THEPOWERGAME
Στη δημιουργία πολυτελούς τουριστικού θερέτρου στην Ιθάκη ετοιμάζεται να προχωρήσει η εφοπλιστική οικογένεια Τσάκου. Σύμφωνα με τον φάκελο που κατατέθηκε τον Ιούλιο στην Enterprise Greece, με τον οποίο αιτείται την υπαγωγή του σχεδίου στις Στρατηγικές Επενδύσεις, προτείνεται η δημιουργία πολυτελούς τουριστικής μονάδας στη θέση Φιλιατρό Ιθάκης, με την ονομασία «Epic_O».
Το θέρετρο θα περιλαμβάνει 5άστερο ξενοδοχείο, πολυτελείς κατοικίες, τουριστικό λιμένα και καταστήματα, σε ιδιωτική έκταση άνω των 870 στρεμμάτων. Πρόκειται για μια επένδυση συνολικού προϋπολογισμού 85,45 εκατομμυρίων ευρώ.
Στόχος της επένδυσης της εταιρείας Άτοκος ΕΠΕ, της οικογένειας του Νικόλαου Τσάκου, είναι «ο συνδυασμός της τουριστικής ανάπτυξης υψηλών προδιαγραφών με την προστασία του οικοσυστήματος της ευρύτερης περιοχής και την προώθηση της ιστορικής και πολιτισμικής ταυτότητας της Ιθάκης».
Το ιδιωτικό νησί της οικογένειας στο Ιόνιο
Εν τω μεταξύ, η οικογένεια Τσάκου έχει στην ιδιοκτησία της ένα νησάκι, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την Ιθάκη και ονομάζεται Άτοκος. Πρόκειται για ένα βραχώδες νησί, μόλις 4,4 τ.χλμ., που ανήκει στο σύμπλεγμα των βόρειων Εχινάδων και βρίσκεται νότια της Λευκάδας και βόρεια της Ιθάκης.
Αν και ιδιωτικό, το νησί είναι προσβάσιμο σε όλους και το καλοκαίρι προσελκύει πολλούς ημερήσιους επισκέπτες, ενώ είναι δημοφιλές στον κόσμο του γιότινγκ και ιδιαίτερα στους Ιταλούς.
Στο νησί υπάρχει μόνο ένα κτίσμα, το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη, ενώ στον χάρτη εμφανίζεται ως Greek Pig Beach, εξαιτίας μιας αγέλης μαύρων γουρουνιών που εμφανίστηκε εκεί τα τελευταία χρόνια. Το νησί είναι επίσης μέλος του δικτύου Natura 2000, καθώς φιλοξενεί σπάνια θαλάσσια χλωρίδα.
Η οικογένεια Τσάκου, που λέγεται ότι επισκέπτεται το νησί μια φορά τον χρόνο για να οργανώσουν ένα τραπέζι στην παραλία, δεν έχει γνωστοποιήσει αν ενδιαφέρεται να το αξιοποιήσει τουριστικά.
Η επένδυση στο Ξενία Χίου
Η καταγωγή του πατριάρχη της οικογένειας, του καπετάν Παναγιώτη Τσάκου, είναι από τη Χίο και δεν θα μπορούσαν οι επενδύσεις του να αφήσουν έξω αυτό το καταπράσινο νησί του Αιγαίου. Έτσι, όταν η τότε ΕΤΑΔ-Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων Δημοσίου έβγαλε το 2019 σε διαγωνισμό το Ξενία Χίου, ο εφοπλιστής διεκδίκησε και πήρε την εκμίσθωση του ιστορικού κτιρίου, που κατασκευάστηκε στον κεντρικό παραλιακό δρόμο της Χίου το 1958 από τον αρχιτέκτονα Κώστα Σταμάτη. Το ετήσιο μίσθωμα ανέρχεται σε 30.000 ευρώ.
Η πανδημία του κορονοϊού ανέβαλε τις εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου, που παρέμενε εγκαταλελειμμένο για αρκετά χρόνια. Η εταιρεία Avlum SA, μέλος του ομίλου εταιρειών Τσάκος και μισθώτρια του ακινήτου, κατάφερε να ολοκληρώσει την αδειοδοτική διαδικασία για την επισκευή, αποκατάσταση και επαναλειτουργία του ιστορικού ξενοδοχείου Ξενία Χίου μόλις πέρυσι το καλοκαίρι, όπως η ίδια ανακοίνωσε, καθώς χρειάστηκαν περισσότερα από τρία χρόνια για τις απαιτούμενες εγκρίσεις της μελέτης αποκατάστασης και επαναλειτουργίας του ξενοδοχείου από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ), το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων και την Υπηρεσία Δόμησης του δήμου Χίου. Πλέον οι εργασίες έχουν ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθούν τους επόμενους μήνες.
Το Ξενία Χίου θα διαθέτει 24 δωμάτια, κοινόχρηστους χώρους, χώρους εστίασης και αναψυχής.
Διαβάστε επίσης
3 δισ. στη βιομηχανία για να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο
Douleutaras: Βλέπει έσοδα 60 εκατ. και κοιτάζει προς Ισπανία και Γερμανία
Ένα στα τέσσερα πρατήρια κλέβει στην Αττική