστοποιητικό ευαλωτότητας. Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το powergame.gr, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις που αφορούν μόνο το Ενδιάμεσο Πρόγραμμα και «ανέβηκαν» στη σχετική πλατφόρμα είναι οι εξής:
- 184 αιτήσεις έχουν ήδη υπαχθεί στο Ενδιάμεσο Πρόγραμμα (επιτυχείς και ολοκληρωμένες).
- 94 αιτήσεις είναι στη φάση της αξιολόγησης.
- 538 αιτήσεις είναι σε αρχικό στάδιο.
Κύκλοι του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι ο αριθμός των ενδιαφερομένων είναι αρκετά πιο υψηλός και είναι πιθανό να πολλαπλασιαστεί με τη σύσταση του Φορέα Ακινήτων, καθώς πρόκειται για τη μοναδική λύση που έρχεται να «κουμπώσει» στο θέμα της στέγασης φυσικών προσώπων που χάνουν σε πλειστηριασμό την κατοικία τους (και που, όπως προαναφέρθηκε, είναι ευάλωτοι και μη δυνάμενοι να εξυπηρετήσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, εξ ου και εντάσσονται στις διατάξεις του πτωχευτικού).
Ως γνωστόν, το σκεπτικό του Φορέα Ακινήτων είναι το εξής:
Αγοράζει την κατοικία του πτωχευμένου και ευάλωτου (με πιστοποιητικό ευαλωτότητας από την on line πλατφόρμα) ατόμου, του την υπενοικιάζει αντί ενός συμβολικού ενοικίου, το οποίο ο ενοικιαστής πληρώνει με βάση επιδόματα που συγκεντρώνει από την κρατική βοήθεια. Αν είναι συνεπής και δεν καθυστερήσει τις δόσεις του, θα έχει το δικαίωμα επαναγοράς της κατοικίας του σε έως 12 χρόνια, μπορεί και λιγότερο. Οι όροι του Φορέα Ακινήτων προσδιορίζονται από τις 3 σχετικές αποφάσεις (ΦΕΚ 5121, 5112, 5056), όπως έγραψε σχετικά το powergame.gr.
Από τις πρώτες συζητήσεις για τον Φορέα Ακινήτων, πολύ πριν γίνει νόμος, είχαν υπάρξει θέσεις και απόψεις που ήθελαν τα κεφάλαια να μην είναι απολύτως ιδιωτικά (τελικά ψηφίστηκε το αντίθετο), αλλά να είχαν και έναν βαθμό κρατικής συμμετοχής, προκειμένου να είναι πιο ελκυστική η προσέλκυση επενδυτών. Η ιδέα αυτή απορρίφθηκε τελικά και τα κεφάλαια του υπό σύσταση Φορέα θα είναι αμιγώς ιδιωτικά.
Η διευκρίνιση αυτή έρχεται να συμπληρώσει τις τελευταίες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες το σενάριο περί συμμετοχής τραπεζών από κοινού με funds στο μετοχικό κεφάλαιο του φορέα κερδίζει έδαφος, χωρίς να είναι δεδομένο. Όπως παρατηρούν πάντως παράγοντες της αγοράς στο powergame.gr, «αν δεν προχωρήσει αυτή η φαινομενικά βιώσιμη λύση, δυστυχώς θα καεί άλλη μια λύση που θα οδηγούσε στην προστασία στέγης. Δεν είναι εύκολο το εγχείρημα, ούτε ελκυστικό για τους επενδυτές, έχει δυνατότητες, αλλά και πολλές δυσκολίες, έχει όμως μεγάλη σημασία από κοινωνικής πλευράς να μπορέσει να τεθεί σε εφαρμογή».
Διαβάστε επίσης
Drones: Ποιος κερδίζει τη μάχη των αιθέρων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας
Επίδομα παιδιού: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Πώς η Τουρκία προωθεί τους πυρηνικούς αντιδραστήρες τσέπης