THEPOWERGAME
Προς νέες επενδύσεις στην Ελλάδα κατευθύνεται το μεγαλύτερο μέρος του 5ετούς επενδυτικού πλάνου του ξενοδοχειακού ομίλου Sani/Ikos, με τον Ανδρέα Ανδρεάδη να τονίζει τα πλεονεκτήματα που έχει η χώρα μας για τουριστικές επενδύσεις. Ο CEO του ομίλου, που ξεκίνησε από τη Χαλκιδική και επεκτείνεται διαρκώς, μπορεί να έχει γνωρίσει το επενδυτικό περιβάλλον της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, αλλά δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στις δυνατότητες και τις προοπτικές της Ελλάδας.
Μιλώντας το συνέδριο Reimagine Tourism in Greece, ο Ανδρέας Ανδρεάδης σημείωσε ότι τα πλεονεκτήματα της χώρας είναι το φυσικό της κάλλος και τα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, λόγω των πολλών διαθέσιμων εδαφών (κάτι που δεν ισχύει για την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, όπως είπε). Στάθηκε, όμως, ιδιαίτερα στο πλεονέκτημα της φιλοξενίας. «Η ζεστασιά που εισπράττουν οι ξένοι επισκέπτες μας από τους Έλληνες είναι το πιο σημαντικό γι’ αυτούς και σε αυτό πρέπει να επενδύσουμε όλοι», εξήγησε. Ανέφερε δε ότι ο Όμιλος Sani/Ikos συνεργάζεται με το ΙΕΚ ΑΚΜΗ και 400 μαθητές εργάζονται κάθε καλοκαίρι στα ξενοδοχεία του και αυτός είναι ο δρόμος για να προχωρήσει ο ελληνικός τουρισμός μπροστά.
Η πρώτη επένδυση του Ομίλου Sani/Ikos στην Κρήτη
Το 5ετές επενδυτικό πλάνο του Ομίλου Sani/Ikos, που βρίσκεται σε εξέλιξη και έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2027, υπερβαίνει τα 900 εκατ. ευρώ.
Μεταξύ των επενδύσεων που «τρέχουν» αυτήν τη στιγμή είναι το Ikos Kissamos, η πρώτη ξενοδοχειακή μονάδα του ομίλου στην Κρήτη. Πρόκειται για μια μεγάλη επένδυση 5 αστέρων, ύψους 125 εκατ. ευρώ, σε μια παραθαλάσσια έκταση 200 στρεμμάτων στον κόλπο της Κισσάμου στη βορειοδυτική Κρήτη. Οι εργασίες έχουν ήδη αρχίσει, με το κατασκευαστικό κομμάτι να έχει ανατεθεί στη ΜΕΤΚΑ (θυγατρική της Metlen, πρώην Mytilineos) και, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα είναι έτοιμο το καλοκαίρι του 2025.
Το νέο Ikos Kissamos θα έχει δυναμικότητα 414 δωματίων, σουιτών και bungalows, με 1.280 κλίνες, θα περιλαμβάνει πισίνες, εστιατόρια, γυμναστήριο, spa, θέατρο και λοιπές υποστηρικτικές εγκαταστάσεις.
Τα επόμενα βήματα
Ο Όμιλος φαίνεται ότι αναγνωρίζει τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Κρήτης, οι οποίες άλλωστε αναμένεται να εκτιναχθούν μετά το 2027 με το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι, και αναζητεί ευκαιρίες για περαιτέρω επέκτασή του στο νησί. Σύμφωνα με πληροφορίες, πραγματοποιούνται συζητήσεις για την ανέγερση μιας νέας μονάδας στη Νότια Κρήτη, η οποία είναι εν πολλοίς αναξιοποίητη, αν και προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο.
Την ίδια ώρα, ο Όμιλος ανέλαβε την αξιοποίηση του ακινήτου «Σάνη Κασσάνδρας», που βρίσκεται στην περιοχή Σταυρονικήτα, πολύ κοντά στο πολυτελές Sani Resort, αφού πλειοδότησε σε διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, με τίμημα 8,6 εκατ. ευρώ.
Στροφή της Sani/Ikos προς βίλες και ακίνητα
Ταυτόχρονα, ο όμιλος έχει θέσει ως κύριο στόχο του για τα επόμενα χρόνια την ανάπτυξη βιλών σε ξενοδοχειακά συγκροτήματά του που φέρουν το brand Ikos. Οι νέες Ikos Villas, ένα τουριστικό προϊόν που συνάδει με την παγκόσμια τάση των μεγάλων ξενοδοχειακών ομίλων, θα αναπτυχθούν δίπλα στις ήδη υπάρχουσες μονάδες και θα διατίθενται προς ενοικίαση ή πώληση, στο μοντέλο που ήδη υπάρχει στο Ikos Dassia στην Κέρκυρα, αλλά και στο Ikos Andalusia στην Ισπανία.
Να σημειωθεί ότι από το 2022 βασικός μέτοχος του Ομίλου Sani/Ikos είναι το sovereign fund της Σιγκαπούρης, GIC, μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης και την αποχώρηση της Goldman Sachs Asset Management. Τον Οκτώβριο του 2023 η εταιρεία εξέδωσε ομολογιακό δάνειο, ύψους 63 εκατ. ευρώ, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ τον Ιούλιο του 2024 ανακοίνωσε την έκδοση ομολόγου 350 εκατ. ευρώ.
Τα οικονομικά αποτελέσματα της Σάνη Μονοπρόσωπη Ανώνυμος Εταιρεία Αναπτύξεως και Τουρισμού (Sani Resort) του Ομίλου Sani/Ikos, για το 2023, έκλεισαν με κύκλο εργασιών 144,6 εκατ. ευρώ από 128 εκατ. ευρώ το 2022, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 13%. Τα EBITDA (καθαρά κέρδη προ Φόρων, Τόκων, Επενδυτικών Αποτελεσμάτων και Αποσβέσεων) σε επίπεδο εταιρείας, διαμορφώθηκαν σε 57 εκατ. ευρώ, έναντι 49 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος.
Διαβάστε επίσης
Ισλανδία: Μπορείς να πας με 155 ευρώ
Dromeus Capital: “Άνοιγμα” στα data centers με επένδυση ύψους 300 εκατ.
Αλεξόπουλος: Οι πρώτες ύλες “κλειδί” για τους κλιματικούς στόχους