THEPOWERGAME
Επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ θα πραγματοποιήσει η Dromeus Capital σε συνεργασία με την Αpto, έναν νέο ισχυρό πάροχο data centers στην Ευρώπη, για την ανάπτυξη ενός κέντρου δεδομένων στα Σπάτα, το οποίο θα φιλοξενήσει υπηρεσίες cloud, βάσεις δεδομένων, εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και άλλες απαιτητικές υποδομές. Το έργο μέχρι στιγμής έχει λάβει την απαραίτητη προέγκριση και ήδη έχουν υπογραφεί οι όροι σύμβασης με τον ΑΔΜΗΕ για την απαραίτητη ενεργειακή κάλυψή του.
Η επένδυση αυτή, που θα έχει απόσταση μόλις 15 λεπτά από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, έρχεται σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία η Ελλάδα έχει μπει στο επίκεντρο μιας ομοβροντίας επενδύσεων σε data centers, με σκοπό να αποτελέσει βασικό κόμβο της Ευρώπης, λόγω της εξαιρετικής της γεωγραφικής θέσης. Για το νέο data center, επειδή ακόμη βρίσκεται σε εξαιρετικά πρώιμο στάδιο, δεν έχει ανακοινωθεί πότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες και πότε θα είναι έτοιμο, ωστόσο αναμένεται να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας τόσο κατά τη φάση της κατασκευής, όσο και κατά τη λειτουργία του.
Την επένδυση αυτήν σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της Apto, Russell Poole, τονίζοντας το εξής: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεργαστούμε με την Dromeus Capital για την ανάπτυξη ενός μεγάλου data center στην Αθήνα. Με πολλούς ισχυρούς παίκτες στον τομέα να ανακοινώνουν ήδη την παρουσία τους στη χώρα, πιστεύουμε και εμείς με τη σειρά μας ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε στρατηγική θέση για να υποστηρίξει τέτοιου είδους επενδύσεις».
Η Apto ιδρύθηκε πέρυσι από την Pimco, μια αμερικανική εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων που ανήκει στον Όμιλο Allianz και διαθέτει μια μεγάλη ευρωπαϊκή πλατφόρμα ακινήτων. H εταιρεία σήμερα δραστηριοποιείται σε δευτερογενείς και τριτογενείς αγορές, δηλαδή είτε σε μεγάλες πόλεις της Ευρώπης, που δεν είναι παγκόσμια κέντρα, όπως η Αθήνα, είτε σε λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές, που έχουν δυνατότητα όμως ανάπτυξης. Συνεργάζεται επίσης με παρόχους υπηρεσιών cloud με φιλόδοξες στρατηγικές επέκτασης, που θέλουν να ηγηθούν του επόμενου κύματος της ψηφιακής οικονομίας και να αναπτυχθούν σε αναδυόμενες αγορές στην Ευρώπη.
Mε τη σειρά του ο Αχιλλέας Ρίσβας, διευθύνων σύμβουλος & διευθύνων σύμβουλος Επενδύσεων της Dromeus Capital Group, πρόσθεσε: «Η συνεργασία με την Apto μας επιτρέπει να αξιοποιήσουμε την τοπική μας τεχνογνωσία και να συμβάλουμε στη δημιουργία ενός data center παγκόσμιας κλάσης στην Ελλάδα. Είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η συνεργασία θα επιταχύνει τον ρόλο της χώρας μας ως βασικού παράγοντα στην ψηφιακή οικονομία, δημιουργώντας αξία όχι μόνο για τους εταίρους μας, αλλά και για την ευρύτερη οικονομία, μέσα από τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την τεχνολογική πρόοδο».
