THEPOWERGAME
Αργεί πολύ το έργο της ανάπλασης της ΔΕΘ. Παράλληλα, φαίνεται ότι επανεξετάζεται το μοντέλο αξιοποίησής της νέας έκθεσης της Θεσσαλονίκης μετά την ανάπλαση της, αφού όλα δείχνουν ότι οι ενδιαφερόμενες πλευρές εξετάζουν το ενδεχόμενο η ΔΕΘ να γίνει μια ειδικού σκοπού εταιρεία (SPV) στην οποία ο ανάδοχος που θα επιλεγεί να έχει συμμετοχή.
Με άλλα λόγια o ανάδοχος των νέων εγκαταστάσεων της ΔΕΘ, όχι μόνον θα μπορεί να εκμεταλλευθεί τις παράπλευρες δραστηριότητες (ξενοδοχείο, parking, εμπορικό κέντρο), αλλά θα μπορεί να συνδιοργανώνει με την Helexpo-ΔΕΘ εκθέσεις και φυσικά την ίδια την ΔΕΘ.
Σύμφωνα με στελέχη του υπ. Υποδομών, το τελικό μοντέλο θα εξαρτηθεί από τις συμβουλές που θα παράσχει ο σύμβουλος που θα προσλάβει το ΤΑΙΠΕΔ για το θέμα αυτό. Επίσης αυτή τη φορά θα ληφθούν υπόψιν οι θέσεις της αγοράς, όχι όπως συνέβη μέχρι τώρα που όλοι σχεδιάζανε χωρίς τον ιδιώτη επενδυτή και το σχέδιο τελικά ναυάγησε.
Η προκήρυξη πρόσληψης του συμβούλου (PMO) θα βγει στον αέρα τις επόμενες εβδομάδες και η πρόσληψη του θα ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι θα ακολουθήσει ένα εξάμηνο ωρίμανσης του έργου, όπου η Μονάδα Συντονισμού Στρατηγικών Συμβάσεων (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ, ο σύμβουλος (PMO) του έργου και φυσικά οι επαφές που θα γίνουν με την αγορά (market sounding) θα καταλήξουν στο μοντέλο ανάπτυξης των νέων εγκαταστάσεων της ΔΕΘ και το οποίο θα προταθεί στην στη κυβέρνηση για υιοθέτηση.
Αυτό το νέο μοντέλο σίγουρα θα περιλάβει το έργο ΣΔΙΤ για την ανάπτυξη των νέων υποδομών, όπου ο ιδιώτης επενδυτής και το ελληνικό δημόσιο θα συμβάλλουν με 300 εκατ. ευρώ. Εκείνο που δεν έχει αποφασιστεί ακόμη είναι ο τρόπος αποζημίωσης του ιδιώτη επενδυτή. Αυτό εκτιμάται ότι θα ξεκαθαρίσει την ερχόμενη Άνοιξη ή τις αρχές του καλοκαιριού του 2025.
Εφόσον καταλήξει η κυβέρνηση στο μοντέλο αξιοποίησης της ΔΕΘ, θα γίνει ο διαγωνισμός επιλογής αναδόχου ή/και παραχωρησιούχου ή/και στρατηγικού επενδυτή. Ο διαγωνισμός αυτός, σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν στην Διυπουργική Επιτροπή Συμβάσεων Στρατηγικών Συμβάσεων, αναμένεται να προκηρυχθεί τους χρόνου το καλοκαίρι και θα ολοκληρωθεί εντός 18 μηνών. Έτσι δεν πρόκειται να έχουμε τον ανάδοχο του έργου πριν το τέλος του 2026.
Στην κυβέρνηση αισιοδοξούν ότι δεν θα απαιτηθεί το 18μηνο, αλλά πολύ λιγότερος χρόνος για να βρεθεί ο ανάδοχος/παραχωρησιούχος/στρατηγικός επενδυτής. Πάντως όλα δείχνουν ότι τα εγκαίνια της νέας ΔΕΘ, δεν θα γίνουν πριν το 2030, αφού σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε θα δοθεί περιθώριο 5 ετών για τη δημιουργία των υποδομών.
Βεβαίως η έκθεση μπορεί να εγκαινιάζεται τμηματικά, αφού όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, ο στρατηγικός επενδυτής που θα αναλάβει το έργο θα αναλάβει και τη δέσμευση της λειτουργίας της ΔΕΘ. Ετσι κάθε νέα εγκατατάστασηπου θα ολοκηρώνεαι θα παραδίδεται προς χρήση.
Με τα παραπάνω, ουσιαστικά έχουμε μια εκκίνηση της ανάπλασης της ΔΕΘ από μηδενικής βάσης. Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι πριν ένα μήνα δημοσιοποιήθηκε το Προεδρικό Διάταγμα που περιλαμβάνει όλες τις χρήσεις Γης στο χώρο της ΔΕΘ. Η δημοσιοποίηση αυτή σίγουρα αποτελεί σημαντικό βήμα καθώς πλέον είναι προδιαγεγραμμένο το τι μπορεί να χτιστεί ή το τι δεν μπορεί να χριστεί στην ΔΕΘ.
Διαβάστε επίσης
Εύσημα στο πρόγραμμα “Ηρακλής” από την DBRS
To ντονέρ, το μπουρέκ, η καρμπονάρα και η μάχη για τα εθνικά πιάτα
Τι σηματοδοτεί η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του FSRU Αλεξανδρούπολης