H Dromeus Capital έχει στο χαρτοφυλάκιο της αυτήν τη στιγμή 26 εμπορικά ακίνητα. Πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην πλήρη ανακατασκευή γραφείου ακριβώς απέναντι από το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το πάρκο. To έργο ονομάζεται South Point και η Dromeus Capital προ ημερών απέκτησε την οικοδομική άδεια για να προχωρήσει στην ανακατασκευή των γραφείων συνολικής επιφάνειας 4.400 τ.μ., τα οποία έχουν μια ιδιαίτερη προνομιακή τοποθεσία. Το project είναι σχεδιασμένο από το αρχιτεκτονικό γραφείο A&MArchitects, θα συνδυάζει μοντέρνο σχεδιασμό με ενεργειακά αποδοτικά χαρακτηριστικά και στοχεύει σε πιστοποίηση LEED.
Η εταιρεία, επίσης, μέσω κοινοπραξίας με την ελβετική Quilvest Capital Partners βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση των δύο αποθηκών logistics συνολικής επιφάνειας 41.576 τ.μ. στην Ελευσίνα, που σύντομα θα πιστοποιηθούν με LEEDGold. Η Dromeus υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ολοκλήρωσε τη μετατροπή του πρώην Εκθεσιακού Κέντρου Μεταμόρφωσης σε ένα βιώσιμο κτίριο γραφείων. Το ακίνητο των 17.210 τ.μ. στο 12ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας ανήκε στο παρελθόν στην οικογένεια Αλεξόπουλου και αποτέλεσε από τα πρώτα μεγαλύτερα εκθεσιακά κέντρα της Αττικής, ενώ πριν από περίπου μία δεκαετία λειτούργησε ως family park.
Ιδιαίτερα αυξημένο φαίνεται ότι είναι το ενδιαφέρον για επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων (datacenters) στην Ελλάδα, όχι όμως μόνο από ισχυρούς «παίκτες» της τεχνολογίας, όπως η Microsoft, αλλά και από τις εταιρείες ακινήτων που πρωταγωνιστούν στην εγχώρια αγορά. Βέβαια, η Ελλάδα, αν και ακόμα αποτελεί μια εξαιρετικά μικρή αγορά στον εν λόγω τομέα, αναμένεται την επόμενη πενταετία να αποτελέσει τον δεύτερο σημαντικότερο κόμβο data centers μετά τη Μασσαλία, λόγω και της εξαιρετικής της γεωγραφικής θέσης.
Ο λόγος για την Prodea, που στο παρελθόν ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αριστοτέλης Καρυτινός, είχε δηλώσει ότι το «άνοιγμα» στον τομέα των data centers αποτελεί τον επόμενο μεγάλο στόχο και ήδη η εταιρεία είναι σε συζητήσεις με ξένους operators. Ο ίδιος, ωστόσο, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που έχουν τα data centers, λόγω και του ύψους της επένδυσης, καθώς κάθε MW αντιστοιχεί σε 10 εκατ. ευρώ, τονίζοντας ότι λίγοι είναι οι επενδυτές, κυρίως του real estate, που θα μπορούν να δραστηριοποιηθούν στον τομέα.
Σοβαρά φαίνεται να εξετάζει το ενδεχόμενο των data centers και η Trastor, έχοντας εντοπίσει ως ιδανικές περιοχές για τέτοιου είδους δραστηριότητες την Ανατολική Αττική και συγκεκριμένα τα Σπάτα, το Μαρκόπουλο και πέριξ του Αεροδρομίου. Η Trastor, μάλιστα, σκέφτεται να επεκταθεί στον συγκεκριμένο τομέα, είτε μέσω συνεργασίας με κάποιο τρίτο πρόσωπο, που έχει την τεχνογνωσία των data centers και θα τη μεταφέρει στην εταιρεία, είτε μέσω data center operator, ο οποίος θα αναλάβει εξ ολοκλήρου την κατασκευή του.
Διαβάστε επίσης
Δικαιώθηκε στην κόντρα με τη Ryanair ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών
Στεγαστικά: Νέες εκταμιεύσεις 1,8 δισ. για το 2024 προβλέπουν οι τράπεζες
Metlen: Ώθηση στον κλάδο μετάλλου από το ράλι των τιμών αλουμίνας